Video: Magnetkanon smadrer igennem lydmuren
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Video: Magnetkanon smadrer igennem lydmuren

En amerikansk elektromagnetisk kanon fyrer skud af med 6 gange lydens hastighed og rammer med 10,6 megajules kinetisk energi. Udover at være hurtigere end traditionelle kanoner er den også lettere, billigere og mere sikker.

Den amerikanske flåde har fået et rekordbrydende våben, som er både hurtigere, lettere, billigere og mere sikker end de konventionelle våben. En elektromagnetisk kanon, som er på størrelse med en lastbil og som skyder tre kilo tunge missiler af sted med seks gange lydens hastighed, hvilket sender synlige chokbølger igennem luften.

Sidste uge afprøvede Naval Surface Warfare Center kanonen foran offentligheden. Det gik ud over en metalbunker fyldt med sand, der blev ramt af en aluminiumskugle med 10,6 megajules kinetisk energi. Projektilet blev ikke sendt af sted med eksplosiv kraft, men af et elektrisk felt.

20 kilos projektil 300 kilometer på 6 minutter

Opbevaring af eksplosive materialer er forbundet med omkostninger og sikkerhedsrisici, og ingeniører længe været på udkig efter alternativer som for eksempel elektromagnetiske kanoner. Og elektromagnetismen øger faktisk tilmed kraften bag projektilet.

»Der er fysiske begrænsninger for, hvad man kan gøre med krudt,« sagde Charles Garnett i forbindelse med testen.

Han er leder af US Navys systemudvikler Dahlgren, der står bag magnetkanonen. Magnetkanonen kan sende en 20 kilos projektil 300 kilometer på 6 minutter. Det er ti gange den rækkevidde som de amerikanske marinetroppers primære skibsvåben, MK 45, dækker over.

Som lyn og torden

»Mange tror, at en magnetkanon ikke larmer,« fortæller Charles Garnett i en pressemeddelelse.

Men når projektilet affyres, lyder der et skrald, og elektriske gnister flyver igennem luften som lynglimt.

Magnetkanonen består groft sagt af to ledende rør, der, når metalprojektilet er placeret, danner et komplet elektrisk kredsløb. Når strøm føres igennem kanonen, skabes der et kraftfuldt elektromagnetisk felt, der accelerer projektilet igennem kanonens rør, og affyrer det i løbet af millisekunder. Aerodynamisk modstand og 1 million ampere varmer til sammen kuglen op til 1.000 grader celsius, hvilket efterlader et spor af flammer efter kuglen.

Ved testen blev projektilet sendt 80 meter igennem luften ved mach 7. En flyvetur på godt 20 millisekunder.

Da projektilet affyres med magnetkraft, bruger det ikke noget brændstof. Skaderne forårsages udelukkende af kinetisk energi - missilerne er nemlig heller ikke armeret med sprænghoveder.

Et skib, der er udstyret med en magnetkanon, kan bombe kyster tidligere og fra større afstand og dermed undgå radarer. Kanonen har en beregnet præcision på fem meter, hvilket minimerer risikoen for at ramme egne tropper på landjorden.

Efter testen var admiral Gary Roughead tilfreds.

»Jeg vil aldrig skulle se en af marinens søfolk i en fair kamp. Jeg vil have, at de altid har fordelen,« sagde han.

Kommentarer (7)

Fraværet af krudt gør vel også at man kan kalde det for et vaske ægte miljørigtigt våben - sålænge de benytter strøm fra vindmøller ;) (Eller A-kraftværktet i carrieren)

  • 0
  • 0

Er der nogen der kan komme med et kvalificeret bud på farten projektil rammer med, hvis målet er 300 km væk og mundigshastigheden er mach 7. Hvis projektilet ikke mistede fart, ville det med mach 7 flyve:
7 * ____________ (mach hastighed.)
330 m/sek *______(Lydenshastighed.)
60 sek/sek *______(Sekunder pr minut)
6 min *__________(flyvetid)
=831 600 m

altså omkring 830 km

  • 0
  • 0