VIDEO: Stearin-raket fløj dobbelt så højt som europarekorden

Så lykkedes det for hollandske Dare. Klokken 16.33 den 16. oktober forlod raketten Stratos II+ sin affyringsrampe på den spanske sydkyst og nåede en højde af 21,5 kilometer. Dermed slog de hollandske raketbyggere deres egen europarekord på 12,5 kilometer med en hybridraket, hvor oxidiseren er lattergas, der sendes gennem et rør støbt med brændstofblandingen stearin, sødemiddel (sorbitol) og aluminium.

Dare har arbejdet i fem år på at sende en raket i rummet, og opsendelsen af Stratos II+ markerer et højdepunkt, der også indebar optagelser fra turen og synet af raketten, der dalede i sin faldskærm. Motorsektionen gik dog tabt i Atlanterhavet.

Læs også: Hollandsk amatørraket med stearin vil smadre europarekord om få dage

Det er først for nylig, at Dare har offentliggjort andet end en tør konstatering af, at de brød europarekorden. Forklaringen er, at de studerende har været helt udkørte i dagene efter opsendelsen:

»De seneste to uger har været udmattende for os med en ekstrem arbejdsliste og ikke meget søvn,« skriver de studerende på deres blog.

Problem på problem jagtede raketbyggerne

Stratos II+ var egentlig planlagt til at flyve den 15. oktober, men da hovedventilen til lattergastanken åbnede, blæste den tændingen ud. Rakettens tændingssystem fungerer sådan, at der først bliver åbnet for en mindre ventil for at sikre fortænding, der varmer motoren op. Herefter åbner hovedventilen.

Ventilen til fortænding var dog kun ganske lidt åben, fordi den ikke fik tilført tilstrækkelig strøm. Test viste, at den kun åbnede ved 55 bar og ikke ved de 60 bar, som den blev udsat for. Ventilen havde ellers virket upåklageligt i tidligere test, men testene var udført med andre ledningstykkelser, og det kan være forklaringen, skriver de studerende.

Ventil-problemet blev løst til dagen efter, men få minutter inden nedtællingen den 16. oktober fik de studerende problemer med at afkoble lattergasslangen på raketten. Da det problem blev løst, opstod der problemer med systemet, der kan afbryde flyvningen, det såkaldte Flight Termination System. Men det viste sig at være en mindre fejl, og klokken 16.33 tændte raketten endelig med en kraft svarende til 13.000 hestekræfter.

Fløj 28,5 kilometer lavere end forventet

Det eneste minus ved opsendelsen var, at de studerende havde forventet en flyvning til 50 kilometer, og svaret på, hvor de sidste 28,5 kilometer blev af, står forhåbentlig skrevet i de mange data, de studerende nu skal gennemgå.

Til sammenligning har danske Copenhagen Suborbitals endnu kun fløjet en raket til 8,2 kilometers højde. Den flyvning blev udført med raketten Sapphire i 2013.

Stratos II+-raketten er bygget af over 100 studerende fra især Delft University of Technology og er sponseret af Airbus Defence samt Space Netherlands.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten