Video: Snart sender Amagers nye forbrænding kæmpe-røgringe ud af skorstenen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Video: Snart sender Amagers nye forbrænding kæmpe-røgringe ud af skorstenen

Tegnestuen BIG (Bjarke Ingels Group) vil sørge for, at der kommer kæmpe røgringe ud af skorstenen på Københavns kommende forbrændingsanlæg, Amager Bakke, to kilometer fra Rådhuspladsen.

Dampen fra forbrændingsanlægget skal opsendes som røgringe i afmålte intervaller fra skorstenens 124 meter høje top. Hver røgring bliver synlig over hele København og vil visuelt markere, hvad der udledningsmæssigt svarer til et kvart ton CO2.

Skorstenen udformes derfor som en voluminøs cylinder, hvorunder der også bliver plads til café og udsigtspunkt.

Læs også: Amagerforbrænding får 90 meter høj kunstig skibakke

Røgringene blev oprindelig udtænkt i samarbejde med den tyske kunstnergruppe Realities:United. Da Bjarke Ingels Group ledte efter partnere at realisere den aparte røgring-mekanisme med, faldt valget blandt andet på den danske gør det selv-raketbygger Peter Madsen og hans rumlaboratorium, der også holder til i nabolaget på Refshaleøen.

En del forsøg senere er røgring-konceptet nu klar til en ny stor test.

I nedenstående video gennemfører Bjarke Ingels og Peter Madsen testen af en tidligere prototype på røgmaskinen

Det foregår onsdag i B&W-hallerne på Refshaleøen i København. Her vil tegnestuen og samarbejdspartnere ad flere omgange teste den seneste version af røgmaskinen.

Kort sagt bliver damp indsnævret i toppen af et rundt kammer og under tryk skudt af sted i en donut-lignende formation. Efter opsendelse stabiliserer vanddampens rotation røgringen, inden den går i opløsning. Selvom løsningen er simpel og fungerer statisk, har denne metode til at danne en vortex ifølge BIG aldrig før været afprøvet.

Til testen, der ikke er offentlig tilgængelig, vil projektleder Jakob Lange og andre fra BIG-tegnestuen være til stede med konsulenter fra Rambøll, forskere fra DTU og Peter Madsen.

Ingeniøren vil ligeledes være til stede og forventer at kunne skrive flere detaljer om teknikken.

"Kort sagt bliver damp indsnævret i toppen af et rundt kammer og under tryk skudt af sted i en donut-lignende formation."
Jeg formoder, at det er kammeret, der er indsnævret i toppen.

  • 1
  • 5