VIDEO: Kyllinger har tjek på tallene
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Kyllinger har tjek på tallene

Kigger man på en tallinje, ligger de laveste tal til venstre, og så bliver tallene højere, efterhånden som man bevæger blikket mod højre - det ved selv et barn. Mere overraskende er det nok, at ganske unge kyllinger også instinktivt forbinder små mængder med venstre side og store mængder med højre side.

Kyllinger kender ikke til de tal, som vi bruger til at angive mængder, men de har en klar fornemmelse for mængders størrelse og forbinder små mængder med venstre side - og omvendt. (Foto: Rosa Rugani, University of Padova Illustration: Rosa Rugani, University of Padova

Men det gør de altså, viser forsøg med tre dage gamle kyllinger udført af forskere fra universiteterne i Padova og Trento i Italien. Forskningen beskrives i en artikel i fredagens udgave af det videnskabelige tidsskrift Science.

Læs også: Aber kan addere tal op til 25

Forskerne udtænkte og udførte to eksperimenter, hvor kyllinger blev trænet til at finde mad bag et kort med et antal små firkanter. I første eksperiment lærte kyllingerne at finde maden bag et kort med fem firkanter, men bagefter blev de så præsenteret for to identiske kort - et til venstre og et til højre.

Nu viste det sig, at hvis de to kort begge havde to firkanter - altså mindre end fem - så søgte kyllingen mod venstre side og fandt således maden bag kortet til venstre. Hvis de to kort begge havde otte firkanter, så foretrak kyllingen at lede efter maden til højre - se video:

I mere end 70 procent af tilfældene og med god statistisk sikkerhed (p < 0,01) associerede kyllingerne det lave tal med venstre side og det høje med højre.

Nu kunne det jo være, at kyllingen af en eller grund bare så de to firkanter som et 'gå til venstre'-skilt og de otte som et 'gå til højre'-skilt, uden at det var udtryk for en skelnen mellem talstørrelser og en tilstedeværelse af en mental tidslinje.

Derfor udførte forskerne et nyt eksperiment, hvor et nyt hold kyllingerne først lærte at finde mad bag et skilt med 20 firkanter. Bagefter fik de valget mellem at gå til venstre eller højre, hvor skiltene enten var forsynet med 8 eller 32 firkanter:

Igen var resultatet klart: Hvis skiltene havde otte firkanter, gik kyllingerne nu overvejende til venstre (i 70 procent af tilfældene), og hvis de havde 32 firkanter, gik de til højre (i 77,5 procent af tilfældene). Relativ lille mængde førte dem til venstre, relativ stor mængde til højre.

Når selv daggamle kyllinger har en form for mental tallinje, må sådan en være medfødt hos både dyr og mennesker. Den findes ikke kun hos mennesker og er ikke blot kulturelt tillært, som man ellers kunne forestille sig.

Forskerne foreslår, at fænomenet kan have noget at gøre med den asymmetriske hjerne, som mennesker og de fleste andre hvirveldyr har.

Hos mennesker er sammenhængen mellem talstørrelser og rumlig retning dog ikke udelukkende et spørgsmål om biologi. Såkaldte SNARC-forsøg (spatial-numerical association of response codes) viser typisk, at man reagerer hurtigere med venstre hånd end med højre hånd, når man bliver præsenteret for et lavt tal, og omvendt reagerer man hurtigst med højre hånd, når man præsenteres for et højt tal. Men hvis man primært er blevet undervist i arabisk, der skrives fra højre mod venstre, vil man oftest reagere hurtigst med højre hånd, når tallet er lavt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er et spændende eksperiment. Jeg savner en kontrol hvor kortene er sorte med hvide firkanter på. Det mørke forbindes sikkert for 3 dage gamle kyllinger med trygheden i ægget. Deres handling er et samspil mellem det tillærte og trygheden. 5 minder mere om 8 end 2 minder om 5. 20 minder mere om 32 end 8 minder om 20. Hvis trygheden ved at gå frem er forbundet med højre side går regnskabet vist op.

Hvem sagde egentlig venstre om og tilbage?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten