Video: Så bragede Branson ud til kanten af rummet

12. juli 2021 kl. 09:3123
Milliardæren Richard Branson tog hul på den nye æra for rumturisme ved at flyve ud til kanten af rummet i flyet VSS Unity. Rumflyet nåede en højde af 80 kilometer og gav passagererne tre minutters vægtløshed, før flyet gled ned til en landing i New Mexico.
Artiklen er ældre end 30 dage
23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
13. juli 2021 kl. 15:20

Hvordan optager de billeder af flyet ude i rummet ? Er der et et følge fly , neppe.

17
13. juli 2021 kl. 14:16

Der skal rundt regnet postes 50 gange så meget energi i kapslen til et orbital skud som til et suborbitalt til 100 km.

Ikke desto mindre, tror jeg, at det for de fleste af os udgør forskellen på, om man har været i rummet eller blot på kanten af rummet.

Lidt ligesom forskellen på at have været på besøg i et hus eller blot have stået lige inden for hoveddøren og kigget ind i resten af huset.

Jeg betragter dette projekt som ture til kanten af rummet - uanset højde.

16
13. juli 2021 kl. 14:10

Faktisk skal Branson undgå kredsløbshastighed, fordi det så bliver svært at komme ned igen uden at kunne bremse tilstrækkeligt, men det afhænger også af hastighedens retning.

Der skal rundt regnet postes 50 gange så meget energi i kapslen til et orbital skud som til et suborbitalt til 100 km. Det er en helt anden boldgade - meget langt fra, hvad Virgins maskine kan præstere. Så vidt jeg ved, er der ingen, der har lavet orbitale opsendelser med enkelttrins raketter.

Og de 50 gange mere energi skal også “pilles ud” igen på vejen ned - igen: En helt anden boldgade - tænk rumfærgekakler.

15
13. juli 2021 kl. 10:32

Ved 6 til 8km/s har du kredsløbshastighed, som bliver lavere jo højere du er. Du kan såmænd komme både 100 og 200km op uden at have kredsløbshastighed. Faktisk skal Branson undgå kredsløbshastighed, fordi det så bliver svært at komme ned igen uden at kunne bremse tilstrækkeligt, men det afhænger også af hastighedens retning.

13
13. juli 2021 kl. 09:27

I luftrummet skal man overholde de internationale regler for lufttrafik (fly, droner, balloner,... ) mens man i rummet følger andre regler. I luftrummet kan man krænke nationale rettigheder, som vi har set eksempler på gennem de seneste uger, hvor russiske militærfly har krænket dansk luftrum.

Jeg tvivler alvorligt på, at en rumturist interesserer sig ret meget for jurisdiktion, når han skal føle efter, om han synes, at han har været ude i rummet.

Og når vennerne spørger, om han har været rigtigt ude i rummet eller bare ude i Branson-rummet, giver han sig nok heller ikke til at komme med forklaringer om, at han har været så langt ude, at han ikke krænkede nogens luftrum.

12
13. juli 2021 kl. 09:06

Man er da ikke i rummet fordi man...

Jeg kan tilslutte mig synspunktet, at rummet ikke starter i nogen bestemt højde, men, men, men...

Det er ikke ligegyldigt hvor rummet starter - sådan rent definitionsmæssigt. Jo, det er fysisk fløjtende ligegyldigt - der er jo blot tale om trykfald, men der er alligevel en hårfin forskel mellem rummet og luftrummet.

I luftrummet skal man overholde de internationale regler for lufttrafik (fly, droner, balloner,... ) mens man i rummet følger andre regler. I luftrummet kan man krænke nationale rettigheder, som vi har set eksempler på gennem de seneste uger, hvor russiske militærfly har krænket dansk luftrum.

I rummet er der ikke nationale grænser, og man kan "flyve" frit, uden fare for at blive skudt ned (og godt det samme, for at skyde en satellit eller andet ned er en sag i sig selv). Og at "flyve frit" er også en sandhed med modifikation.

Men netop fordi nationale hensyn (læs: politik) har betydning for fastsættelsen af grænsen mellem rum og luftrum, vil der næppe opstå en fast definition. Jeg kan sagtens forestille mig, at man en gang i fremtiden får en diskussion om hvorvidt en nedskudt genstand befandt sig i luftrummet eller i rummet over et land.

9
12. juli 2021 kl. 23:34

En hurtig Tesla er ligesom ikke helt det samme efter sådan en gang powershow.

8
12. juli 2021 kl. 20:43

Lidt en skam
at der findes to "definitioner" på, hvor rummet starter. En tur med Virgin vil altid rangere som "sekunda klasse" i og med langt de fleste er enige om, at det er Karmann-linjen, der den rigtige grænse.

Fortæl ham det endelig ikke. Så brænder han bare flere milliarder af og fremrykker dermed klimaforandringerne med 34 minutter ;-)

I øvrigt sjovt det pr-stund nok mest vil blive husket for “englænderen der fløj ud i rummet den dag England tabte EM-finale” ;-)

Nå, lad nu de rige have deres legetøj som vi andre har vores.

4
12. juli 2021 kl. 17:57

Det er vel det nye "verdens ende"? (Godt de ikke faldt ud over kanten.) Minder mig om:

Kan nogen huske den tredje ting fra HHGTTG (Douglas Adams)?

De to ting jeg kan huske er:

  1. Vulgær komik.
  2. Tomme helte-positurer.

Mit eget eksemplar at "trilogien" (som består af 5 bøger) er desværre forsvundet for en del år siden.

3
12. juli 2021 kl. 12:06

Jeg synes ikke, at det gør så meget, om man bruger Karmann (100km) eller NASA (50miles) som definition på 'kanten af rummet'. Allerede ved 50miles er 99,999% af atmosfæren lavere højde end ens egen. Men det er ligesom at have banket på hoveddøren: Jeg mener blot, at for at have været i rummet, skal man have være 'indenfor' hvilket er at have opnået kredsløbshastighed.

1
12. juli 2021 kl. 11:35

at der findes to "definitioner" på, hvor rummet starter. En tur med Virgin vil altid rangere som "sekunda klasse" i og med langt de fleste er enige om, at det er Karmann-linjen, der den rigtige grænse.

De må skovle lidt mere PUR gummi og lattergas på deres raketfly, så de kan komme over 100 km?