VIDEO: Tag med på en flyvetur hen over Iter-byggeriet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Tag med på en flyvetur hen over Iter-byggeriet

For næsten tre år siden havde jeg fornøjelsen at besøge Cadarache i Provence, hvor den internationale fusionsreaktor Iter skal bygges.

Læs også: Solen over Provence får en konkurrent under jorden

I min artikel dengang skrev jeg bl.a.

'Den store byggeplads huser i øjeblikket kun en enkelt stor og helt tom bygning og et kæmpe hul. Hullet er det mest interessante.'

Siden da er sket en del på byggepladsen, som man kan se i en ny videooptagelse fra en drone.

Der går dog en del år, før kranerne er væk. Først i 2025 skal anlægget tages i brug i henhold til den seneste tidsplan og budgettet, og de rigtig spændende forsøg begynder først i 2035. Følg med her på sitet, når vi til den tid skriver herom.

Læs også: Ekstraregning på den internationale fusionsreaktor: 89 mia. kr.

Men nyd Vivaldis musik (3. sats af 'Foråret' fra De Fire Årstider) og de flotte optagelser, mens vi venter på mere nyt om Iter.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har meget lidt tillid til termisk fusion, og specielt Iters astronomiske pris og udsigter.
Når den stærkt stagnerede fysik selv siger at det har ringe udsigter på stor tidsskala så føler jeg mig ganske sikker på at sige at Iter aldrig bliver til noget eller leder til noget relevant.

Det virker åbenlyst for mig at et interessant princip for fusionsenergi ikke kræver multimilliard kr anlæg for at have en chance for at have bare lidt overskudsenergi.
Et praktisk princip vil uden tvivl være smart istedet for stort. Nanoskopisk istedet for heksekedel.
Jeg ser laser vs glødepære som analogt til hvor ubegavet Iter-tilgangen er. Hvad jeg vil kalde bigger hammer approach. Hvor masser af fysikere kan samle sig om i et ritual om at undgå at tænke.
Cern ringen er tilsvarende ubegavet, selvom den har produceret moderate resultater.
Hvis dit eksperiment er meget dyrt så har du gjort det forkert.

Den vildeste eksotiske fysik sker hele tiden i et glas vand.
Einstein lavede aldrig dyre eksperimenter. Kuglelyn kræver ikke milliard investering af tænke over eller genskabe og det er uforklarligt af kendt fysik og dermed den hellige gral.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten