Video: Se F-35 buldre over landet for første gang

Illustration: Forsvaret

Alt er relativt, også hastighed. Derfor ser det ganske roligt ud, når Danmarks kommende kampfly, F-35 Joint Strike Fighter glider over skyerne i Forsvarets videoer fra onsdagens støjmåling.

Læs også: F-35 fløj for første gang over Danmark

Det norske F-35-fly, der var udlånt til lejligheden, blev fulgt af et dansk F-16-fly, for at man kunne måle forskellen i støjniveauet fra jorden. Umiddelbart forløb alt efter planen, da flyet for første gang fik dansk luft under vingerne. Se Forsvarets video af flyvningen herunder. I bunden af artiklen kan du se flyene lette og lande.

Video: Forsvaret.

Matcher støjsimuelringer

Flyene matcher de støjsimuleringer, Forsvaret har lavet, inden flyene kom til Danmark. Dermed larmer flyene ikke meget mere, end Høreforeningen mener, man kan tåle i op til otte timer ad gangen uden at blive høreskadet - og så længe hænger flyene trods alt ikke i luften.

I skemaet nedenfor kan du se, hvordan de simulerede værdier og de faktiske målinger ved de forskellige lokationer stemmer fint overens. Det fremgår ikke tydeligt, hvorfor støjsimuleringerne og -målingerne er markant lavere over Vojens.

Illustration: Forsvaret

Ejendomsmæglere fra nogle af de berørte områder har allerede påpeget, at støjen vil påvirke værdien af huse i området voldsomt. De kalder dem usælgelige, og S har, i valgkampens hede, lovet at kompensere de husejere, der bliver påvirket.

Video: Forsvaret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lyden i øverste video er fra bagsædet i en 2-sædet udgave af F-16, det er helt tydeligt. Ingeniøren skulle investere i en lyd-sok til mikrofon. Vindstøj er kræftigere end lyden af en F-35. I øvrigt er lyden fra en F-35 mindre fremtrædende end fra en F-16. Nu er de sidste F-16 desværre flyttet fra flyvestationen på Ørlandet ved Trondheim, men da både F-35 og F-16 var her, og fløj forbi var indtrykket at F-16 havde en mere “spids” og højfrekvent lyd end F-35 som var mere “afrundet” og tilsyndeladende lavfrekvent lyd. Måske nogen med viden om jetmotor kan forklare hvordan det hænger sammen ?

  • 3
  • 1

En plæneklipper ligger op ca 98 DB. Målt i går ved et frokostselskab med åbne havedøre 67dB da snakken gik. Hvor kommer de grænser man fører sig frem med på 55dB? - det er da helt urealistisk. bag i bus 5C ca 85 dB Vi bor under bane 12.30 der er da vist betydeligt flere starter og landinger end der nogensinde vil komme i Slrydstrup/ F35. Der er regnet med 288.000 starter i 2020. Men selvfølgelig kun en mindre del på bane 12.30. ca 2-4% max tror jeg -eller 5.776 på et år.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten