Video over Fredericia: Se Googles datacenter fra oven

Plus30. november 2020 kl. 15:2214
Video over Fredericia: Se Googles datacenter fra oven
Googles datacenter i Fredericia blev indviet mandag den 30. november 2020. Illustration: Google.
Google har indviet et datacenter til 4,5 mia. kroner tæt på Fredericia. Men det er ikke koblet på det lokale fjernvarmesystem. Energiprofessor opfordrer til bedre planlægning fremover.
Artiklen er ældre end 30 dage

Google indviede mandag sit første datacenter i Danmark, der er placeret ved Taulov cirka fem kilometer vest for Fredericia.

Datacentret, som er Googles femte i Europa, har kostet 4,5 mia. kroner at bygge, og cirka 150 personer vil være direkte beskæftiget med at drive datacentret.

Læs også: Klimavenligt dataforbrug kræver vandkøling

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
2. december 2020 kl. 00:28

Forbrugerombudsmanden har for nylig udarbejdet regler for markedsføring af "grøn el". Men har er det virksomheder (og journalister), der burde underkastes samme regler.

Hvordan går Google uden om de regler/retningslinjer?https://www.forbrugerombudsmanden.dk/nyheder/forbrugerombudsmanden/pressemeddelelser/2020/nye-retningslinjer-skal-goere-det-nemmere-at-vaelge-groen-stroem/

Der står intet i retningslinjerne fra Forbrugerombudsmanden at forbrug og produktion skal tilpasses time for time, kun at der skal indkøbes oprindelsesgarantier og de bygger jo på årsforbruget og årsproduktionen...

12
2. december 2020 kl. 00:18

Det er pladderballe! Ca. 85 % af tiden skal strømmen komme fra andre kilder, så det er manipulation at bilde folk og politikere ind, at solceller skal levere strøm til centeret.

Som altid begår du de to samme fejl...

  1. Du antager at datacentret har et konstant strømforbrug, på tros af det de skriver:

    Ifølge pressemeddelelsen er Googles datacentre »generelt mere energieffektive end gennemsnittet« og bliver »et af de grønneste i verden målt på antal timer med direkte grøn strøm«.</li>
    </ol><p>Ifølge kommunikationschef Jesper Vangkilde dækker det blandt andet over, at man indretter sit elforbrug på centret efter, hvornår der er mest grøn strøm i stikkontakten.

    1. Du antager at solcellernes årlige produktion er lig med datacentrets årlige behov. Igen, på tros af det de skriver:

      De fem parker skal levere strøm til centeret og kan henover året producere så meget grøn strøm, at den kan mere end dække elforbruget på stedet.

    Men så længe der stadig er afbrænding af fosile brændstoffer så er det underordnet for den samlet udledning af CO2 om Google producerer solstrøm som moster Anne bruger og senere henter kulstrøm som hun ellers ville have hentet tidligere på dagen... Og den dag der ikke er andet end VE og atomkraft, så er det ligeledes underordnet hvem der henter energien hvornår, bare den ikke forurener ret meget...

    Hvis rigtig mange virksomheder gør som Google, så vil hele landet gå i sort morgen og aften og hele natten, hver nat.

    Prøv ved lejlighed at se på en forbrugskurve over det generelle elforbrug i Danmark. Er forbruget konstant hen over døgnet, eller har vi typisk brug for 2-3 gange så meget energi i de typiske dagstimer, end vi har i de typiske nattetimer?

11
1. december 2020 kl. 23:57

Af de seks solcelleparker, som Google har investeret i, er de tre bygget af Better Energy og ligger i henholdsvis Gimming (17 MW), Norddjurs (23 MW) og Næstved (41 MW). De to sidste er bygget af European Energy og befinder sig i Morsø (25 MW) og Rødby Fjord (55 MW).

jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet...

10
1. december 2020 kl. 23:19

Fint at nogle ser på varmespildet. Jeg hæfter mig mere ved elforbruget, hvor der står om solcelleparkerne: "De fem parker skal levere strøm til centeret og kan henover året producere så meget grøn strøm, at den kan mere end dække elforbruget på stedet. Det er pladderballe! Ca. 85 % af tiden skal strømmen komme fra andre kilder, så det er manipulation at bilde folk og politikere ind, at solceller skal levere strøm til centeret. Hvis rigtig mange virksomheder gør som Google, så vil hele landet gå i sort morgen og aften og hele natten, hver nat. Forbrugerombudsmanden har for nylig udarbejdet regler for markedsføring af "grøn el". Men har er det virksomheder (og journalister), der burde underkastes samme regler.

5
1. december 2020 kl. 04:23

Jeg savner stadig at se et konkret forslag til hvorledes man vil genanvende varmen - sådan helt lavpraktisk: Hvor i datacenteret man vil skrue rør på, hvad der står i den anden ende af dem.

@ PHK

Det fungerer udmærket ved Facebooks datahaller i Odense, så du (eller Google) behøver ikke at kigge så langt efter løsninger.

4
1. december 2020 kl. 01:46

I den sæson hvor datacenteret kan forventes at producere højtemperaturspildevarme, groft sagt juli og august, har fjernvarmen mig bekendt ikke meget at bruge energien til ?

Det er surt så mange kW et datacenter bruger, men hvis varmen der kommer ud af det ikke har høj nok temperatur er det ikke meget bevendt.

Det hele skyldes at effekt/energi i varme er en flygtig størrelse, som er helt afhængig af temperaturen eller temperaturforskellene.

3
30. november 2020 kl. 22:40

Som tidligere ansat på byggeriet kan jeg ikke skrive mere offentligt; men jeg kan kontaktes på klhro@yahoo.com

2
30. november 2020 kl. 22:20

Jeg synes nu at kommunikationschefen slap lidt nemt af krogen med svaret "fordi man nyttiggør en stor del af overskudsvarmen internt på datacentret."

Hvorfor ligger der så dn 630/ 800 kølerør fra kølecentralen til datacentret?

1
30. november 2020 kl. 20:00

Jeg savner stadig at se et konkret forslag til hvorledes man vil genanvende varmen - sådan helt lavpraktisk: Hvor i datacenteret man vil skrue rør på, hvad der står i den anden ende af dem.

En stor del af året, op til udetemperaturer omkring 20-25 grader, vil datacenteret køre en eller anden grad af frikøling hvor man afhængig af dimensioneringen næppe har varmet afkastluften mere end 5-10 grader over hvad fjernvarmeforsyningen kan hente ethvert andet sted de måtte have lyst.

Udblæsningsåbningen hvor man i givet fald skulle høste varmen, er formodentlig en ca. 30-60 cm høj ventilationsåbning i en af ydervæggene, hele hallens længde.

Hvis man tilfører for stor vindmodstand, skal den anden side af anlægget, indsugningen og filtreringen opgraderes tilsvarende.

I den sæson hvor datacenteret kan forventes at producere højtemperaturspildevarme, groft sagt juli og august, har fjernvarmen mig bekendt ikke meget at bruge energien til ?

Så ja, det er mange Watt og bare tanken om så store tal krummer de forfrosne tæer fra olikrisen i 1973, men termodynamik er nu en gang termodynamik.