Video: Honda lancerer et-hjulet Segway-udfordrer

Honda har netop fremvist et nyopfundet transportmiddel til hjemmebrug eller sport. U3-X er en éthjulet, elektrisk cykel, som selv holder balancen for den, der kører på den.

Det bringer U3-X i familie med den amerikanske Segway, som også holder balancen selv. Men Segway har to hjul, så den skal kun holde balancen frem og tilbage. U3-X går også det sidste, teknologisk svære skridt og holder balancen til siderne.

Føreren af sådan et køretøj skal ikke foretage sig andet end at vælte sig mod den side, han/hun ønsker at køre hen, så ordner elektronikken, gyrosensorerne og det elektriske hjul resten.

Læs også: Honda lancerer 1-hjulet elektrisk cykel

Læs også: Se princippet for et-hjulet segway-dræber

Det lille køretøj har facon som et 8-tal og ligner en ghettoblaster på højkant. Foroven kan to polstrede plader klappes ud til et sæde, og tilsvarende er der foldbare fodhvilere forneden.

Hensigten med at bruge ingeniørtimer på at konstruere sådan et køretøj er øjensynligt blandede og lidt tågede, ud over at demonstrere, at Honda kan løse svære, tekniske problemstillinger. I hvert fald hvis man skal tro de udtalelser, Hondas direktør, Takanobu Ito, gav en undrende presse, da han præsenterede U3-X i Tokyo forud for the Tokyo Motor Show, hvor dimsen skal udstilles. Motorshowet begynder 24. oktober.

»Vi tror, at dette er det første skridt mod at virkeliggøre og udvide den menneskelige glæde ved at lade sig transportere. Og hvis mine ben en dag bliver en smule svage, ville jeg gerne have sådan et køretøj i huset. Det gør det nemt at komme rundt,« sagde han ifølge den engelske avis The Telegraph.

Faktisk har adskillige ingeniører verden over tidligere forsøgt at løse det ultimative, éthjulede balanceproblem, men med skiftende succes. En elektrisk éthjuler skal aktivt forsøge at holde sig under personens tyngdepunkt, og styringen sker ved at lægge vægten frem eller til siderne.

Det sværeste er at holde balancen til siderne. Folk, der har lært sig kunsten at køre på en almindelig, rugbrødsdrevet ethjulet cykel, ved, at det meste ligger i at styre med benmusklerne - som skal koordineres med hele rygsøjlens muskulator og en konstant bevidsthed om tyngdepunktets pendulbevægelser over understøttelsespunktet, hvor dækket rører jorden.

Hondas ingeniører har imidlertid skåret igennem denne komplekse reguleringsproblematik og opfundet et dæk, der kan rotere om sig selv, sideværts inde i fælgen. Dermed kan køretøjet køre diagonalt - og endda lige til siden uden at skulle køre fremad samtidig. Det kaldes Honda Omni Traction Drive System.

Den sidelæns dækbevægelse drives af små, elektriske hjul, som befinder sig skjult inde i U3-X's fælg. Og disse hjul styres på samme måde som hovedhjulet - ved hjælp af gyrosensorer, der mærker, at den lodrette position er truet. Det får dem til at aktivere elektronikken, som sætter de relevante hjul i gang for at genoprette balancen.

U3-X vejer 10 kg, og de indbyggede lithium-ion batterier skal oplades efter en times kørsel.

Tophastigheden er knap seks km/t, svarende til rask gang.

»Vi ser frem til at modtage mange ideer til, hvordan man bør bruge køretøjet, især fra den unge generation,« sagde Hondas chefingeniør, Yasuhisa Arai, på pressemødet.

Ifølge Hondas præsentation kunne en mulighed være folk, der skal til og fra arbejde. Men også de gamle og usikkert gående, som udgør et voksende plejeproblem i Japan, vil måske foretrække en stabil U3-X'er frem for et gangstativ med fire hjul.

Dokumentation

Artikel i The Telegraph
Artikel i autoevolution

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 • praktisk anvendelse: Kun som legetøj - med en tophastighed som almindelig gang kan den ikke bruges til transport.

Der er denne: http://enicycle.com/ noget mere interessant - eller en ganske almindelig ethjulet cykel, med en passende hjuldiameter kan det faktisk gå pænt hurtigt - vejer mindre og kører 100% CO2 neutralt ;o))

 • 0
 • 0

@John Johansen På den i øjeblikket åbne IAA biludstilling i Frankfurt am Main, viser Mercedes og VW biler med semi-automatisk parallel parkering. Det virker ved at man kører langsomt forbi en fri plads mellem en række parkerede biler. Systemet detekterer at der er plads nok og fører vælger så parkerings-funktion. Fører skal selv skifte drive/reverse gear (automat-gear bil) og bruge bremse pedal men bilen laver alle bevægelser af rat og bremse for tre-punkt-parkering. Det er altså stadig førens ansvar og fører kan altid overtage styring hvorved systemet afbrydes.

Fungerer forbavsende godt, jeg har selv prøvet. Systemet benytter 4 almindelige afstandsensorer foran og 4 bagved. Desuden er der 1 afstandsensor på siden foran forhjul (på hver side af bilen), som detekterer at en parkeringplads er stor nok til bilen. Afstandsensor på venstre side benyttes kun hvis fører benytter venstre blink når han kører langsomt forbi parkerede biler i en ensrettet gade.

Systemet kræver bilens længde + 1m fri for at parkere. Der bliver altså ingen Pariser-parkering med dette system ;-).

http://www.drive.com.au/Editorial/ArticleD...

 • 0
 • 0

Sådan en skulle der være i kørelærens bil.

 • Nu [i]er[/i] der jo ikke det store hokuspokus i at parallelparkere!

En evt. trailer kan dog vanskeliggøre manøvren en anelse. ;-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten