Video: Sådan ser Østjylland ud om 500 år

Det ligner noget fra Det Femte Element, men videoklippet "Østjylland 2508" er et fagligt indspark fra byplanlæggere og infrastruktur-forskere til de borgmestre, som skal forhindre skrækscenariet.

Østjylland er i fuld gang med at udvikle sig til en stenørken plastret til med asfalt, shoppingcentre og dødssyge parcelhuskvarterer.

I videoklippet "Østjylland 2508" har forskere og studerende fra Aalborg Universitet spolet tiden 500 år frem til en tid, da Århus, Horsens og Fredericia er vokset sammen, og hvor hvert et spor af bøgeskove og frodige marker med smaskende køer er slettet.

Videoklippet er produceret i anledning af den udfordring, som miljøminister Troels Lund Poulsen har givet 17 østjyske borgmestre:

»I skal udarbejde en fælles plan for Østjyllands fremtidige udvikling, så regionens store vækst ikke ødelægger byernes særegne identitet, effektive infrastruktur og de naturskønne landskaber.«

På onsdag præsenteres borgmestrene for et oplæg til en vision for Østjyllands udvikling, der skal hjælpe dem til enighed om, hvordan den omfattende opgave skal gribes an.

Visionen i videoen er bygget på data fra forskningsprojektet "Byen, vejen og landskabet", forklarer Peter Bro, ph.d. ved Institut for Arkitektur og Design på Aalborg Universitet, som sammen med Henrik Harder og Thomas Sick Nielsen står bag videoklippet.

Hvor realistisk er den film?

»Ja, vi har forsøgt at kigge 500 år ud i fremtiden, men vi mener alligevel, at der er en rimelig bund i det, vi skitserer. I Østjylland ser vi klare tendenser til "urban sprawl", hvor landområderne indtages af spredt bebyggelse med meget lav befolkningstæthed. Det ser man for eksempel i Los Angeles, som vel godt kan kaldes en stor omgang sprawl. Om det så er godt eller skidt, vil jeg ikke bedømme.«

Hvilke metropoler vil blive størst i Østjylland?

»Det ser ud til, at de store byer vil blive endnu større. Så Århus er og vil blive storebror i regionen - men Trekantområdet vil være en klar nummer to. Man kunne sagtens forestille sig, at de tre byer Kolding, Fredericia og Vejle vil vokse sammen til én stor by.«

Der er én hovedtrafikåre i filmen. Er det realistisk?

»Om det er realistisk, at der kun er én stærk trafikåre, ved jeg ikke - det er mest for at skabe et genkendelseselement. Der vil altid være nogle veje, der er mere tryk på end andre, og der er en tydelig tendens til at netop E45 vil blive stærkere og stærkere belastet. Men 500 år ude i fremtiden er det jo ikke engang sikkert, at vi bruger noget, der minder om biler. Eller at vores transport er bundet til en bestemt infrastruktur.«

Videoen er produceret af Arkibot.dk.

Kommentarer (20)

[quote]Østjylland er i fuld gang med at udvikle sig til en stenørken plastret til med asfalt, shoppingcentre og dødssyge parcelhuskvarterer.[\quote]

Erstat 'Østjylland' med København og så passer beskrivelsen perfekt på nutidens hovedstad og forstæder.

Eneste undtagelse ville være at vi ikke bygger dedikerede arbejdspladser til svenskerne 'a la Ørestad'.

Eller broer for at tyskerne nemmere kan komme til sverige.

 • 0
 • 0

Læg mærke til hvor lidt land der er tilbage... Jeg synes dog det er lidt underligt at det meste af Sjælland er væk, og det lavlandede vestjylland består..
Meget af Storbritannien er også væk.

Jeg synes også det er sjovt at se at der står skilte på (kinesisk?) overalt. Så ser vi også at sekvensen med gennemflyvning af gaderne har store videoskærme overalt.
Mon ikke til den tid man har andre måder at kommunikere til folk på end lige gennem synsindtryk?

Jeg synes noget af det er lidt fantasiforladt, og bare kopierer "skræk"-scenarier fra forskellige fremtidsfilm.
Jeg synes også at det lugter af at man ikke har den store tiltro til befolkningens æstetiske sans. Måske får en anderledes byplanlægning en renæssance. Måske har folk en anderledes kollektivistisk indstilling og vælger at bosætte sig og leve mere landlidt i de affolkede landområder?

Måske vil århusianerne hellere kopiere noget middelalderligt?
Måske får folk øjnene op for at farver giver liv, og alt ikke behøver at være en grå kedelig masse. Måske males alle huse med en coating af noget nanomateriale som kan skifte farve på en måde så man f.eks har en hvid overflade ved højlys dag for ikke at varme bygninger for meget op.. Måske en reflekterende overflade så man kan bruge bygninger som spejle til at koncentere sollys på solfangere som så driver turbiner til elproduktion?

Jeg kan så også godt se at man har problemer med at genhuse en klimaflygtende befolkning, og derfor er der måske ikke det store overskud til at designe æstetisk længere, fordi man bare skal have smækket en masse huse op hurtigt.

Jeg ved godt der blev bestilt en skrækvision af hr. Poulsen... Måske det havde været mere relevant at få et bud på hvordan det ser ud om 100 år. Så vidt jeg kan se så er der måske ikke så meget tilbage af hvad vi bygger idag alligevel, så reelt har vores valg vel ingen effekt? er det ikke nærmest det videoen viser?

vh. Morten

 • 0
 • 0

ja, hvor vil de da grine om 500 år :-) Hvorfor er der ingen grønne områder, hvorfor udnytter man ikke de store tagflader til haver ol. - det gør man allerede mange steder i verden. Hvor er alle meneeskerne kommet fra ? Vil der være så mange mennesker i Danmark om 500 år, at der er basis for så store områder med tæt bebyggelse? Kan man overhovedet sige noget fornuftigt om hvordan verden ser ud om 500 år?

Jeg synes det er helt ud i den blå luft, og har desuden svært at se hvad det kan bruges til. Hvis perspektivet var 100 år kunne det være der var kommet noget realiatisk og brugbart ud af det. Men 500 år? Hvad skal vi dog bruge de feberdrømme til ?

LOL - Jesper

 • 0
 • 0

[quote]Mand, hvor vil man grine af det her om 500 år :-)

Nej, der vil ikke være nogen tilbage til at grine![/quote]

med et fødselstal på omkring 1, så halveres hver generation. Med fire gentrationer per århundre så vil de fem levende genrationer om 500 år være 80+40+20+10+5 sådan ca. 150 personer, til at befolke Danmark.

 • 0
 • 0

Ungdommen i vore dage er af lave, og sådan vil udviklingen tilsyneladende fortsætte til et kedeligt stenalder stadie hvor folk om 500 år ikke engang er i stand til at bygge dæmninger mere. Forfærdeligt at se at selv Bornholm er sunket i havet, mens Sønderjylland holder stand.

Desuden, hvordan skulle den sandede jydske hede forvandle sig til en STENørken. Det plejer at gå den anden vej. Sten -> Sand...

Og som nogle så rigtigt skriver, så har vores efterkommere heller ingen æstetisk sans.

Det minder om et kliché præget science-fiction scenarie fra en B-film. Men de har garanteret moret sig på deres computer da de lavede deres lille animations film. Kudos

 • 0
 • 0

Hvordan kan man pp. være så optimistisk at tænke på Jylland om 500 år, når både Nordpolen og Sydpolen smelter med rivende hast, og verdenshavende forventes at stige 14 meter eller mere?

Jylland vil som det øvrige Danmark snart blive omdannet til en nation af små øer, hvor folk bor i skyskrabere...

 • 0
 • 0

At gætte sig til noget 500 år ud i fremtiden er en morsomhed lig følgende (forkortet), som Mark Twain skriver i ”livet på Mississippi:
Siden min egen tid på Mississippi er der sket gennemskæringer ved Hurricane Island, ved ø 100, ved Napoleon i Arkansas, ved Walnut krumningen og ved Council krumningen, og tilsammen har de gjort floden syvogtres miles kortere. Medens jeg sejlede på floden, skete der en gennemskæring ved American krumningen, der forkortede den mindst ti miles.
Mellem Cairo og New Orleans var Mississippi tolv hundrede og femten miles lang for hundrede og halvfjerds år siden, nu kun ni hundrede og treoghalvfjerds miles.
Hvis jeg nu ville agere videnskabsmand og vise, hvad der skete i en fjern fortid ved hjælp af det, som er sket inden for et bestemt senere tidspunkt, eller ud fra de sidste ars tildragelser vise, hvad der vil ske i en fjern fremtid, hvilke muligheder er der så ikke her! Geologien har aldrig haft en sådan chance eller så eksakte data at argumentere med!
I løbet af hundrede og seksoghalvfjerds år har Mississippis nedre løb gjort sig to hundrede og toogfyrre miles kortere, hvilket i gennemsnit er godt én og en tredjedel mile pr. år. Derfor kan ethvert besindigt menneske, der er ved sine fulde fem, let indse, at i den ældre oolitisk siluriske periode, førstkommende november akkurat for en million år sides, havde Mississippiflodens nedre løb en 1 længde på over en million og tre hundrede tusind miles og ragede langt ud over Den mexicanske Havbugt son en fiskestang. Og ved hjælp af samme tal kan ethvert menneske fatte, at om syv hundred og toogfyrre år vil Mississippis nedre løb kun strække sig over en trekvart mile.

 • 0
 • 0

Jeg har lige udskiftet Windows XP med Vista (pga. tordenskrald, der invaliderede min PC).
Og jeg kan nu ikke se billedet i artiklen.
Ved nogen, om jeg kan ændre opsætningen, så jeg kan se Østjylland om 500 år ???

 • 0
 • 0

Sq da skønt at se, at man stadigvæk om 500 år kan bruge både den gamle og den nye Lillebæltsbro, selvom De køre rundt på både 1., 2. og 3. sal uden afstøjningsskærme m.v. ...

Om igen Hebsgaard !

Fra en samtidig landinspektøraspirant !

Mvh
Stig Per

 • 0
 • 0

Selv om det kun er leg med hvad der kan ske, synes jeg nu også godt de kunne have benyttet et mere realistisk kort. Det ligner mest af alt det der var på billige udenlandske globusser. Danmark = en blindtarm på Tyskland.

Der er nu tekster på europæisk :-) Århus sporveje, Horsens og Fredericia er nævnt på skilte, men sikken en sjov hovedvej - op og ned osv.

Hvor mange Danskere der der vil være til at fylde dem kommer jo meget an på fvor meget af en smeltedigel, de forskellige folkeslag vi efterhånden består af kommer til at opleve. Godt nok falder fødselsraten stadig, men det ser ud til at den er på vej op igen.

 • 0
 • 0

Alt efter hvem der kommer til at sidde ved magten, kan vi opnå et muslimsk flertal i Danmark en gang i sidste halvdel af dette århundrede. Clippets fremstilling af fremtidens Danmark tager slet ikke hensyn til den etniske forandring. Etniske skandinaver i Norden vil til den tid højst være en meget lille minoritet. Man kunne godt have vist minaretter og moskéer. Og mere fattigdom og manglende udvikling som er kendetegnende for muslimske samfund (uden olie).

 • 0
 • 0

Tjaa.
Hvad skal man næsten sige?
Om 500 år er alting glemt, og specielt denne artikel.

Men spændende er det dog at læse de forskellige indlæg i debatten, som meget naturligt også tager problematikken op omkring vores klimaforandringer med efterfølgende vandstandsstigninger.

Jeg ved ikke så meget om hvor meget stigningen bliver, men i fremtidsvisionen kan man se forskellige landområder forsvinde.
Hvad jeg derimod ved, er at vi som menneskeart ikke har råd til at miste så maget landmasse til havet, så derfor tror jeg heller ikke på at det vil ske.
Man vil selvfølgelig begynde at bygge dæmninger, og lave opfyldninger af lavtliggende landområder.
Det er skam sket før, og vil og ske i fremtiden.

Bare tænk på Holland, hvor store dele i dag ligger under havets overflade. Det har de skam ingen problemer med dernede, og de har udviklet fantastiske teknikker til at styre havet og landet. Har de mangel på land, eller ligger et område alt for lavt, laver de opfyldninger, og udvider derved landet.
Og at forstille sig at hollænderne opgiver kampen mod vandet, og derved mister store dele af landet er utænkeligt.

Så selvom havet stiger, skal vi såmænd nok finde en løsning på det også.

 • 0
 • 0