Video: Her er det grundige interview med robotforskeren bag Vesthimmerlands selvkørende busser

Interviewet, hvor Henrik Schärfe forklarer om selvkørende busser, blev optaget i april. Det er en del af Ingeniørforeningens IDA's serie Fremtidsupdate. Interviewer er IDA's Rolf Ask Clausen, i øvrigt tidligere redaktionschef på Ingeniøren.

Henrik Schärfe kommer på ca. 7 minutter henne i videoen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad er det der gør at elbiler i dag er dyre en almindelige biler ? Jeg er med på at batteriet stadig er en dyr komponent , men ellers bør en Elbil vel nærmest billigere at producere.

 • 4
 • 0

Quote: "Hvis man tænker på det på den her måde ... så er det klart at det går galt."

Med al respekt for H.S. som uden tvivl er både kompetent og dygtig, så brug ikke tid på at høre indlæget, som bære et vist præg af at skulle fylde en tidplan ud. Det bliver så til utallige gentagelser og få faktuelle ting. Og allermindst om, med hvad Vesthimmerland vil transportere folk rundt i autonomt, her til september.

 • 0
 • 0

......selvkørende busser skal være elektriske ?

Og hvis de skulle være det hvorfor så ikke lave et trolleybussystem, så man var fri for batteriet eller i det mindste kunne klare sig med et mindre batteri til baneskift og overhalinger af forhindringer.

 • 0
 • 0

Mig bekendt går ca halvdelen af prisen på en bustime til chaufførløn. Der kan derfor være god ræson i at lave små enheder med væsentlig hyppigere afgange; det vil alt andet lige gøre produktet mere attraktivt da det ikke er kapacitet som efterdpørges (modsat fx bytrafik). Der kan derfor være gode argumenter for en elektrisk / mere bæredygtig løsning. Om teknologien til fuldt autonome enheder er moden endnu må andre vurdere.

 • 0
 • 0

Der kan derfor være gode argumenter for en elektrisk / mere bæredygtig løsning

Rart at se dig på den banehalvdel! Det er visionært - og realistisk.

Du vil bare ikke acceptere, at bytrafikken - med den kapacitet som efterspørges - også kan løses med teknologien - og endda endnu bedre end med letbaner.

Lav det faste busspor til BRT nu - fuldt udbygget til "letbanestandard". Lad fuldt autonome enheder koble sig op til den "toglængde", som der i det givne tidspunkt på døgnet er behov for.

Forudsætningen for at dette kommer til at ske er naturligvis, at der ikke bygges et fuldt ballasteret "jernbanespor", hvor disse enheder ikke kan køre. Derfor byg eBRT spor nu og gennemfør det i løbet af 2 år i Ring 3. Så løser vi også meget hurtigere "tilsandingen" af Ring 3, hvor både Herlev og Lyngby har store probleer

Inden 2023-24, hvor alternativ letbane kan komme på sporet, har udviklingen overhalet letbaner, som Rolf Ask også nævner det. Hvis jeg tager fejl (gør jeg ikke!) så kan man altid senere lægge spor til -vognen.

Iøvrigt burde man med lidt ambition sløjfe DTU svinget og allerede nu planlægge med autonom transport på DTU's område. Letbane svinget omkring DTU koster 150 mio. DKK. Det giver principielt mange penge til at udvikle autonom transport på DTU's område.

 • 0
 • 0

"Du vil bare ikke acceptere, at bytrafikken - med den kapacitet som efterspørges - også kan løses med teknologien - og endda endnu bedre end med letbaner." Fordi det - som selv movia har svaret dig - ikke teknologisk kan lade sig gøre endnu og fordi samfundsøkonomien er absurd ift alm busdrift hvor kapacitet er en væsentlig parameter. Jeg har gode venner i den branche (uk) og de er enormt konservative pga investeringens størrelse; se IC4. Din busløsning i Malmø er i øvrigt på vej ud hvorfor der ingen grund er til at efterligne den. Når teknologien om 40 år? er moden og kørende kan du hive de sikkert godt slidte letbaneskinner op og sælge som gammelt jern. I mellemtiden har samfundet haft gavn af at fx ambulante pt ikke ustandseligt kommer for sent til bla Herlev hospital osv.

 • 0
 • 0

Din busløsning i Malmø er i øvrigt på vej ud hvorfor der ingen grund er til at efterligne den.

??? Tværtimod så investerer de i endnu en udvidelse af MalmöExpressen: http://nfo.nu/?p=141670

Det langsigtede mål er politisk - og indebærer sporvogn - eller spårvagn, som det hedder på svensk. Der er imidlertid ikke anlægsstøtte fra Stockholm - så det bliver næppe til noget. Lund fik dog støtte og er igang med spårvagn.

Hvordan kan du acceptere at teknologien for mindre autonome køretøjer allerede nu er moden og samtidig tro, at det tager 40 år (joke går jeg ud fra) eller i det mindste mange år før busserne bliver autonome. Vi er der allerede nu: https://ing.dk/artikel/her-selvkoerende-bu...

Den mangler bare eldrift.

Hvad angår samfundsøkonomien, så er den flere gange udregnet til at være bedre for BRT end for letbaner i Ring 3 og kapaciteten er modsat Movias indlæg (ikke til mig) fuldt ud mulig med dagens teknologi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten