VIDEO: Rum-tvillingens hjemtur efter rekordophold på ISS

Kl. 5.25 dansk tid landede den amerikanske astronaut Scott Kelly i sin Soyuz-kapsel i Kasakhstan efter 340 dage i rummet. Det gjorde han sammen med den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko, der ligeledes har brugt næsten et år på ISS samt Sergey Volkov fra Ukraine, som ankom 4. september sammen med danske Andreas Mogensen.

Opholdet for de to førstnævnte er det længste i rumstationens levetid og skal give forskerne svar på, hvilke biologiske mekanismer der rører på sig efter længere tid i vægtløs tilstand.

Hidtil har det været kutyme, at astronauter og kosmonauter spenderer et halvt år på rumstationen, nogle på kortere ture som vores egen Andreas Mogensen, der havde otte dage om bord på ISS.

Sagen er dog den, at det formentlig vil tage mere end seks måneder at nå f.eks. Mars på en bemandet mission, og derfor er det vigtigt at se på, om der støder problemer til, når man når ud over de seks måneder.
Når særligt 52-årige elektroingeniør Scott Kelly er kommet i fokus, er det, fordi han har en enægget tvilling, Mark Kelly, som også er tidligere astronaut, men som i dag går rundt på Jorden med samme gener som Scott. Derfor ligger det lige for at sammenligne de to og se, om Scott Kellys gener og helbred generelt ser ud til at afvige fra broderens.
Og her er det ikke ‘kun’ at se på, om genetiske mekanismer og organer skulle have ændret sig efter den lange vægtløse tilstand og stråling fra rummet – der bliver også gransket i de mere psykologiske aspekter, såsom om Scott Kelly er bedre eller dårligere til at tage beslutninger, til at være på vagt eller til at ræsonnere.
Desuden bliver brødrenes kost gennemgået for at se, hvordan deres tarmsystemer hver især er blevet påvirket af denne – og mon ikke Nasa-lægerne har masser af andre ting, de gerne vil sammenligne hos de to brødre.
I alt har Scott Kelly nået at være involveret i flere end 400 projekter på sin næsten et år lange mission, og de har ikke alle været tvillingestudier. Det bliver også testet, hvordan de lange missioner påvirker døgnrytmen, synet, muskelmassen og finmotorikken.

Faktisk vil lægerne stå klar til at kaste sig over astronauten, så snart kapslen har fundet Kasakhstan, for det skal også måles, hvor hurtigt han og hans russiske kollega vil vænne sig til Jordens tyngdekraft. Derfor bliver han hurtigt sendt på balanceøvelser og gennem en forhindringsbane, skriver The New York Times.
Over for avisen beskriver han i øvrigt opholdet som ‘at have camperet i skoven i et år’ og understreger, at noget af det vigtigste for længere missioner er at sørge for, at astronauterne har mulighed for lidt privat rum, så de ikke kører træt.
Skal vi også lige runde Mikhail Kornienko, som trods alt også har revet næsten et år ud af kalenderen for at arbejde på ISS, så er den 55-årige russiske maskiningeniør specialist i flymotorer. Han var på sin første tur til ISS i 2010, hvor han udførte to rumvandringer.

Apropos Scott Kellys skovtur har Mikhail Kornienko tidligere udtalt, at han savner lugtene på Jorden, når han er på rumrejse.
»Jeg savnede træer og drømte om dem. Jeg syntes, at jeg kunne lugte et rigtigt bål og noget, der blev grillet på det. Så jeg endte med at hænge billeder af træer op på væggene for at blive muntret op,« har han sagt.
Allerede mandag aften overdrog kaptajn Kelly styrepinden til den jævnaldrende Tim Kopra, som er uddannet civilingeniør og ankom i december på sin anden mission på stationen.
Fra kl. 22.15 viser Nasa levende billeder af Scott Kellys afrejse fra ISS, og Soyuz-kapslen forventes at undocke kl. 02.05 dansk tid før den godt tre timer lange rejse mod Jorden. Andreas Mogensen rejste i sin tid hjem i Kellys kapsel.
Godt et døgn efter ankomsten til Jorden vil Kelly ankomme til Houston og blive modtaget af Nasa-spidser og tvillingebroren Mark.
Se Scott Kelly og kolleger undocke, lande og blive båret ud af kapslen i videoen herunder:
Mini-rumfærge skal til ISS i 2020
Regeringen spørger: Er det for bøvlet at sende raketter op i Danmark?
Så er dansk rumprojekt monteret på rumstationen
Peter Madsen idømt fængsel på livstid
»Grotesk«, »mærkeligt«, »ulogisk«: Politikere modsætter sig nye luftledninger
Forskere graver i ‘lyd-angreb’ på amerikanske diplomater
Analyse: Én stor havmøllepark kan langtfra indfri regeringens VE-mål
Ekspert om V2G: Glem de private – sats på store elbilflåder
Peter Madsen idømt fængsel på livstid
Analyse: Én stor havmøllepark kan langtfra indfri regeringens VE-mål
Hvert fjerde danske vandløb har for meget zink, og det meste kommer fra svinegylle
Kronik: Kortlæg energiforbruget i bygninger systematisk
Bidræber-pesticider: For første gang skal vagthund undersøge dispensationer
-
Teknologisk Institut
-
Teknologisk Institut
-
CBS Executive
-
Teknologisk Institut
Rumtvilling
Ifølge Einstein må rumtvillingen efter den tur være noget yngre end sin tvilling på jorden. Hvem kan regne ud, hvor mange sekunder det drejer sig om ?
Re: Rumtvilling
Interessant spørgsmål, som fik mig til at grave lidt i det selv.
Jeg fandt på wikipedia denne figur, som viser (hvis jeg aflæser den korrekt), at ISS og dermed Scott Kelly "mister" ca. 25 mikrosekunder (us) per døgn. Dvs. han har under sit seneste ophold på ISS mistet ca. 25 us/døgn * 340 døgn = 8500 us = 8.5 ms i forhold til sin bror.