Video: Se danske musikere spille under vand

I samarbejde med den tyske instrumentmager Mezzo-forte har Between Music udviklet en violin i kulfiber med strenge af nylon. Australske Leatherwood Bespoke Rosin leverer et alternativ til den harpiks, der normalt gnides på buens hestehår. Forrest en krystallofon – glasskåle monteret på en drejelig stang. Når musikeren rører kanten af den roterende skål, opstår en tone, som når man gnider på kanten af et vådt glas. Under vand er tonerne dog markant dybere end i luft, helt ned til 20 hz. Illustration: Jens Peter Engedal

Nedsænket i kæmpe akvarier turnerer den danske gruppe Between Music rundt med deres koncert Aquasonic i storbyer på tværs af kloden. Musikken og instrumenterne er udviklet over de sidste 11 år og involverer forskere og ingeniører fra Danmark og udlandet. Herunder får du et indblik i arbejdet med Between Musics undervandsunivers:

Læs hele artiklen: Dansk band indspiller verdens første plade under vand

...men først en trailer fra koncerten Aquasonic:

Sådan synger og spiller sangerinden Nanna Bech under vand
Nanna Bech er en af gruppens sangerinder. Her fortæller hun om udfordringerne og glæderne ved at synge under vand. Nanna Bech spiller også på instrumentet rotocorda, der er et strenginstrument, som er udviklet sammen med MIT-forsker og opfinder Andy Cavatorta. Rotocordaen kaldes også en drejelire.

Se ingeniører og forskere hjælpe med at ramme tonerne
Elektroingeniør Matt Nolan, der også producerer bækkener i Storbritannien har hjulpet Between Music med at få slagtøjsinstrumenterne til at ramme tonerne under vand, men der har involveret flere forskere for at forstå lyduniverset, blandt andre Preston Wilson fra University of Texas, der er ekspert i akustik under vand. Her fortæller de om nogle af udfordringerne.

Trommeslager kæmper med vandmodstanden
Trommeslager Morten Poulsen fortæller om de teknikker han har udviklet for at spille under vand. Lydene opfattes for eksempel helt anderledes, når man er i akvariet, så det er svært selv at høre tonerne. Men man mærker dem på kroppen.

Spiller på sten, plader og syngeskåle
Dea Marie Kjeldsen spiller på en lang række instrumenter, blandt andet et stort setup af nepalesiske syngeskåle. Placeringen i akvariet har vist sig helt afgørende for lyden.

Læs også: Musikere opfinder nye instrumenter til undervandskoncert

Canadisk undervandsorgel virker med vandtryk
Et særligt instrument er det canadiskudviklede undervandsorgel eller hydraulofon, der virker ved at bevæge vand gennem et netværk af slanger. Her viser stifter af Between Music, Laila Skovmand, hvordan man spiller på det, og udvikler Ryan Janzen fra University of Toronto forklarer i detaljer, hvordan det virker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Interessant, og ok, at kunstnere afprøver andre medier, især når de synes at arbejde så systematisk og grundigt. Det fremgår, at de havde hovedbrud med, at et og samme instrument gav klang på et tidspunkt og var klangløst på et andet. Indtil de fandt ud af, at bobler omkring instrumentet gjorde forskellen.

Vel samme effekt fra boble-gardiner omkring havvindmøller: https://www.continental.com/en/press/press....

Så boblerne må virke i det mindste ved relativt lave frekvenser. Hvad med højere? Ville et par små 'boble-bade' inde i hørebøfferne kunne fjerne den p....-irriterende højfrekvente digitale kværnen, fx inde i mange super-, byggemarkeder og altfor mange andre steder? Ørepropper og alm. høreværn er ikke nok.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten