VIDEO: Kosmonauter efterforsker mystisk hul på rumvandring

Illustration: NASA TV

Efter at have klippet, skåret, hakket og skrællet beskyttelseslagene væk fra rumkapslen Soyuz MS-09 fik de to russiske kosmonauter Oleg Kononenko og Sergey Prokopyev endelig øje på det lille hul, der for fire måneder siden fik lufttrykket til at falde på den Internationale Rumstation (ISS).

Det skete mere end fem timer inde i gårsdagens rumvandring, hvor de to kosmonauter forsøgte at komme nærmere en løsning på den gåde, der i måneder har skabt splid mellem to af verdens største rumorganisationer og forvirring i den brede befolkning:

Hvorfor er der et hul bag toilettet i den ene Soyuz-rumkapsel på ISS?

Læs også: Russisk mistanke: ISS-astronauter har saboteret rumkapsel

Russiske Roscosmos har forsøgt at finde svar under en månedslang efterforskning, der indtil videre har affødt nogle sensationelle spekulationer.

Skete det under test i Kazakhstan? I produktionen? Eller - som russerne til amerikanernes forargelse offentligt har spekuleret - som overlagt handling udført i rummet?

Tirsdag var målet så at skubbe efterforskningen videre med billeder af hullet fra kapslens yderside samt prøver fra restmateriale rundt om hullet. Det skriver Space.com.

Skar, hakkede og klippede i rumkapsel

Først mere end fem timer inde i missionen dukkede hullet frem på skærmen i Mission Control Center.

Inden da havde kosmonauterne taget omkring fire timer om at krydse den 30 meter lange strækning fra rumstationens udgang hen til Soyuz-kapslen.

Herefter måtte de bruge yderligere tid og anstrengelse på at skære og klippe sig gennem det isoleringstæppe, som omslutter kapslen, samt et tyndt metallag der beskytter den mod vildfarent rumskrot.

Læs også: Andreas Mogensen skal efterforske mystisk hul på rumfartøj

En øvelse, der fik Oleg Kononenkos 'hjerte til at bløde,' som han fortalte til landjorden, imens han stak kniven ind i rumkapslen.

Med de beskyttende lag fjernet kom det 1,5-2 millimeter store hul endelig til syne.

Kosmonauterne skærer i rumkapslen:

Hullet udefra Illustration: NASA TV

7 timer og 45 minutter efter at have trådt ud i rummet, vendte Kononenko og Prokopyev tilbage til ISS med billeder af og prøver fra hullet. Sidstnævnte skal nu sendes ned til jorden for at blive analyseret.

Ifølge chefen for det russiske rumagentur Roscosmos, Dmitry Rogozin, havde rumvandringen en ‘hidtil uhørt kompleksitet.’ Udfordringen lå blandt andet i, at rumkapslen, modsat selve ISS, ikke er bygget til at blive repareret fra ydersiden. Derfor kunne kosmonauterne for eksempel ikke holde fast i noget under arbejdet.

Missionen blev da også stoppet før den var helt fuldendt. Kosmonauterne skulle have erstattet den del af isoleringen, som de ødelagde, med et nyt isoleringstæppe, men det blev droppet, da missionen løb over tid.

Sagaen er endnu ikke slut

Sergey Prokopyev var selv med, da ISS-besætningen i slutningen af august blev advaret om en lækage på grund af dalende lufttryk på rumstationen.

Sammen med sine kolleger fra ESA og NASA sporede han lækagen til Soyus-fartøjet MS-09, hvor de fandt et 1,5-2 millimeter stort hul bag toilettet. Langt inden de kom i iltproblemer, reparerede de seks besætningsmedlemmer på ISS hullet - først med tape og efterfølgende med specialfremstillet fugemasse.

Det var dog langtfra sagaens afslutning.

Læs også: Rusland spreder nye teorier i sagen om hullet rumfartøj

Sådan så hullet ud bag toilettet på Soyus-fartøjet, før det blev forseglet. Illustration: NASA

I starten af september skabte chefen for Roscosmos, Dmitry Rogozin, nemlig grobund for heftig spekulation, da han på et pressemøde luftede en hypotese om, at hullet kunne skyldes en 'overlagt handling udført i rummet'.

Da rumfartøjet blev påvirket indefra og viser spor af boremærker ved hullet, er spørgsmålet ifølge russerne, om det er blevet lavet på Jorden, inden rumfartøjet blev sendt af sted og efterfølgende dækket til, eller om det blev lavet i rummet.

Det er en russisk kommission ledet af Roscosmos stadig i gang med at afgøre.

Den fulde rumvandring: