Video: Her sætter Volkswagens elektriske sportsvogn rekord på Nürburgring

Illustration: Volkswagen AG

6 minutter, 5 sekunder og 336 tusindedele. Det er den nye rekord for helelektriske biler på Nürburgrings Nordschleife (se video nederst i artiklen).

Bilen hedder Volkswagen ID.R og føreren Romain Dumas. Dermed er den elektriske rekord på den legendariske bane tilbage på tyske hænder.

Målestok for producenterne

Den 20,832 kilometer lange og kuperede Nordschleife i de grønne Eifel-bjerge er selve målestokken for de fleste bilproducenter.

De seneste to år har det været den relativt nyetablerede kinesiske producent NIO, som har haft rekorden for elektriske biler. Deres EP9 med fire motorer og en samlet ydelse på 1 MW kom banen rundt på 6 minutter og 45,9 sekunder 12. maj 2017.

Nu har Volkswagen ombygget sin elektriske hillclimb-bil og slået rekorden med hele 40,564 sekunder.

»Volkswagens e-mobility kan nu regne sig selv for ‘Nürburgring-godkendt’,« udtaler direktør Herbert Diess fra Volkswagen i en pressemeddelelse.

VW-chefen har selvfølgelig en ambition om at sælge mange elbiler fremover. Den første fra den nye familie er ID.3, som det har været muligt at forudbestille i en måned nu.

PR og værdifulde erfaringer

Volkswagen har hele tiden været åben om, at ID.R-udviklingen i høj grad handler om PR og symbolværdi. Der er en grund til, at bilen hedder det, den hedder – det handler om at opbygge ID-brandet. Samtidig har selskabet understreget, at projektet også bidrager med værdifulde erfaringer til deres elbiludvikling.

»Det har altid været sådan, at en masse mennesker har kunnet nyde godt af den udvikling, som finder sted i forbindelse med motorsport, og sådan vil det også være for fremtidige ID-modeller. Dette er i den grad en lakmustest for elektriske drivlinjer,« sagde udviklingsdirektør Frank Welsch før Pikes Peak-løbet.

Volkswagen sætter elektrisk rekord på Nürburgring-Nordschleife med tiden 6:05.336. Illustration: Volkswagen AG

Når man bygger en bil, som skal symbolisere teknologisk styrke, er det en fordel at opnå succes i de konkurrencer, man stiller op i. VW skal have lov til at give sig selv et ‘godkendt’-stempel på dette område.

I juni sidste år satte ID.R rekord i Pikes Peak i Colorado, USA. Også der med Romain Dumas bag rattet. Blot tre uger senere satte samme bil og kører rekord i et andet løb, Goodwood Festival of Speed i Sydengland.

Nu i juni var det altså endelig tid til at tage hjem til Tyskland og ‘vise, hvor skabet skal stå’ på Nürburgring-Nordschleife.

‘Kun’ 250 km/t til slut

VW ID.R har to elmotorer, som yder 500 kW/650 Nm, og som har under 1.100 kilo at slæbe på. Den går fra 0 til 100 kilometer i timen på 2,25 sekunder.

Det er Volkswagen Motorsport, som har konstrueret bilen i tæt samarbejde med VW’s udviklingscenter i Wolfsburg. De seneste fem måneder er bilen blevet fuldstændig ombygget for at kunne opnå maksimal hastighed.

Franskmanden Romain Dumas (41 år) har blandt andet konkurreret for Audi og Porsche og har det seneste år erobret tre rekorder med VW ID.R. Illustration: Sebastian Koch

»Dette er resultatet af omhyggelige forberedelser og tests af vore ingeniører kombineret med fejlfri kørsel af Dumas,« siger VW Motorsport-chef, Sven Smeets.

Det ville være en underdrivelse at sige, at Romain Dumas er godt bekendt med banen. Han har trods alt vundet 24-timersløbet på Nürburgring fire gange med Porsche 997 GT3-RSR.

»Jeg er utrolig stolt over at have sat en Nordschleife-rekord. Dette er verdens bedste og mest vanskelige racerbane efter min mening. Jeg må takke VW Motorsport for en perfekt opsætning af ID.R. Det var en fryd at mærke den vanvittige acceleration og evnen til at tage svingene i høj fart,« udtaler Dumas.

Der er stadig 45,79 sekunder op til den rekord på 5:19,546, som Timo Bernhard satte i en Porsche 919 Hybrid EVO 29. juni sidste år. Dette var i øvrigt en modificeret udgave af den LMP1-bil, som også Dumas har konkurreret i.

Gennemsnitshastigheden på runden endte på imponerende 204,96 kilometer i timen. Alligevel kunne noget tyde på, at der fortsat er noget at hente på den elektriske drivlinje, for eksempel når det gælder tophastighed og evnen til at opretholde denne over tid. Indledningsvis er ID.R oppe på omkring 270 kilometer i timen, men på den sidste lange strækning ligeud, Döttinger Höhe, kommer bilen aldrig over 250 kilometer i timen.

Dermed er der grund til at tro, at dette ikke er den sidste elektriske Nordschleife-rekord, vi har set.

Se VW ID.R sætte elektrisk rekord på Nürburgring-Nordschleife

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er spændt på hvor lang tid det vil tage før "grøden bliver kold nok" til at kommentere for visse. Det er jo - grimme grimme VW vi taler om her :-)

 • 2
 • 6

VW - uha! Er spændt på hvor lang tid det vil tage før "grøden bliver kold nok" til at kommentere for visse. Det er jo - grimme grimme VW vi taler om her :-)

Jamen jeg vil da godt kaste den første sten.

Rekorden er da imponerende nok, men jeg vil først begynde at blive imponeret over VW, når de sætter rekord i at masseproducere et stort antal almindelige el-biler til almindelige forbrugere. De skulle om nogen have resourcerne til at gøre noget ved det

Kom nu med i kampen med en elektrisk Passat stationcar med træk. Eller en Skoda Oktavia ditto. Og kør den op på nogle hundrede tusinde om året til en start.

Så kan de måske også blive kåret til årets bil.

EDIT: Grimme VW har jo selv gjort sit til at vi har hævet barren over hvad de kan imponere med. De må simpelthen yde noget mere end tilsvarende andre producenter, for at komme tilbage i det gode selskab. Det er jo ikke anderledes end andre der har misbrugt andre menneskers tillid.

 • 11
 • 10

Ingen tvivl om at det er ID.R der har rekorden i øjeblikket. Vil dog mene at den kommer på en lidt billig baggrund:

ID.R er en racerbil der er bygget til at køre meget få omgange på udvalgte baner. Altså meget lav vægt, lille batteri og ingen komfort overhovedet. NIO EP9 er en supersportsvogn, hvor man satte slickdæk på til den hidtidige rekord-omgang. Altså stort batteri 635 kg, plads til 2 personer og alt i skærme . NIO har altså bygget en trackday bil til milliardærer og andre med alt alt for mange penge :-).

Men VW presse-afdeling er gode til at servicere diverse medier med de gode historier.

 • 9
 • 3

Jag hoppas verkligen att helt elektriska bilar slår igenom, men jag tvivlar då flytande drivmedel har ett gigantiskt övertag.

Alla högvärdiga energiformer inkl värme över 750 C kan omvandlas till syntetiska drivmedel och i moderna motorer släpper de ut renare avgaser än luften de drar in.

Jag tror på mindre batterier, frikolvsenergiomvandlare och syntetiska drivmedel.

För flyget är det inget snack. Testa att bygga om danska jagerfly till elektrisk drift eller Maersk för den delen.

Fartyg kan gå på walk away safe kärnkraft men långdistansflyg måste drivas med flytande drivmedel om vi inte ska återuppta visionen från början av 50:talet.

Betänk att de på kort tid byggde den första MSR med 860C i drifttemperatur för start 1954, den reglerades enbart genom kylning, inga styrstavar, noll kylning expanderade bränslet och gav en reaktor på tomdgång.

Ett 20 tal gånger gick reaktorn den sista testdagen november 1954 från full effekt till tomgång bara genom att stänga av kylfläktar eller sätta de på högsta effekt.

Som tur är utvecklades Interkontinetala missiler så kärnkraftsdrivna flygplan blev militärt ointressant.

 • 2
 • 6

Jeg forventer du forstår at man inden for realistiske omkostninger, ikke kan omstille en produktion af millioner af konventionelle "fossil"biler til elbiler på få år.

Om det er en joke eller ej, skal jeg ikke gøre mig klog på men at jeg forventer at VW's ingeniører er yderst kompetente i udvikling af nye biler, men at der selvfølgelig vil være nogle udfordringer med ny teknologi i elbiler.

Hvorfor man har begrænset produktionen til det beskedne antal vi ser her, kan der ligge flere grunde til. Denne er måske at betragte som en 0-serie, før den fulde produktion rulles ud.

Det er nu ikke så fjollet at begrænse antal af nye produkter produceret for at fange fejl, inden "fuld" produktion påbegyndes.

 • 5
 • 6

Jeg forventer du forstår at man inden for realistiske omkostninger, ikke kan omstille en produktion af millioner af konventionelle "fossil"biler til elbiler på få år.

Jeg har aldrig talt om realistiske omkostninger, men om hvad VW gruppen kunne investere "to make it happen". De producerede 11 millioner biler i 2018. 30000 biler svarer ret nøjagtigt til én dag af deres totalproduktion.

Når man sammenligner med hvad et lille (sammenlignet med VW) amerikansk firma har investeret for i dag at være i stand til at producere hundredetusinder af elbiler, er indsatsen fra VW (og de andre store europæiske producenter ikke at forglemme) ærligt talt ikke imponerende.

Men de skal jo selvfølgelig snart til at oppe sig, hvis de vil blive ved med at sælge biler i Kina. Og så kan det jo være at det også begynder at dryppe lidt på degnen her i Europa.

 • 10
 • 4

Når vi kigger på om det bliver VW eller Renault eller BMW der kommer til at vinde på elbiler, så virker det lidt som dengang man diskuterede om det ville blive Fujifilm eller Kodak som kom til at sætte sig på markedet for digitalkameraer. Eller om Nokia eller Ericsson ville vinde markedet for avancerede mobiltelefoner, med Palm som outsider.

 • 8
 • 2

Når vi kigger på om det bliver VW eller Renault eller BMW der kommer til at vinde på elbiler, så virker det lidt som dengang man diskuterede om det ville blive Fujifilm eller Kodak som kom til at sætte sig på markedet for digitalkameraer. Eller om Nokia eller Ericsson ville vinde markedet for avancerede mobiltelefoner, med Palm som outsider.

Ja - det bliver interessant at se hvad der kommer til at ske på markedet i løbet af de næste 3-5 år.

Personligt tror jeg at døren vil blive smækket hårdt i for ICE biler, når forbrugerne indser at deres investering pludselig falder drastisk i værdi fordi brugtmarkedet kollapser.

Så de fabrikanter der er klar kommer til at stå med en kæmpe fordel.

Men egentlig tror jeg mere at den største disruption kommer når bilerne bliver selvkørende, og MAAS bliver det nye sort. Så gider folk da ikke ha bøvlet med at skulle eje og passe sin egen bil. En meget aktuel sammenligning kan man se i el-løbehjulene: Hvorfor skal man slæbe rundt på sit eget løbehjul, når man kan gå ud på det nærmeste gadehjørne og snuppe et til lejligheden?

Det bliver ikke min generation der kommer til at stå for forandringen. Vi er simpelthen for konservative. Men de yngre gider da ikke ha det der bøvl med at eje en masse ting, når man kan få fat i det efter behov. Andre eksempler er Netflix of Spotify. Mine unger kan slet ikke forholde sig til at der var engang man købte videofilm eller CD'er. Og at vi for 8-9 år siden havde 4-5 DVD udlejningsbutikker i lokalområdet.

 • 4
 • 2

Jeg har aldrig talt om realistiske omkostninger, men om hvad VW gruppen kunne investere "to make it happen". De producerede 11 millioner biler i 2018. 30000 biler svarer ret nøjagtigt til én dag af deres totalproduktion.

Har du specifik viden omkring VW's udviklingsbudget for elbiler? Hvis nej, hvordan kan du så udtale om deres invisterings niveau for elbil udvikling?

Tesla blev grundlag i 2003 og den første bil kom på gaden i "2008" første prorotyper i 2006. Mon ikke VW som minimum kan matche den udviklingshastighed? Og mon ikke VW løber fra Tesla om få år?

 • 1
 • 3

Mon ikke VW som minimum kan matche den udviklingshastighed? Og mon ikke VW løber fra Tesla om få år?

Jeg har sådan set ikke haævdet det modsatte. Som jeg sagde i mit første indlæg ovenfor:

"Rekorden er da imponerende nok, men jeg vil først begynde at blive imponeret over VW, når de sætter rekord i at masseproducere et stort antal almindelige el-biler til almindelige forbrugere. De skulle om nogen have resourcerne til at gøre noget ved det"

Jeg venter bare lidt endnu med at blive imponeret.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten