Video: Nye billeder af Venus' overflade

11. februar 2022 kl. 12:524
Video: Nye billeder af Venus' overflade
Illustration: NASA/APL/NRL.
NASA har formået at tage billeder af hele Venus' skyggeside med Parker Solar sonden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Parker Solar Sonden fra NASA har ved to forbiflyvninger formået at fotografere planetens skyggeside med dets Wide Field Imager, eller WISPR, og formået at fotografere planeten i bølgelængder inden for det synlige spektrum for mennesker.

Billederne er blevet kombineret til en video, der viser kontinenter, dale og bakker.

»Venus er det tredje mest lyskraftige objekt på himlen, men indtil for nyligt har vi ikke haft meget information om, hvordan overfladen så ud på grund af planetens tykke atmosfære,« fortæller Brian Wood, der er hovedforfatter på studiet bag og fysiker på Naval Research Laboratory i Washington DC i pressemeddelelsen, og fortsætter:

»Nu ser vi endelig overfladen i synlige bølgelængder for den første gang.«

Overgår forventningerne

Forhåbningerne til Parker Solar Sonden var i første omgang, at man ville kunne se svage træk af solens atmosfære og vinde, og så håbede man, at kunne bruge WISPR til at tage billeder af skyerne, der indhyller Venus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne håbede, at kunne måle skyernes hastighed, men i stedet for kun at kunne se skyer, kunne WISPR altså også affotografere planetens overflade. Det resulterede i, at forskerne igen tændte for kameraet ved den fjerde forbiflyvning i februar 2021. Denne gang var Parker Solars kredsløb så godt tilpasset, at det var muligt at fotografere skyggesiden af Venus i sin helhed.

Det er første gang siden 1975, at der er blevet taget billeder af Venus’ overflade. Siden har man udforsket planetens topografi med infrarød- og radarteknologi, først i 1990’erne med den amerikanske Magellan ekspedition, og senest i 2016, hvor JAXA’s Akatsuki gik i kredsløb om planeten.

Se videoen her:

Remote video URL

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. februar 2022 kl. 00:31

»Nu ser vi endelig overfladen i synlige bølgelængder for den første gang.«

Er der ikke nogle som kan forklare hvordan man kan se overfladen i synligt lys gennem skydækket?