VIDEO: Gigantfly løfter næsehjulene

Illustration: Stratolaunch

Det er et af de største fly, som nogensinde er bygget, men foreløbig har det holdt sig på jorden.

Nu nærmer jomfrurejsen sig for Stratolaunch – et fly, som er konstrueret til at være en flyvende affyringsrampe for løfteraketter, som skal tage satellitter op i lavt kredsløb om Jorden.

Sidste test før flyvning

Stratolaunch oplyser, at de den 9. januar gennemførte taxitest ved høj hastighed (‘high-speed taxi’) i Mojave Air & Space Port. I løbet af testen nåede flyet en hastighed på 119 knob (220 kilometer i timen), således at næsehjulene lige akkurat løftede sig.

Det er snart to år siden, at flyet blev rullet ud af hangaren i Californien, og derefter påbegyndtes test på landjorden. Nu hvor denne sidste test er gennemført, vil det normalt ikke vare så længe, før de er klar til den første flyvning.

Stratolaunch kommer ikke med nogen dato, andet end at jomfruturen kommer til at finde sted i løbet af 2019.

I luftfarten generelt er man ikke helt ubekendt med forsinkelser, heller ikke i denne virksomhed. For eksempel oplyste de i marts 2015, at de satsede på en jomfrutur i løbet af et år.

Stratolaunch blev stiftet i 2011 af Paul G. Allen – blandt andet kendt for at have grundlagt Microsoft sammen med Bill Gates. Den styrtende rige filantrop gik bort den 15. oktober sidste år, som 65-årig, og tre måneder senere varsler flere amerikanske medier, at virksomheden nu foretager drastiske nedskæringer

Højhastighedstest 9. januar i år

Dropper PGA-motorer

Konkret skulle Stratolaunch ifølge Aviation Week have vedtaget at indstille sin virksomhed knyttet til at udvikle egne løfteraketter.

Geekwire skriver, at omkring 50 ansatte opsiges i selskabet, mens kun 20 beholdes for at arbejde videre med flyet og forberede det til den første flyvning.

Stratolaunch har helt frem til for nylig arbejdet med at udvikle en raketmotor kaldet PGA, efter grundlæggerens initialer, som skulle være udgangspunkt for op til flere løfteraketter. Denne væskemotor (hydrogen/oxygen) skulle give en fremdriftskraft på omkring 890 kN, omtrent halvdelen af rumfærgemotorerne, som var de sidste amerikanskudviklede raketmotorer af denne art.

Det er snart to år siden, at Stratolaunch rullede ud, og nu bliver det omsider snart klar til at gå i luften. Illustration: Stratolaunch

Den første egenudviklede løfteraket skulle efter planen være klar i 2022 med en kapacitet til at tage 3.400 kg op til en bane på 400 kilometers højde og 28,5 grader banehældning.

I stedet fortsætter virksomheden med Pegasus-raketten, som har en nyttelastkapacitet på tilsvarende missioner på 370 kg. Dette begynder at være velafprøvet teknologi, eftersom Pegasus-raketten allerede i 1990 fløj for første gang efter at være blevet sluppet fra et Lockheed L1011. Stratolaunch har kapacitet til at medtage tre sådanne løfteraketter ad gangen.

Pegasus XL er nu et produkt tilhørende Northrop Grumman efter opkøbet af Orbital ATK for lidt over et år siden. Også Scaled Composites, som bygger flyet, er et af Northrop Grummans datterselskaber.

Slipper for affyringsramper

Med 117,35 meter (385 fod) fra vingespids til vingespids er Stratolaunch det største fly målt i vingefang, som nogensinde er lavet.

Midtervingen mellem de to flykroppe skal kunne tåle at bære mindst 227 ton. Den maksimale afgangsvægt (MTOW) ligger på 590 ton.

Motorerne er plukket fra to Boeing 747-400-fly, som fløj for United Airlines frem til 2008. Der er flere af komponenterne fra jumbojetterne, som genbruges i flyet, blandt andet meget af elektronikken, førerkabinen og landingsstellet.

På dette billede får man et godt indtryk af det enorme vingefang på Stratolauncher. Illustration: Stratolaunch

Konceptet handler om at flyve op til en march-højde på omkring 35.000 fod og der slippe én eller flere løfteraketter. På papiret er dette en vejruafhængig og relativt omkostningseffektiv måde at bringe nyttelast op til flere forskellige baner på.

Stratolaunch påpeger, at selv om satellitter bliver stadigt mindre og mere overkommelige at bygge, forbliver mange af dem på jorden på grund af de manglende affyringsmuligheder. Flyet kan naturligvis bruges igen efter kort tid, og ikke mindst kan det flyve fra hvor som helst, hvor der findes en landingsbane, der er lang nok.

Da montering og tests af de seks PW4000-motorer fandt sted i september 2017, lød det, det at virksomheden var på vej mod en affyringsdemonstration i 2019. Denne er nu udsat til 2020

Artiklen er fra tu.no.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man skal skyde 100 kg satellit ud i geostationær bane – hvor meget vægt / komplexitet kan man spare ved at bruge Stratolaunch I forhold til at bruge en større raket. Sparer man 1-2 rakettrin – kan man spare på totalomkostningen – er der mindre komplexitet ?

  • 2
  • 0

...cockpit og ikke "førekabine" når det er fly.

Det er i øvrigt typisk - manden med visionen er væk og så går luften af ballonen.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten