Video: Se hollandsk politi-ørn flå en drone ned fra luften
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Video: Se hollandsk politi-ørn flå en drone ned fra luften

Det hollandske politi er i gang med et eksperiment, hvor rovfugle opdrættes til at jage og indfange droner. Som det fremgår af videoen i bunden af artiklen, er det både muligt og effektivt i forhold til mindre droner.

Eksperimentet falder ind under en større tendens, hvor politiafdelinger verden over generelt er begyndt at afprøve metoder til nedkæmpelse af droner og trusler fra samme. Droner er kommet for at blive, og om man vil det eller ej, er der lige så mange destruktive som konstruktive muligheder for brug af droner.

Læs også: Nyt droneskjold skal beskytte mod terror og ulykker

Mens nogle amerikanske firmaer sælger jammere, der kan afskære dronen fra sin ejermand og tvinge den til jorden, har det japanske politi udviklet en drone, der med et kæmpe net indfanger og uskadeliggør andre mindre droner.

Tokyos politi fik for alvor øjnene op for droners destruktive potentiale, da en miljøaktivist fløj radioaktivt sand op på taget af en politikers hus. Her henfaldt ganske længe, inden dronen blev opdaget og fjernet.

Læs også: Med droner skal droner bekæmpes

Forsøget med ørnene sker i samarbejde med det hollandske firma Guard From Above og skal afdække, om ørne er svaret, når droner er problemet.

Når ørnen har fanget og, med noget besvær, landet dronen, forsøger den instinktivt at tage en bid af sit plastbytte. Herefter belønnes den med noget mere velsmagende.

Fordelen ved ørnene er, at de sørger for at flyve dronen væk og lande den væk fra andre mennesker. Bruger man et net eller en jammer, kan det være svært at holde den væk fra mennesker.

Læs også: Dansk forskning skal lære droner ‘blindflyvning’

Omvendt bliver det svært, især med større droner, at undgå, at ørnen udsættes for fare. Det er ikke svært at forestille sig de store propeller kradse en ørns kløer til blods eller skade dens fjerpragt.

Undersøgelserne vil vare et par måneder, hvorefter man burde have en idé om, hvorvidt det er noget, man skal investere videre i. Videoen er på hollandsk.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ørnen kan komme til skade og det må være dyrt at holde en ørn og en træner.
En anden drone virker noget mere oplagt.

 • 5
 • 0

Det er en flot video, men det er også en lille drone som i det her tilfælde ikke kan skade ørnen. Hvad sker der så når dronebyggerne bliver klar over risikoen ved ørne? Skal dronen så designes så ørnen får flænger og bliver slået til blods?
Jeg undrer mig over at den risiko der udvikler sig med droneteknologi skal komme ørne eller andre dyr til last.

 • 4
 • 2

Måske kommer en ørn til skade ved sådan en aktion, hvor der måske hænger en granat på en drone!

Måske bedre end alternativerne

Ligesom at en politihund kan komme til skade, hvis en hundefører ikke selv vil risikere at komme i slagsmål med en bevæbnet voldsmand!

/karsten

 • 6
 • 1

Du har fuldstændigt ret - dette lyder som en aprilsnar.

Denne krig kan ørne ikke vinde, det vil ikke kræve særlig meget fantasi at ørnesikre en drone - om ikke på anden måde så med "brute force"

Desuden er det næppe politisk korrekt at risikere rødlistede dyr til denne type opgaver - det ville næsten svare til at bruge Pandaer til minerydning ;-)

Mvh Flemming

 • 3
 • 0

Kan se at det Hollandske Politi har en innovationsmanager.

Må jeg foreslå denne ide overført til vores lille kongerige, - hvis vi har én går han lidt stille med dørene.

MVH/M

 • 0
 • 0

Jeg havde forventet et angreb nedefra, selvom det er lidt imod ørnens natur.
På den måde kan selv større droner relativt let pilles ned.

 • 0
 • 0

Hvis en terroristdrone skal udstyres med ørnebeskyttelse, jamming-beskyttelse og anti-anti-antridronevåben, så øger det jo omkostninger og vægt, og giver mindre aktionsradius og nyttelast.

Man kan ikke sikre sig hundrede procent, men hvis man gør det så besværligt at mange opgiver, er det også godt.

 • 0
 • 0

Ingen tvivl det ser flot ud når sådan en stor havørn snupper en drone i luften, det kan helt sikkert trække et stort publikum. Bortset fra det lyder ideen fuldstændig tåbelig sammenlignet med de rent mekaniske muligheder for at gøre det samme. Det er væsentligt nemmere at håndtere f. eks en drone el. lign end en ørn i den størrelse. Det er ikke noget man sådan lige smider ind i bagagerummet. Jeg tror også at oplæringstiden for at "fjernstyre" ørnen er noget længere end for en drone.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten