Video: Tesla viser ny autopilot i aktion

Illustration: Tesla

Det er formentlig gået de færreste læseres næser forbi, at Tesla forventer at have en selvkørende bil klar inden udgangen af 2017. Selskabet meldte sent onsdag ud, at alle kommende biler bliver udstyrer med ny teknologi, der skal gøre dem i stand til at køre uden menneskelig indgriben.

For at sætte trumf på har Tesla nu offentliggjort en video, der følger en bil gennem bykørsel og på motorveje frem til selskabets anlæg, hvor den sætter sin passager af, lokaliserer en parkeringsplads og slutter af med en parallelparkering. Alt sammen uden nogen menneskelig indblanding overhovedet, som stifter Elon Musk skriver på Twitter.

Nye Model S og Model X bliver allerede nu udstyret med den nye hardwarepakke, og det samme bliver tilfældet for Model 3. Pakken består kort fortalt af otte kameraer, som tilsammen giver 360 graders udsyn med op til 250 meters rækkevidde, 12 opdaterede ultralydssensorer, en ny kørecomputer med 40 gange så meget datakraft som i tidligere Tesla-versioner og ikke mindst den forbedrede radar, som Tesla introducerede i 2014. Radaren blev egentlig introduceret som et supplement til bilens fremadrettede kamera, men siden har Tesla sadlet om, så radaren nu udgør bilens primære sensor, som Tesla skrev for få uger siden.

Personen i videoen sidder udelukkende i chaufførsædet af juridiske årsager, skriver selskabet. De nye egenskaber forbliver da også passive i de solgte biler, indtil de amerikanske myndigheder tillader selvkørende biler.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Klart fremskridt over den så hypede firmware 8 som stort set intet havde at byde på af fremskridt. Det er dog værd at huske på at det her er en udvalgt video og ikke en bruger test. Derudover er det muligt at det i høj grad er baseret på præcise GPS kort udfra hvad brugere har kørt og ikke nødvendigvis være den situationsfornemmelse det kunne ligne. Men trods alt tilsyneladende dramatisk fremskridt.

Bliver interessant at se hvor reelt det er i praksis. 8k$ vil de dog have for den option fremadrettet. Retrofit til tidligere biler er ikke muligt og det er uklart hvornår du kan få funktionaliteten selvom du betaler for det i dag. Der kan gå et år eller to.

 • 1
 • 0

Det bliver godt nok dyrt med danske afgifter, så er det nok ligesom Volvo der sagde bilpris + 100k kroner for selvkørende

Så en 200-300k ekstra i Danmark for at få en selvkørende bil

Kan da håbe det bliver afgiftfritaget hvis det gør vejene mere sikre

 • 2
 • 0

Jeg tror at du kan være ret sikker på at den ikke har brugt GPS, da ingen af de selvkørende biler der bliver testet idag, bruger GPS til aktivt at kører med (kun til planlægning af ruten). At de så måske har trænet det neurale netværk ekstra godt på den givende rute, er en anden sag.

Tesla bliver nødt til at bygge sensorene ind i bilerne, da de jo skal indsamle data grundlag til at træne deres algoritme (Deep Neurale Network) ved at få folk til at kører rundt på vejene. Det har jo hele tiden været Teslas genistreg (grænsende til uartigt), at få kunderne til at indsamle al data for dem, i stedet for som google, at ansætte folk til at kører rundt i biler.

Ja det er mange penge, men hvis det tillader dig at flytte ½-1 times kørsel væk fra København, så kan du købe dig et billigere hus og dermed få en god forretning ud af det. Prisen kommer selvfølgelig ned, det har altid været dyrt at være first mover, men håber da også personligt selv på at det sker hurtigt.

Med tiden er ideen jo at vi ikke selv skal eje bilen, men benytte de selvkørende som en (meget) billigere taxi.

 • 4
 • 0

Det koster 70000 kr eksta med den nye autopilot. Det fremgår af Teslas Danske konfigurator. Det er med de nuværende Danske afgifter på elbiler. Men livs redende udstyr bør selvfølgelig ikke belægges med hverken moms eller afgifter IMO.

Jeg husker for 30 år siden, jeg var på bilmesse i Bellacenter, og så en crysler (eller lignende pissedyr slæde), med (hold nu fast!) indbygget GPS!! Der sad en formue i den bil.

I dag er noget man får i nakken på vej ud af butikken.

Jeg vil vædde hvad som helst på, at det bliver det samme med installationer til biler som gør dem selvkørende.

 • 3
 • 0

Prisen vil med tiden falde, men lige nu er det nok softwareudviklingen, man betaler for, så det bliver nok ikke før næste generation igen, at det kan gøres til en billigere pris, når de har fået 100% styr på selvkørsel.

Softwareudvikling er efterhånden et monsterprojekt for Tesla.

 • 1
 • 0

Det virker umådeligt optimistisk at påstå at man kender hardwareløsningen på noget hvor softwaren på ingen måder er lige om hjørnet. Hvad blev der af systemtankegang.

Går der ikke "gammel smartphone" i det koncept. Altså hvor opdateringspligt af forældet hardware bliver en uhåndterlig klods om benet.

At de så tager uhyrlige summer for dette tvivlsomme opgraderingspotentiale må være mellem Musk og disciplerne.

 • 1
 • 9

Det virker umådeligt optimistisk at påstå at man kender hardwareløsningen på noget hvor softwaren på ingen måder er lige om hjørnet. Hvad blev der af systemtankegang.

Går der ikke "gammel smartphone" i det koncept. Altså hvor opdateringspligt af forældet hardware bliver en uhåndterlig klods om benet.

For det første skal du tage at se videoen: Det er klart, at det er pt. på niveau, hvor det er edge cases der skal arbejdes med i deres system, ikke grundlæggende problemer, hvor de ikke aner hvor meget regnekraft der skal til. At være på dét niveau ville faktisk være helt absurd. Det er ikke svært at regne sig frem til hvor meget regnekraft man skal bruge.

For det andet, så er computeren allerede designet til at kunne udskiftes løbende, når der kommer noget der bruger mindre strøm:

https://twitter.com/elonmusk/status/789008...

En Nvidia Titan X GPU er noget af en strømsluger, og det er noget der bliver løst om et par år, men bilerne skal have hardware nu, og så får de altså sådan en GPU.

 • 5
 • 1

Har jeg ikke ret, hvis jeg påstår den kører konsekvent kører en god meter, ud over stop linien? Lige præcis nok til at klippe en cykel. Det ene sted i video, hvor man ser det ovenfra, der klipper de sjovt nok lige inden...

Bliver også sjovt at se, hvordan det kommer til at gå for sig i rigtig trafik. Softwaren er sikkert (forhåbentlig) skrevet så den prøver at undgå at køre folk ned. Og når AP bliver standard, så finder (fulde) folk hurtig ud af, at de bare kan gå/cykle over for rødt. Bilerne stopper jo af sig selv.....måske...

 • 1
 • 4

Og når AP bliver standard, så finder (fulde) folk hurtig ud af, at de bare kan gå/cykle over for rødt. Bilerne stopper jo af sig selv.....måske...

"Færdselsforseelse registreret. Ønsker du at anmelde?" Bilen har opsamlet videodokumentation og for længst via ansigtsgenkendelse fundet facebookprofil på lovovertræder samt vidner...

Næste skridt: Bilen beslutter selv at sende en anmeldelse og det neurale deep learning network udfærdiger en bøde, trækker selv pengene på lovovertræders konto og inddrager administrativt eventuelle rettigheder (kørekorts osv).

Jamen Hurra...

 • 5
 • 0

Det er klart, at det er pt. på niveau, hvor det er edge cases der skal arbejdes med i deres system, ikke grundlæggende problemer, hvor de ikke aner hvor meget regnekraft der skal til.

Jeg tror vi får meget forskellige konklusioner ud af Teslas udmeldinger. Jeg køber ikke den med at det er "edge cases" der mangler. Jeg tror blot der mangler penge i kassen.

Når man ikke kender reglerne til selvkørende biler fordi de endnu ikke er defineret, kan man umuligt påstå man kender løsningen.

 • 2
 • 4

Og når AP bliver standard, så finder (fulde) folk hurtig ud af, at de bare kan gå/cykle over for rødt. Bilerne stopper jo af sig selv.....måske...

Det kan du sådan set også gøre idag. Folk stopper. Hvis jeg bare havde kørt til alle de gange en cyklist eller fodgænger helt bevidst var gået over for rødt foran mig, så havde jeg haft mange liv på samvittigheden.

Man flertallet respekterer rødt. Ikke bare af hensyn til egen sikkerhed, men også fordi det er nødvendigt for at trafikken skal fungere.

 • 3
 • 0

Fords udmelding om at have en selv kørende bil klar i 2021 er jo allerede forældet. tesla køre dem jo rundt i manegen. Skal man købe bil i 2017 kan man altså vælge at købe en bil der er fremtids sikret, eller købe en bil der bliver håbløst forældet efter 5 år = 0kr værd. hvor får jeg mest for pengene?

 • 2
 • 4

Når man ikke kender reglerne til selvkørende biler fordi de endnu ikke er defineret, kan man umuligt påstå man kender løsningen.

Der er forskel på at arbejde med at indprogrammere færdelsregler eller det at forstå dynamikken i flydende trafik fra andre, der ikke altid følger færdselsreglerne.

Det sidstnævnte er det mest krævende, hvor det førstnævnte handler om at programmere et statisk regelsæt ind pr. land, noget som Tesla allerede har erfaring med.

Hvis reglerne laves om, så må bilens regelsæt også laves om.

Men den dynamiske forståelse af omgivelserne er ikke et system der ændrer sig ud over indlæringsprocessen og at skrue på nogle parametre for at få en god køreoplevelse. Det sidste er det vi ser i videoen, og det er altså ikke noget der pludselig vil kræve mere regnekraft.

 • 5
 • 0

Men det er min indsigt at det også er meget billigere i dag. Tesla gør efter min mening et betydelig fejl her i prissætningen. Selv hvis man siger udviklingsomkostningerne for software er enorm (hvilket den ikke er) så er det noget man amortiserer, ikke klæber på alle deres kunder på førstedagen. Den prissætning er hvad man vil kalde cost prohibitive. Det vil efter min vurdering afgørende skade goodwill på allerede støt stigende høje priser på bilerne. Og her tænker jeg ikke på vores oliefinansierede regerings kære tiltag. Den bruger 2 moderne GPUer fra nvidia men man kan få et GTX1070 kort for ca 3k så 2 sådanne chips uden ram kan ikke blive til meget mere end 1k$. Og resten kan laves for en slik. Sort hvid kameraer koster intet rundet op. Sonar og bilradar kan ligeledes laves for intet og hvis fabrikanten har vrangforestillinger om sådanne priser så få dem fremstillet andre steder. Autonomi er så fed en funktion at alle gerne vil have det, så skal man ikke unødigt svine folk til med en super høj pris. Det minder for meget om Martin Shkreli og det er ikke et image man vil have.

Jeg gætter på at de kommer på bedre tanker og prisen vil falde og de kommer lidt til fornuft. Blowback kan blive at fordi hardwaren er i alle biler, også Model 3, så kan hacking pludseligt blive interessant som jeg også havde en kort udveksling med George Hotz om :)

Lad os nu se hvad der sker. Der kan gå lang tid før det kommer til at være i nærheden af at virke. Det vil være et helt helt andet niveau end hvad de har udvist i firmware 8 autopilot.

Kristoffer, selvfølgeligt har den brugt GPS, og hvis man kan få 10cm opløsning så er det helt oplagt at læne sig op af det til den afgørende del af kørslen. De har netop kortlagt de enkelte vejbaner med GPS. Spørgsmålet er om det er ren GPS og radar eller om der er en betydelig DNN del. De viser jo netop ingen processering i videoen. Det bliver interessant og se om de faktisk er nået så langt som videoen antyder. Det ville være et kvantespring. Som ekspert så læner jeg til tvivl. Men hvis GPS og radar og simpel AI virker, hvorfor ikke...

 • 2
 • 5

Tesla bruger NVIDIA PX2 til 15.000 USD stykket i små volume på under 100 om året. Det fremgår af en historie fra Electrek. Se link. Tesla får dem nok en hel del billigere da de køber mindst 8000 stk om måneden. Men den er dyr og der må mindst vare 400 software og hardware folk der skal have en løn for deres arbejde så R&D koster en masse lige nu og nogle få år frem indtil systemerne er blevet gode nok. Tesla siger at de vil starte med en autonom bil der laver halvt så mange ulykker som mennesker. Den kommer i starten af 2018. De steder hvor juraen kan følge med vil man kunne køre dem uden mennesker i og derfor bruge dem til taxi kørsel på Tesla Network. Udviklingsmålet for Tesla er at gøre den autonome AI pilot 10 gange bedre end mennesker. Det kommer måske til at kræve endnu en hardware opdatering. Jeg tror at Tesla kan nå deres endemål før 2020.

https://electrek.co/2016/10/21/all-new-tes...

 • 2
 • 1

Der er forskel på at arbejde med at indprogrammere færdelsregler eller det at forstå dynamikken i flydende trafik fra andre, der ikke altid følger færdselsreglerne.

Der er næsten ingen dynamik tilbage i den del af bil kørslen der drejer sig om tæt trafikeret pendler kørsel. Antallet af biler og deres størrelse sørger for at gennemsnits hastigheden af lav og fremkommeligheden er begrænset. der er lidt spille rum tilbage til at vinde et par bil længder her og der. har man først en selvkørende bil forestiller jeg mig ikke at man gider bruge sit liv på at ærgre sig over et par tabte bil længder. tiden bliver en helt anden.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten