Video: Mød tunnelboremaskinen Eva

To parallelle metrorør mellem Metrocityringens kontrol- og vedligeholdelsescenter i Sydhavnen og Københavns Hovedbanegård er nu færdigboret, og de to boremaskiner skal skilles ad og sendes til Nørrebroparken, hvor de igen skal samles og gnave videre i den københavnske undergrund.

De to tunnelboremaskiner Eva og Minerva har gravet turen til Hovedbanegården med en hastighed på op til en meter i timen. Det kan give op til 1.500 ton jord om dagen, som køres væk på små togvogne.

Se byggepladsleder Kasper Skovsted Larsen vise rundt på boremaskinen Eva i videoen herunder. Videoen er optaget få dage inden, Eva brød igennem muren til Hovedbanegården.


Når boremaskinen har mast sig 1,4 meter frem ved hjælp af borehovedet, monterer den en betonring, der vejer 18 ton og som løftes ved hjælp af en pakning, der skaber undertryk på samme måde som en sugekop.

De to nye metrorør mellem kontrol- og vedligeholdelsescentret i Sydhavnen og Københavns Hovedbanegård skal nu tætnes og der skal bygges et sporskifte, så den kommende Sydhavnsmetro kan kobles på Metrocityringen uden at forstyrre driften.