VIDEO: Se Flyvevåbnets nye helikopter lande i 15 meter høje bølger

23. november 2016 kl. 10:1236
Flyvevåbnet tester i øjeblikket Danmarks nye Seahawk-helikoptere under ekstremvejr. Om bord på Vædderen fik besætningen en oplevelse ud over det sædvanlige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med bølger på 15 meter og en vindstyrke på 30 meter i sekundet landede en dansk testpilot en Seahawk MH-60R på et skib i Nordatlanten i sidste måned.

Landingen blev dokumenteret som del af det testprogram Seahawk-helikopterne gennemfører som led i, at de skal afløse de nuværende Lynx-helikoptere i løbet af næste år.

Seahawk-helikopterne skal testet under ekstremt vejr på hver enkel dansk skibsklasse - Thetis-, Iver Huitfeldt-, Absalon-, og Knud Rasmussen-klassen - og i sidste måned testede Flyvevåbnet landing på inspektionsskibet Vædderen i Thetis-klassen.

»Vi havde en amerikansk pilot med fra US Navy, og han havde aldrig prøvet noget lignende. For ham var det lidt af en eye-opener, og jeg er ret sikker på, at vi har flyttet grænserne for, hvad en Seahawk er blevet udsat for,« fortæller den danske testpilot CAD fra en telefon om bord på Vædderen til Forsvarsavisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for de danske piloter vil forholdene i Nordatlanten være mere reglen end undtagelsen, fordi de netop skal operere her. Derfor er de danske helikoptere - i modsætning til de amerikanske - også udstyret med et særlig præcist anflyvningssystem.

»Man bliver da lidt spændt«

For at gennemføre testen har Vædderen ventet på 'det perfekte' vejr ud for Færøerne, og over tre uger kunne besætningen se vindstyrken tage til. Da vindstyrken endelig meldte stærk storm, drog Vædderen af sted, og Seahawk-helikopteren kom også ud i situationer, hvor vejret var for voldsomt.

»Vi kom helt derud, hvor vi ikke længere kunne bunde og måtte opgive at lande,« siger CAD og fortsætter:

»Når man sidder derude i mørket, der er store bølger og hård vind, og skibet gynger, og vandet pisker ind over helikopterdækket, så bliver man da lidt spændt.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se dansk Lynx lande på skib i kæmpe bølger

CAD har tidligere testet Lynx-helikoptere under samme forhold og Seahawk-helikopteren er mere stabil, selvom den reagerer langsommere, fortæller han.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
28. november 2016 kl. 20:18

Ja sådan er det, gode ideer er nogen gange fundet af andre!

35
27. november 2016 kl. 10:25

Som tidligere vagtchef og helikopterkontrolofficer (HCO) på inspektionsskibende kan jeg oplyse om at bemærkningen om medfølgende sø er misforstået - når det drejer sig om HELO: Vi sejler også med søen og iværksætter et drej således at skibet giver optimalt "læ" mod søen når vi sætter og bjærger GB. Med HELO er prioriteten imidlertid anderledes. Det er ved start og landing at HELOen er mest sårbar idet den skal flyve ganske langsomt, hvilket giver mindre lift. Både fastvinge og roterende vinge luftfartøjer er afhængige af vinden for ekstra lift. Det er derfor væsentligt at skabe så meget relativ vind ind over dækket som muligt, idet det er "gratis" fart - og dermed lift. Der er også begrænsninger på pitch og roll og det er ofte et kompromis der medfører en kurs nærligen op i vinden.

Endeligt er flyvningen her en såkaldt SHOL test (Ship-helicopter-operating-limits) hvor man skal definere de grænser man derefter vil operere ud fra. Efter sådanne tests udarbejdes regler og diagrammer til brug for HCO og piloter, så de kan se om start/landing er muligt/tilladt under de givne vilkår. De i videoen synlige forhold, vil sandsynligvis være noget værre end de tilladte, og vil ikke forekomme igen - med mindre nogen har kvajet sig eftertrykkeligt og sendt HELO i luften langt fra land, uden at se på vejrudsigten først (hvilket er enormt usandsynligt)

34
25. november 2016 kl. 21:48

Det er også standard procedure at bruge rotoren til at presse helikopteren ned mod dækket så snart den er landet. Det ses tydeligt på videoen med lynx landingen.

33
25. november 2016 kl. 20:02

Jævnfør grafikken i artiklen fra Forsvarsavisen har den en harpun som på Lynx'en (punkt 7).

32
25. november 2016 kl. 19:13

gribeanordning

Kig godt efter på Lynx-videoen. Der kommer en 'gribeklo' ud af bunden på helo'en, som griber fast i 'risten', meget kort tid efter at alle tre hjul har kontakt med dækket. SeaHawk-optagelsen viser ikke om den helo også har en gribeklo, men mon ikke...

31
25. november 2016 kl. 18:25

Ja det er jo egentligt pudsigt at man ikke har valgt en gribeanordning på helidækket som f.eks. den man kan se på et hangarskib, blot med greb i landingsstellet på helikopterne for stabiliteten fremfor en krog på et jagerfly - man kunne vel også bruge en stor magnet :-)

30
24. november 2016 kl. 18:19

Jeg tror ikke at det er helt tilfældigt at det er en dansker der er her med til at "flytte grænser". Som almindelig dansk klub-flyveinstruktør har jeg et par gange været med til at "åbne øjnene" for udenlandske piloter, såvidt jeg husker både fra USA, UK og faktisk også Norge, i retning af hvad vores små fly kan i blæsevejr. Ikke fordi jeg hverken er en vovehals eller regner med at indkassere lønforhøjelse, men vi er her i landet bare vokset op i blæst og har lært at indrette os efter det. I mange lande kommer mange igennem et helt skolingsprogram uden en eneste flyvning i frisk vind - det er næsten umuligt i Danmark.

29
24. november 2016 kl. 11:35

Dato og tidspunkt står i øverste venstre hjørne i videoen.</p>
<p>I artiken i Forsvarsavisen tales om vindhastigheder OP til 30 m/s og at øvelsen er foregået i omegnen af Færøerne.

Takker - det er jo som bekendt øjnene man først bliver blind på ;o)

Den 26/10 var der maks 17 m/s i middelvind og vindstød på op til 27 m/S som der også står i forsvarets artikel - så er det (alligevel) Thomas, der skal have på puklen for dårlig reference - man kan ikke oversætte "vindhastigheder op til" med "vindstyrke" - der er oftest meget stor forskel.

Igen - dette er målt i Thorshavn, måske (formentlig) lidt mere på havet

mvh Flemming

De har så været ude i noget, der (formentlig) er hård kuling med vindstød af (stærk) storm.

27
24. november 2016 kl. 10:42

Dato og tidspunkt står i øverste venstre hjørne i videoen.

I artiken i Forsvarsavisen tales om vindhastigheder OP til 30 m/s og at øvelsen er foregået i omegnen af Færøerne.

26
24. november 2016 kl. 09:23

Kan man ændre rotorstillingen så meget at man får "downforce", så man står bedre fast efter landingen, indtil maskinen er tøjret ordentligt?

25
24. november 2016 kl. 08:59

Der er også meget langt fra Torshavn til midten af atlanten.

24
23. november 2016 kl. 23:40

Tjaa nu ved jeg ikke hvordan jeg skal kommentere på marinehjemmeværnets gummi båds håndteringen, men de gange jeg har været med til det har det været ret amatør agtigt, som pro sømand i et frima som lever at kunne sætte en båd på vandet og få den op igen under lettere udfordernde vejrforhold, så har både MHJV og søværnet meget at lære.

23
23. november 2016 kl. 22:08

Nu kan jeg ikke finde hvilken dato landingen foregik, men de data du henviser til har max vindhastighed på 18 m/s - der er meget langt fra 18 til 30 meter / sekund.

Måske har man (fejlagtigt) valgt at bruge højeste vindstød som reference - for at få det til at lyde af noget - en teknik som også TV2 vejr forfalder til ;o) Men vindhastighed er altså middelvind.

Mvh Flemming

21
23. november 2016 kl. 19:51

Nu er det jo noget der er klippet sammen. Jeg ville gerne se en uafbrudt sekvens optaget fra skibet eller helikopteren!

John Larsson

19
23. november 2016 kl. 18:15

"Derfor er de danske helikoptere - i modsætning til de amerikanske - også udstyret med et særlig præcist anflyvningssystem"

Selv med et præcist anflyvningssystem, ses en håndholdt Garmin 295 i cockpittet :-)

17
23. november 2016 kl. 15:20

Hvad siger helikopterens motorer til at suge alt det salte røgvand ind?

16
23. november 2016 kl. 15:16

Søværnet har over 50 års erfaring med helikoptere på skibe, som i starten var langt mindre end nogen anden nation. Både skibe og helikoptere er langt større nu end nogensinde før. Om det er en fordel i Nordatlanten ved jeg ikke noget om.

Så med mindre man er pensioneret HELO pilot fra SVN, mon så ikke det var høfligt at opgive rollen som "kloge Åge"?

14
23. november 2016 kl. 14:50

"Blinklys"! Det ses også tidligere i videoen. Blot svagere.

13
23. november 2016 kl. 14:43

Årsagen til at du kun ser den ene vinduesvisker på filmen fra cockpittet er, at du ikke ser alle forruderne i den indstilling. Seahawk har nemlig ikke kun to, men tre forruder. Onboard ser du kun den højre (med visker) og den midterste (uden). Den tredje ses ikke. Se fx foto her:https://www.algemeiner.com/wp-content/uploads/2016/07/SH-60B_Seahawk2.jpg

;o) Jens

12
23. november 2016 kl. 14:14

I bør nok også skrive hvor mange forsøg, og hvor lang tid helikopteren brugte på at lande. Man kan se at det kun er vinduesviskeren i højre side der visker, når der filmes fra cockpittet, men når heloen filmes udefra virker både højre og venstre sæt vinduesviskere. Ellers ligner det jo peanuts.

11
23. november 2016 kl. 13:58

Flashet, der omtales, er sandsynligvis fra paraply-harpunens affyring. Derved sikres Helikopteren imod ukontrolleret "letten ben" fra dækket. H tøjres derved effektivt til dækket i ét hug.

Vandchaufføren ku da godt løbe med søerne, hvorved skibets bevægelser aftager både i amplitude og frekvens. 30 m/sek er en fuld pelikan så journalistens indrømmelse med ½ pelikan svarer fint til godt 15 m/sek. Jeg vil nu godt sælge 20 af dem, hvis man skal være flink. Vædderen sejler jo nogle af dem hjem.

I Marinehjemmeværnet har man lært at sejle med søerne (bølgerne) når GB skal håndteres oppe i luften. ;-D Dér ku storebror lære noget. Piloten kan sagtens lande i medvind da al opdrift snurrer rundt oven over ham. Det er heldigvis ikke fly, der skal lande i modvind på vingerne.

9
23. november 2016 kl. 13:01

Sammenligner man med Lynx-landingen, så ser denne her video da ud til at have noget mildere vejr?

8
23. november 2016 kl. 12:32

det er en kuling , og 15 meter bølger ????? hvordan måler i det ............ tager 3 x5 og ligger sammen ? men fint arbejde af piloten i den 7-8 meter sø

7
23. november 2016 kl. 12:30

Den anden sømand (og journalist) vil så gerne bemærke, at det kan være meget svært at vurdere ud fra videoen. Og da oplysninger ikke skal være baseret på mit eget skøn, så har jeg da også taget udgangspunkt i oplysningerne fra Forsvarsavisens egen omtale af netop den filmede testflyvning. Her skriver de 15 meter og 30 meter i sekundet.

Når det så er sagt, så er jeg enig i tvivlen. Men der er vist ingen tvivl om, at det blæser en halv pelikan :-)

Mvh Djursing

6
23. november 2016 kl. 12:27

Hvad er det for et flash der kommer fra bagenden af helien 9 sekunder før slut?

5
23. november 2016 kl. 11:47

Der må være basis for et system der automatisk synkroniserer helikopterens bevægelser med skibets. Lækker udfordring for software-ingeniører og sensorspecialister...

4
23. november 2016 kl. 11:14

Det udjævner da udsvingene, men det gør landingen ikke mindre kompliceret. Hvilket kræver mere af både anflyvningssystem og pilot.

2
23. november 2016 kl. 11:04

Selvfølgelig lander den ikke i 15m høje bølger... Men på et skib der befinder sig i 15m høje bølger... ;)

1
23. november 2016 kl. 11:01

OK, giv venligst den pilot en lønforhøjelse :)