VIDEO Mini-tsunami i Rødvig: Vandstanden steg en halv meter på få minutter

22. maj 2017 kl. 15:2510
Lørdag morgen ramte et særligt bølgefænomen den sjællandske østkyst og forårsagede blandt andet kraftig strøm i Rødvig Havn. DMI mener, at den såkaldte meteo-tsunami opstod grundet uvejr over havet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overraskelsen var ikke svær at spore i de vilde udbrud, der lød på Rødvig Havn tidligt lørdag morgen.

Helt uventet steg og faldt havniveauet i havnen en halv meter på få minutter til stor forundring for havnens natteravne, morgenmennesker og lystbådejere, der blev vækket af lyden fra de fossende vandmasser.

Det pludselige bølgefænomen gentog sig flere gange og fik en forbavset havnegænger til at indfange det kraftigt strømmende vand på film og dele sin oplevelse på Facebook:

Vejrskabt tsunami

Ser man nærmere på DMI’s vandstandsmålinger for Rødvig Havn ramte vandet en højde på plus 47 cm kl. 5.40, mens den var nede på minus 12 cm kl. 5.50.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således svingede havniveauet med knap 60 cm omkring referencehøjden ved den voldsomste af en række af uregelmæssige bølgefænomener, som opstod på en ellers stabil nat.

Hos DMI forklarer oceanograf med ansvar for stormflodsvarsler, Jacob Woge Nielsen, at man ikke er fuldstændigt sikre på årsagen til de pludselige mini-flodbølger, som også blev registreret ved blandt andet Gedser og Hesnæs. Men efter faglige diskussioner er han og kollegerne nået frem til en mulig forklaring:

»Det bedste bud er, at det er et vejrskabt fænomen,« lyder det fra Jacob Woge Nielsen.

I Sønderjylland var der nemlig varslet skybrud fredag aften og natten til lørdag. Et uvejr der sidenhen trak østpå, som DMI’s eksperter mener, har udløst en del energi i farvandene øst for Sjælland og øerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den slags meget kraftige bygefænomener kan give nogle trykeffekter i havet, som sætter nogle lange bølger i gang,« forklarer Jacob Woge Nielsen og fortsætter:

»De har samme dynamik som jordskælvsbølger, men er ikke nær så kraftige, selvom de bevæger sig på samme måde.«

Der er altså ikke tale om normale bølgeeffekter, som bevæger sig på havets overflade, men derimod trykbølger, som kan rejse langt, inden de brydes. Fænomenet er derfor kendt som meteo-tsunamier - flodbølger skabt grundet meteorologiske fænomener, fremfor jordskælv.

Ikke nær så slemt som i 1998

Jacob Woge Nielsen sammenligner bølgerne med dem, man kan opleve som følge af hurtigfærger, der sejler tæt på kysten. I modsætning til disse kan bølgerne fra en meteo-tsunami ikke times i forhold til en sejlplan, men opstår uden varsel.

Oceanografen mindes, at man har observeret lignende bølgefænomener i forbindelse med tordenvejr ud for eksempelvis Sjællands Odde.

Et af de mest ekstreme eksempler på en dansk meteo-tsunami skyllede dog ind over den jyske vestkyst i juli 1998, hvor en pludselig opstået, én meter høj bølge forskrækkede de solnydende badegæster:

»Her ser vi måske noget lignende, dog ikke helt så kraftigt. Det her var ikke decideret farligt, men kunne godt give skade på ting,« siger Jacob Woge Nielsen, der mener at have hørt om beskadigede ruser og garn i forbindelse med weekendens mini-flodbølge.

Risiko for kraftig strøm i havne

Normalt varsler DMI ikke med skybrud over havet, men kun over land, som det også var tilfældet for weekendens uvejr. Hændelserne fra Rødvig Havn får dog DMI's oceanograf til at overveje, om man måske i fremtiden burde varsle i kystområder og særligt nær havne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Et havneløb er jo snævert, så når der er en pludselig opstået vandstandsforskel på en halv meter mellem havnebassinet og uden for havnen, kan der opstå nogle meget kraftige strømme og hvirvelstrømme, som man ikke skal ud og rakke rundt i,« siger Jacob Woge Nielsen.

Den slags kraftig strøm opstod netop i Rødvig Havn lørdag morgen, hvor vandets kraftige hvislen vækkede sovende lystbådsejere. Lyden gav nemlig mindelser om, vand der strømmer rundt om en båd i fart, hvorfor det ‘lød og føltes som om båden sejlede’, som en bådejer har kommenteret på Facebook.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
23. maj 2017 kl. 17:33

1870 var en kombination af wind-setup og seiching. En tsunami tager heller ikke lang tid. Lavtrykket der 'løftede' vandet kan have været lokal i Kattegat sikkert i forbindelse med en frontpassage.

Det var i efteråret 1872, men der var faktisk tre komponenter, en vindstuvning, som i den del af Østersøen aldrig kan give mere end 1 m, man var en del af lavtrykket som kan have givet maks. 25 cm, men resten, og det helt afgørende, var det skvulp, som vi så tit ser når lavtrykkets centrum pludseligt trækker videre ind over Baltikum og "elastikken" til lavtryksbølgen springer. I Vesterhavet ser vi som regel en anden helt afgørende komponent (ud over en smule tidevand!), nemlig at selve lavtrykket bevæger sig hurtig og hvor den medfølgende bølge opfører sig som en minitsunami i Vadehavet. Det foprudsætter dog at lavtrykket passerer mellem Norge og Skotland, ellers standses bølgen af de britiske øer!

John Larsson

8
23. maj 2017 kl. 11:23

Inverted barometric effect - ca. 1 cm pr. hPa som så kan forstærkes ved shoaling effekter når bølgen komme ind på lavere vand - ligesom en tsunami

Ja, men til forskel fra de mere kendte oversvømmelser, fx den store katastrofe i 1870'erne, som står på i mange timer, er det her jo tale om et meget kortvarigt fænomen. Derfor kan årsagen næsten ikke være anden end at Rødvig har ligget midt på den interferenslinje, hvor to forskellige (ret beskedne!) bølger har mødtes!

John Larsson

7
23. maj 2017 kl. 11:13

Du kan se, om du kan bruge disse fra den svenske SMHI:</p>
<p><a href="http://opendata-download-ocobs.smhi.se/exp..">http://opendata-download-…;.

Desværre er der kun timedata (fx fra Skanör og Simrishamn), og hvis der er noget om min hypotese om et "skvulp" fra øst så er der jo tale om meget kortvarige vandstandsændringer, hvor bølgen er smuttet igennem mellem kl. 04 og 05! Jeg har prøvet at finde ud af om det tyske "Wetterdienst" kan vise historiske vandstandsændringer, men det er ikke lykkedes mig at få fat i noget!

Grunden til at at jeg tror på en kortvarig bølge fra øst er den lille krusning der er på dataene fra Køge havn. Pga den lavvandede bugt må man forventeen væsentlig dæmpning af denne bølge fra øst, men den ligger trods alt et antal minutter efter Rødvig!

John larsson

4
22. maj 2017 kl. 21:33

Hvis du er tilfreds med 10 minutters opløsning, kan du på <a href="http://www.dmi.dk/hav/maalinger/vandstand/">http://www.dmi.dk/hav/maali…; se målt vandstand cirka 1 uge tilbage i tid for en række danske havne

Ja, det er fint Allan, tak for det! Nu mangler jeg bare lidt tilsvarende data fra de nærtliggende tyske og svensk kystlinjer! Umiddelbart må jeg sige at jeg ikke tror ret meget på "uvejr over havet", med mindre mindre at det er en fagterm for noget som ikke skal forstås af de ikke indviede! ;-)

Det ser ud til at der har været et ret kaftigt pres fra nord gennem Øresund (og også Lille- og Storebælt!), og at denne bølge har mødt et "skvulp" fra øst i en ca.- nord/sydlig linje fra Rødvig til Gedser, men det er her at jeg mangler tyske og svenske registreringer!

John Larsson

3
22. maj 2017 kl. 21:30

Det er jo klimaforandringer der er årsagen. De kan simpelthen forklare alle fænomener specielt de lidt afvigende. Bortset fra dette, hvad er det så for meteorologiske hændelser der kan fremkalde en sådan tsunami. Er det lokal storm eller lokalt lavtryk? Og sker der det samme som ved en tsunami, at den er umærkelig ude på åbent hav, men vokser når den når lavere dybder.

2
22. maj 2017 kl. 20:44

Er der nogen som har kunne finde en mere præcis registrering af andre pludselige vandstandsændringer i Østersøen den pågældende morgen?

Hvis du er tilfreds med 10 minutters opløsning, kan du på http://www.dmi.dk/hav/maalinger/vandstand/ se målt vandstand cirka 1 uge tilbage i tid for en række danske havne. Det er også der, artiklens illustration ser ud til at være taget fra. Målingerne ligger både som kurver og i tabelform.

1
22. maj 2017 kl. 16:13

Hos DMI forklarer oceanograf med ansvar for stormflodsvarsler, Jacob Woge Nielsen, at man ikke er fuldstændigt sikre på årsagen til de pludselige mini-flodbølger, som også blev registreret ved blandt andet Gedser og Hesnæs. <<

Er der nogen som har kunne finde en mere præcis registrering af andre pludselige vandstandsændringer i Østersøen den pågældende morgen?

John Larsson