VIDEO Mars-helikopter foretager rekordflyvning og nu kan vi se turen

Nasas helikopter på Mars, Ingenuity, fløj i starten af april måned 704 meter med en hastighed på 5,5 meter i sekundet, og satte dermed ny rekord. Illustration: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Nu er billeder af Nasas Ingenuity helikopters tur på 704 meter med en fart på 19,8 km i timen nået frem til Jorden.

Den 8. april fløj Ingenuity med en hastighed på 5,5 meter i sekundet over Mars’ golde overflade. Helikopteren fløj i en højde af cirka 10,5 meter i 161,3 sekunder.

Nasa skriver i en pressemeddelelse, at billederne har fundet vej tilbage til Jorden.

»Ingenuitys nedadpegende navigationskamera har givet os en bjergtagende ide om, hvordan det vil føles at svæve ti meter over Mars’ overflade med en hastighed på 19 kilometer i timen,« siger Ingenuityholdets leder, Teddy Tzanetos. Holdet er tilknyttet Nasas Jet Propulsion Lab (JPL) i Californien.

Rekordturen den 8. april var Ingenuity’s 25. flyvning. Lige nu planlægger dens ‘piloter’ den 29. flyvning.

Hastigheden på videoen er sat op, således hele flyvningen vises på 30 sekunder. Videoen starter cirka ét sekund inde i flyvningen, da helikopterens kamera slår automatisk til og fra, når helikopteren er én meter fra overfladen.

Ingenuity er bygget af JPL, og har en kampvægt på 1,8 kg, svarende til 680 gram i Mars’ atmosfære. Den er 48 centimeter høj, og rotorbladene er lige under 1,2 meter lange. Den er udstyret med seks lithium ion-batterier, der oplades via solceller. Når helikopteren letter, speeder de to rotorblade lynhurtigt op til 2.537 omdrejninger i minuttet, hvorefter den letter til fem centimeters højde. Herfra stiger den langsomt til to meters højde, inden den fortsætter op i ti meters højde. Opstigningen sker alene ved brug af Ingenuitys Inertial Measurement Unit (IMU), hvorefter navigationskameraet og laser-sensoren til brug for at måle afstand tager over.

Kommunikationen med helikopteren foregår via Nasas Marsrover, Perseverance. Roveren kommunikerer med Nasas ‘Deep Space’ anlæg på jorden, der opfanger signaler fra roveren med store paraboler.

Forskerne på landjorden mistede i starten af maj måned forbindelsen til helikopteren, da den gik i ‘low energy mode’. Udfaldet varede dog kun tre dage, før helikopterens solceller igen havde opladet den tilstrækkeligt til at kunne kommunikere med Marsroveren Perseverance.