Jeg tror at der er mange alternative metoder som er mere velegnede til at løse den opgave som beskrives i artiklen. Den kunstige tang kan så komme ind på en flot sidsteplads.
Med inspiration i vegetationen på havets bund har kinesiske forskere fra Dalian Maritime University udviklet en fleksibel generator, der kan generere strøm fra bølger under vandet.
Forskerne har i en videnskabelig artikel i American Society of Chemistry - Nano vist, at når de tang-lignende generatorer svajer i takt med bølger, kan der høstes energi fra bølgerne ved triboelektrisk effekt. Altså statisk elektricitet, der opstår som følge af “tangens” bevægelser i vandet.
Generatorerne er såkaldte triboelektriske nanogeneratorer (TENG), der er opbygget af to lag af polymerer beklædt med et elektrisk ledende materiale og adskilt af et tyndt luftlag. Når de fleksible TENG bølger op og ned i vandet, og gnidninger mellem de to polymerer skaber statisk elektricitet.
Forskerne har vist, hvordan de fleksible generatorer kan bruges både under vandet og i havoverfladen ved lavere bølgefrekvens- og amplitude, end der er påkrævet ved andre og mere traditionelle former for bølgekraft.
I laboratorieeksperimenter har forskerne påvist en effekttæthed på 0.025 mW/cm^3 ved en bølgefrekvens på 0.25-1.25 mHz. Ved at kombinere en række af TENG i en lille "tangskov" har forskerne demonstreret, hvordan de kan høste strøm nok til at få små LED-lys til at blinke eller drive et termometer, som det kan ses af videoen her nedenfor.
Som det fremgår af en pressemeddelelse, er det dermed forskernes forhåbning, at "tang"-generatorerne kan bidrage til at gøre det maritime Internet of Things uafhængigt af batterier, hvis eksempelvis flydende, blinkende bøjer eller havstrømningsmålere kan være drevet af en lille tangskov på havets bund.
Jeg tror at der er mange alternative metoder som er mere velegnede til at løse den opgave som beskrives i artiklen. Den kunstige tang kan så komme ind på en flot sidsteplads.
Den kunstige tang kan så komme ind på en flot sidsteplads.
Var der ikke også et projekt med viftende palmer, for et par år siden??
Jeg tror at der er mange alternative metoder som er mere velegnede
Ja, hvis du tror det, kan det ikke være forkert.
Jeg tror at der er mange alternative metoder som er mere velegnede til at løse den opgave som beskrives i artiklen. Den kunstige tang kan så komme ind på en flot sidsteplads.
For lige at uddybe min holdning:
Vi har nogle forskere, der har arbejdet med et - i det mindste for mig - nyt princip til at generere el ved hjælp af bevægelser i vand. Det har de fortalt om i en videnskabelig artikel. Ja, det er småt. Ja, det er gætværk, om det overhovedet kan bruges til noget. Men nu er vi jo også i laboratoriet på et universitet, hvor målet er at generere viden.
Det ligger jo i forskningens natur, at man prøver at finde og evaluere nye teknikker. Man fortæller om sine resultater, så andre - der måske arbejder på helt andre områder - i bedste fald kan få inspiration. Det er efter min mening spændende og positivt, selv om der ikke er åbenlyse anvendelser lige om hjørnet og måske aldrig kommer det.
Hvorfor bliver den slags resultater så ofte mødt med nedladende kommentarer fra debattører, der helt uunderbygget og uargumenteret forkaster ideen - sandsynligvis uden at have forudsætninger for det?
Det er s´gu da sølle.
Hvorfor fortæller Flemming ikke om de "mange alternative metoder som er mere velegnede" - og hvorfor de er det? Det kunne være konstruktivt.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard