VIDEO: Solstorme skræller atmosfæren af Mars

Partikelbombardementer fra solstorme har spillet en afgørende rolle i det markante svind i Mars' atmosfære, der blandt andet betyder, at der ikke længere er de rette betingelser for flydende vand.

Det konkluderer NASA-forskere nu på baggrund af data fra rumsonden MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution).

Atmosfæren på Mars menes for milliarder af år siden at have været langt tykkere, end det er tilfældet i dag, og NASA sendte sidste år MAVEN afsted for at finde svar på, hvorfor den taber luft.

Læs også: Mars-sonde klar til at løse gåden om den forsvundne atmosfære

En del af forklaringen er, at atmosfæren lækker konstant, men selv det er ikke nok til at forklare, hvorfor den er så meget tyndere i dag, end man mener, den har været tidligere.

Svaret ser ud til at ligge i solstorme, og målinger fra MAVEN viser, at partiklerne fra disse, der rammer med en hastighed på omkring 1,6 millioner kilometer i timen, skræller omkring 100 gram af atmosfæren hvert sekund.

»Vi har set, at atmosfære-udslippet tager kraftigt til under solstorme, så vi tror, at tabet af atmosfære har været meget større for milliarder af år siden, da solen var yngre og mere aktiv,« siger ledende MAVEN-forsker Bruce Jakosky fra University of Colorado, Boulder, i en pressemeddelelse.

Læs også: Nasa: Vand flyder ned ad bjergene på Mars

I marts måned ramte flere kraftige solstorme Mars, og også her registrerede NASA, at atmosfæren tabte luft med stigende hastighed.

»Erosion fra solvinde er en vigtig kilde til tab af atmosfære, og det har betydet markante ændringer i klimaet på Mars,« siger NASA-forsker Joe Grebowsky.

MAVEN blev opsendt 22. september 2014, og sonden er nu ved afslutningen af sin planlagte mission.

Du kan se en visualisering af partiklernes kollision med atmosfæren i videoen forneden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kunne være interessant at undersøge, hvor meget (ekstra) af atmosfæren, som Jorden mister som følge af global opvarmning. Altså igen, solstorme og solvind der blæser Jordens atmosfære væk.

Her tænker jeg bl.a. på - at gassen (atmosfæren) udvider sig pga. øget temperatur. - flere gasser i atmosfæren pga. afbrænding. - flere molekyler fra gassen der undslipper Jorden pga. øget hastighed (temperatur).

Når atmosfæren udvider sig, bliver den udsat for en lavere tyngdekraft i de yderste regioner, end hvis den ikke udvidede sig. Og solvinden/solstorme vil få større indvirkning på denne del af atmosfæren.

 • 0
 • 3

Her tænker jeg bl.a. på - at gassen (atmosfæren) udvider sig pga. øget temperatur. - flere gasser i atmosfæren pga. afbrænding. - flere molekyler fra gassen der undslipper Jorden pga. øget hastighed (temperatur).

En kommentar til de sidste to faktorer: Tror du der kommer flere gasser pga. afbrænding. Mon ikke blot O2 bliver substitueret med bla. CO2, der jo er tungere og derfor vil have sværere ved at undslippe?

Global opvarmning skyldes jo at CO2 (og andre drivhusgasser) reducerer udstråling. Derved burde temperaturen i den øverste del af atmosfæren vel snarere falde - så molekylerne har lavere hastighed.

 • 0
 • 0

Til punkt 2, så skrev jeg nok "gasser" som værende lidt udefineret. Min tanke er, at der kan være kommet en større stofmængde af gasser fra afbrænding som følge af menneskers indvirken, fx hvis O2 bliver til 2 CO.

Jeg er enig i, at noget af ilten binder sig via reaktioner til kulstof, kvælstof eller svovl, men min tanke er, at rumfangsmæssigt, så kunne jeg forestille mig, at CO2 fylder mere end O2 alene. (dette er i skrivende stund kun et gæt, men med tilførsel af et ekstra atom vil jeg skyde på det fylder mere - det kan selvfølgelig undersøges).

Jeg kan følge din tanke i, at CO2 er tungere, men hvis der skal blive plads til et CO2 molekyle i bunden, så bliver gas-søjlen jo nødt til at løfte sig, hvormed de yderste molekyler kommer endnu længere ud.

I forhold til din sidste tanke så har jeg ingen idé, om det passer. Men jeg har dog et bud på det modsatte: Jeg vil skyde på, at varme molekyler fra det inderste af atmosfæren kan overføre noget impuls gennem gassøjlen, så de yderste molekyler får en højere impuls og dermed temperatur. Jeg ved dog ikke hvilken effekt, der dominerer mest; afkøling (mangel af udstråling) eller opvarmning (impulsoverførsel fra lavere varmere molekyler).

Jeg tænker, i forhold til alle disse faktorer, at det vist ikke er blevet undersøgt, og det godt kunne være relevant at vide, hvor stor en (ekstra) masse vi mister fra jorden som følge af global opvarmning.

 • 0
 • 1

Når jorden kun mister en brøkdel af sin atmosfærer i forhold til mars skyldes det jorden magnetfelt og ikke drivhuseffekt. Venus derimod har intet magnetfelt så her er det en meget kraftig drivhuseffekt der holder på atmosfæren. Jordens atmosfære tilføres nye gasser hovedsaglig fra vulkaner, som mars jo ikke har længere, i form af CO2 som så indgår i biosfæren. Lette gasser som brint og helium tabes til stadighed til rummet. Så mars manglende på en flydende kerne er lige så meget forklaringen på den manglende atmosfære som solstorme. Det skyldes så igen mars's mindre størrelse i forhold til venus og jorden. Så solvinden er kun én forklaring i en årsagskæde.

 • 1
 • 0

Jorden har et relativt kraftigt magnetfelt, som beskytter os mod Solens stråler! Hvor kraftigt er Mars' magnetfelt (er det stadig effektivt)? Når vi bidrager til en forøget afkølingshastighed af Jordens indre, gør vi så Jordens beskyttelse mindre god?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten