VIDEO: Murer-robotten Hadrian skal lægge 1000 mursten i timen

Murer-robotten Hadrian kan lægge næsten 1.000 mursten i timen, og planen er , at den skal kunne opføre et hus på blot tre dage. Illustration: Fastbrick Robotics

Hadrian fik stor opmærksomhed i 2015, da en australsk maskiningeniør lancerede robotten, der skal kunne arbejde dag og nat 365 dage om året - og lægge mursten dobbelt så hurtigt som en almindelig murer.

Ideen opstod, da teknologichefen i Fastbrick Robotics Mark Pivac, oplevede stor mangel på murere i 2005 - og han besluttede sig for at gøre noget ved problemet.

Se, hvordan det er tanken, at Hadrian skal arbejde. Artiklen fortsætter under video.

»Mennesket har lagt mursten i 6.000 år, og lige siden den industrielle revolution har vi forsøgt at automatisere processen,« sagde luftfarts- og maskiningeniøren dengang.

Nye aftaler

I dag, to år senere, er robotten fortsat ved at blive testet. Men i sommers fik Fastbrick Robotics luft i sejlene: Maskin-giganten Caterpillar gik ind i selskabet med en investering i projektet på knap 17 millioner kroner - med mulighed for yderligere 46 millioner.

I august meldte selskabet, at det havde fået en hensigtserklæring fra Saudi-Arabien om at bidrage til byggeriet af mindst 50.000 saudiarabiske boliger inden 2022.

Ny prototype

Men hvor hurtigt går det så egentlig med udviklingen? For nylig meddelte Fastbrick Robotics, at de vil producere en ny og mere avanceret prototype af murer-robotten - angiveligt for at optimere testene af Hadrian og for at lære mere om monteringsprocessen.

Oprindeligt havde Fastbrick Robotics forestillet sig, at den første kommercielle robot skulle have været klar tidligt i år, klar til udrulning i stor skala kort tid efter. Men nu lyder selskabets nyeste bud på, at de har robotten i fuld produktion i 2019.

Sådan virker den

Hadrian X-teknologien er baseret på en cirka 30 meter lang teleskoparm med et fleksibelt hoved og en dyse, som påfører mørtelen. Armen styres af en software, der beregner robotarmens bevægelser ud fra en CAD-tegning.

Hadrian X skal være i stand til at skære mursten til, så de passer i længden, lægge murstenene med mørtel imellem samt opmåle og scanne muren for at kontrollere kvaliteten.

Robotten kører på strøm (eller kan bruge en egnet generator), bruger laser, som tjekker 1.000 gange i sekundet for at korrigere placeringen i forhold til vind og vibrationer, og skal have en nøjagtighed på 0,5 millimeter.

Målet er, at murer-robotten skal kunne bygge et hus på tre dage.

Artiklen er oprindeligt fra tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Robotten kører på strøm (eller kan bruge en egnet generator), bruger laser, som tjekker 1.000 gange i sekundet for at korrigere placeringen i forhold til vind og vibrationer, og skal have en nøjagtighed på 0,5 millimeter.

Virker meget optimistisk at have den påståede præcision på +/-0.5 mm for enden af en så lang arm. Selv en størrelsesorden højere vil nok være en udfordring.

 • 5
 • 4

Jeg sad og tænkte det samme og det eneste jeg kan komme frem til er, at for enden af den lange arm, må der sidde noget elektronik der kan triangulere dennes position i forhold til 2-3 sendemaster placeret rundt om huset den skal bygge. Når position kendes, kan den mindre del af armen godt opnå den præcision der skal til. Sådan ville jeg løse problemet, omend jeg ikke lige kender til noget trianguleringsudstyr der off-the-shelf kan levere den præcision.

Det er, som du påpeger, umuligt at opnå nogen meningsfuld præcision på en 20m kranbum.

 • 0
 • 0

På billedet, og i animationen på tu.no,ses at en digital teodolith, eller lign, er placeret på et højt stativ i øverste venstre hjørne, lige uden for fundamentet. På kranarmen er monteret en Laser detektor / reflektor som også ses tydeligt på animationen. De bevægelige dele af murer robotten sidde ummiddelbart under laser detektoren/reflektoren og er forsynet med vinkel sensorer på akser.

+/- 0,5 mm præcision er stadigt godt gået, med denne teknologi.

"Google er min ven"!

 • 2
 • 0

Nogen burde tage ud og se hvordan en murer arbejder før de konstruerer en "murermaskine". Jeg tror ikke det er tilstrækkelig at lægge murstenene, de skal presses mod mørtlen. Hvad med mørtel til de lodrette fuger. Overskydende mørtel skal skrabes af og der er noget der hedder murerbindere. Hvad med isolering?

 • 2
 • 0

Jo der er præcis det samme.

Har du overhovedet set videoen, og læst beskrivelserne?

Murearbejde er ikke kun de traditionelle massive røde mursten, som gamle mennesker kender dem. Der er kommet masser af nye alternativer som du fx kan se i Marek Tadeusz indlæg. Tag nu og følg med udviklingen, gamle muremester Suresen!

 • 2
 • 4

Ret smart med de store byggeklodser og pålægningen af mørtel med et net. Der mangler bare at de store sten var delte og forbundet med murbindere hen over en en skumisolering imellem dem.

I må meget undskylde, at jeg brugte ordet "store", istedet for "massive" , da alle kan se, at de netop ikke er masive :)

 • 0
 • 1

Jeg kan sagtens se, at det er hulsten Marek , der er bedre en massive sten. Der er stadig for store kuldebroer i dem, hvis man anvender dem på vore breddegrader. Kuldebroerne er der, de er bare ikke så store, som i en massiv sten og de er længere.

 • 1
 • 1

Der mangler mange detaljer før en mur er færdig.

På Marek Tadeusz video monterer de "fixing wall ties" i nogle manuelt "filede" spor til skalmur? På en anden video hvor de har bygget med samme sten som vist på Mareks video limer de styropor isolering udenpå murblokkene, og så skal der vel monteres en facedebeklædning yderst. Med store blokke i stedet for mursten, skal der saves/skære i de tykke blokke til vinduer og døre. Hvad med betonelementer de er meget større end de store blokke som er vist på Mareks video.

 • 0
 • 0

Det er svært at undgå slør mv. men det betyder ikke noget, hvis der er en forholdsvis hurtig justering i det yderste led. Udfordringen er at opnå en måling med 0.5mm nøjagtighed ved armen, men det er ikke et problem med laser måling. Stabiliteten i de ydre led kan øges med en gyro anordning, men jeg tror ikke det er nødvendigt, hvis justeringen kan ske hurtigt.

Når kranen alligevel klarer mørtel, kunne man overveje om den kunne forsynes med andre dysser, så den kan bruges som 3D printer, og også bruges til at pynte huset. Den kan måske også forsynes med boremaskine, malerpensel, sprøjtepistol, sømpistol og andet værktøj.

 • 0
 • 0

....er beregnet til enhåndsbetjening, hvor gasbetonblokke oplægges som i vidioen med to hænder. og gasbeton vægelementer sættes med kran.

Men murstenenes mål er ligegyldig. Robotten er ikke afhængig af mål, men af målafvigelser. Hvis murstenene afviger, så bliver murstenens position afvigelsen plus robottens nøjagtigheds tolerance.

De robotter jeg har "leget med" havde alle styr på deres vibrationer efter en bevægelse og alles tolerance var under 1/10 mm eller bedre! Så det er næppe robotten der er problemet.

Martin har dog ret i, at en så lang en tynd arm som den viste, næppe bliver let at dæmpe, for at opnå lægningen af det stor antal sten, som påstås

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten