Video: Her er Google-bilen, der skal kortlægge københavnerluft

10. oktober 2018 kl. 12:085
Remote video URL
En modificeret Google Streetview-bil skal i over et år snuse københavnsk luft ind for at supplere de tre målestationer, der i dag måler byens forureningsniveau. Professor Ole Hertel fra Aarhus Universitet fortæller om teknologien bag.
Artiklen er ældre end 30 dage
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
17. oktober 2018 kl. 06:03

Det siger præcist noget om udbredelsen fra vej til vej, meter for meter. I løbet af en uge ville 10 biler have mappet hele indre by. Så er det bare videre til næste by. Når byen har fortaget nogle ændringer, eller en ny renere transport teknologi er blevet udbredt kommer de tilbage og opdatere målingerne.

Det kunne være interessant at få målinger fra de tre vejbaner på HCAB. Er du ikke ved at dø af nysgerrighed for at finde ud af hvor meget højere koncentrationen er i det yderste spor.

4
16. oktober 2018 kl. 21:30

Der tager du fejl, de målinger bliver foretaget på vejen hvor forureningen er værst. Den siger intet om udbredelsen af forureningen. Desuden koster det en god del mere at have 10 biler til at køre 24/ 7 365 dag om året. At måle en gang i mellem tæller ikke. Desuden ved man allerede hvor mange biler der kører hvor og hvornår.

3
16. oktober 2018 kl. 21:04

Eneste valide metode er virkeligt mange og faste statslige måle stationer, spredt tilfældigt ud over hele landet med rund hånd og målinger foretaget over mange år.

mobile enheder kan gøre det meget meget billigere og hurtigere. 10 af disse biler vil kunne kortlægge hvor forureningen fra trafikken er mest koncentreret og hvordan den spredes/fortyndes ud over resten af byen. På 24 timer kan man få meget værdifuld oplysning. Og med billeder fra kameraerne kan man oveni købet lokalisere de værste forurenings syndere.

Det kunne være interessant at få lov til at se film og live data fra de køreture.

2
11. oktober 2018 kl. 08:59

Hvordan vil googlemålingerne tage højde for døgn- og vejrbetingede variationer?

De kan lave en akademisk opdigtet model som måske passer, måske ikke. Men det statiske grundlag vil være for ringe til at konkludere noget som helst.

En ting er sikkert, en masse vil håndplukke nogle enkelte specifikke data og råbe ulven kommer for at fremme deres helt agenda. Det kunne f.eks være nogle Københavnske politikere der vil have flere kunder tilsluttet deres økonomiske hul i jorden, også kaldet Amager bakke. Det kunne være Lobbyister der kan se profitmulighed til de virksomhedder de repræsenterer Det kunne være hystader der er sure på deres naboer. Det kunne endda også være folk/lobbyiser/virksomhedder der ønsker øget forurening.

Listen af folk der kunne tænkes at misbruge invalide data set, for at fremme egen agenda er meget lang.

Eneste valide metode er virkeligt mange og faste statslige måle stationer, spredt tilfældigt ud over hele landet med rund hånd og målinger foretaget over mange år.

1
10. oktober 2018 kl. 22:52

Hvordan vil googlemålingerne tage højde for døgn- og vejrbetingede variationer? Trafikmønstret er nogenlunde konstant på hverdage, men ca. halvdelen af partikelforureningen fra københavnske kilder kommer fra brændeovne, især i Brønshøj-Husum og i mindre mængde på Amager. Private målinger, som er foretaget løbende gennem flere år i Brønshøj, viser, at antal fine partikler (PM 2,5) svinger kraftigt med vindstyrke og med tidspunkt på døgnet, idet de højeste værdier registreres fra kl. ca. 16 til ud på natten. Ved vindstille kumuleres fra dag til dag. Hvordan vil googlebilens kørselsmønster sikre, at der ikke blot registreres tilfældige øjebliksbilleder? Køres der om aftenen og natten? Registreres vindstyrke? Sørges der for dækning ved vindstille?