Video: Tesla viser ny autopilot i aktion
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Video: Tesla viser ny autopilot i aktion

Illustration: Tesla

Det er formentlig gået de færreste læseres næser forbi, at Tesla forventer at have en selvkørende bil klar inden udgangen af 2017. Selskabet meldte sent onsdag ud, at alle kommende biler bliver udstyrer med ny teknologi, der skal gøre dem i stand til at køre uden menneskelig indgriben.

For at sætte trumf på har Tesla nu offentliggjort en video, der følger en bil gennem bykørsel og på motorveje frem til selskabets anlæg, hvor den sætter sin passager af, lokaliserer en parkeringsplads og slutter af med en parallelparkering. Alt sammen uden nogen menneskelig indblanding overhovedet, som stifter Elon Musk skriver på Twitter.

Nye Model S og Model X bliver allerede nu udstyret med den nye hardwarepakke, og det samme bliver tilfældet for Model 3. Pakken består kort fortalt af otte kameraer, som tilsammen giver 360 graders udsyn med op til 250 meters rækkevidde, 12 opdaterede ultralydssensorer, en ny kørecomputer med 40 gange så meget datakraft som i tidligere Tesla-versioner og ikke mindst den forbedrede radar, som Tesla introducerede i 2014. Radaren blev egentlig introduceret som et supplement til bilens fremadrettede kamera, men siden har Tesla sadlet om, så radaren nu udgør bilens primære sensor, som Tesla skrev for få uger siden.

Personen i videoen sidder udelukkende i chaufførsædet af juridiske årsager, skriver selskabet. De nye egenskaber forbliver da også passive i de solgte biler, indtil de amerikanske myndigheder tillader selvkørende biler.

Klart fremskridt over den så hypede firmware 8 som stort set intet havde at byde på af fremskridt.
Det er dog værd at huske på at det her er en udvalgt video og ikke en bruger test.
Derudover er det muligt at det i høj grad er baseret på præcise GPS kort udfra hvad brugere har kørt og ikke nødvendigvis være den situationsfornemmelse det kunne ligne.
Men trods alt tilsyneladende dramatisk fremskridt.

Bliver interessant at se hvor reelt det er i praksis. 8k$ vil de dog have for den option fremadrettet. Retrofit til tidligere biler er ikke muligt og det er uklart hvornår du kan få funktionaliteten selvom du betaler for det i dag.
Der kan gå et år eller to.

  • 1
  • 0

Det bliver godt nok dyrt med danske afgifter, så er det nok ligesom Volvo der sagde bilpris + 100k kroner for selvkørende

Så en 200-300k ekstra i Danmark for at få en selvkørende bil

Kan da håbe det bliver afgiftfritaget hvis det gør vejene mere sikre

  • 2
  • 0

Jeg tror at du kan være ret sikker på at den ikke har brugt GPS, da ingen af de selvkørende biler der bliver testet idag, bruger GPS til aktivt at kører med (kun til planlægning af ruten). At de så måske har trænet det neurale netværk ekstra godt på den givende rute, er en anden sag.

Tesla bliver nødt til at bygge sensorene ind i bilerne, da de jo skal indsamle data grundlag til at træne deres algoritme (Deep Neurale Network) ved at få folk til at kører rundt på vejene. Det har jo hele tiden været Teslas genistreg (grænsende til uartigt), at få kunderne til at indsamle al data for dem, i stedet for som google, at ansætte folk til at kører rundt i biler.

Ja det er mange penge, men hvis det tillader dig at flytte ½-1 times kørsel væk fra København, så kan du købe dig et billigere hus og dermed få en god forretning ud af det. Prisen kommer selvfølgelig ned, det har altid været dyrt at være first mover, men håber da også personligt selv på at det sker hurtigt.

Med tiden er ideen jo at vi ikke selv skal eje bilen, men benytte de selvkørende som en (meget) billigere taxi.

  • 4
  • 0