Video: Håndværkerrobot genkender værktøj og gipsplader

3. oktober 2018 kl. 09:534
Video: Håndværkerrobot genkender værktøj og gipsplader
Se YouTube-videoen nederst i artiklen. Illustration: Skærmprint af YouTube-videoen fra AIST - Humanoid Robot.
Japansk menneskelignende robot skal udføre byggeopgaver.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den lille hjælper får en ny og lettere science fiction-agtig betydning med en ny menneskelignende robot, udviklet af japanske ingeniører fra AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) i Tokyo.

Robotten HPR-5P med en højde på 182 cm og en ’kropsvægt’ på 102 kilo kan overtage det tunge arbejde, som slider på håndværkere inden for byggebranchen, f.eks. når de skal opsætte gipsplader. For eksempel kan den holde en vægt på 2,9 kg i fuldt udstrakt arm. En række kameraer og sensorer i robottens hoved skaber et tredimensionelt kort over det omgivende rum og opdaterer det hver 3,3 sekunder.

HPR-5P kan genkende både gipspladser og væggenes trærammer og fastgøre gipspladerne til trærammer med skruer med hjælp af værktøj, som den også har fundet. Den kan faktisk genkende 10 typer værktøj fra hinanden.

Netop genkendelse af omliggende objekter er en disciplin, der volder ingeniørerne store kvaler i udviklingen af bygningsrobotterne, men det er nødvendigt for at kunne få fuldt udbytte af robotter inden for bygningsfaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en YouTube-video (se videoen nederst i artiklen) viser AIST, hvordan menneskerobotten selvstændigt kan udføre en kombination af flere grundlæggende konstruktionsopgaver. Og ja, det går lidt langsomt, så den skal nok ikke arbejde på akkord. Til gengæld kan den blive ved og ved - uden at blive træt.

Ifølge ingeniørerne er der også grund til udvikling af håndværkerrobotten, fordi man med den aldrende befolkning må forvente, at der kommer til at mangle arbejdskraft i en række industrier, herunder byggebranchen, og det øger behovet for at løse opgaver med robotteknologi.

Behøver ikke skræddersyet arbejdsmiljø

Ved at knække koden for robottens evne til genkendelse af omgivelserne, kan robotterne indgå i produktionen også af store konstruktioner som skibe og fly.

Læs også: Automationspris: Vasketøjsrobot tømmer lægens kittel for kanyler og kuglepenne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop den fysiske menneskelignende kropsstørrelse gør også, at robotterne let kan erstatte mennesker, uden at man skal skræddersy et arbejdsmiljø, der passer til robotter. Det er også én af grundene til, at robotter ikke har overtaget mere tungt arbejde i dag, mener japanerne.

Ingeniørerne præsenterer i disse dage den nyudviklede teknologi IRO 2018-konferencen om intelligente robotter og systemer i Madrid.

Ifølge det russiske nyhedsmedie N + 1 skal man dog ikke falde på halen totalt for den japanske robot, for ifølge russerne har schweiziske ingeniører tidligere skabt et system med to robotter, der samarbejdede om at opbygge selve trærammen til gipspladerne. Her fastgør robotten HPR-5P pladerne til en allerede konstrueret ramme.

Remote video URL

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
3. oktober 2018 kl. 20:06

Den har jeg ikke lyst til at leje i Silvan.

2
3. oktober 2018 kl. 15:52

med de to skruer, den skruer forkert i - bare i den korte (redigerede?) video?

Men sejt der det da ud - - -

1
3. oktober 2018 kl. 15:29

Er det ikke meget overkill at konstruere den med ben i stedet for en meget simplere, mere effektiv løsning? Jeg kan sagtens sætte mig ind i ingenørenes "gniden sig i hænderne" forventninger over opgaven, meeeeeennn...