VIDEO: Fragtskib knækker i to ud for Tyrkiet

Illustration: De tyrkiske søfartsmyndigheder / Screenshot fra YouTube

Kun seks ud af 12 besætningsmedlemmer overlevede, da det Palau-registrerede fragtskib Arvin knækkede i to dele ud for Tyrkiets nordøstkyst den 17. januar.

De tyrkiske søfartsmyndigheder har nu offentliggjort en opsigtsvækkende video af det 3.500 DWT store fragtskib, der var på vej fra Georgien til Bulgarien, da det blev fanget i en storm i Sortehavet.

I videoen ser man, hvordan det 46 år gamle fragtskib knækker i to, efter det rammes af en stor bølge, mens det søger ly for stormen ud for den tyrkiske by Bartin.

Flere gange kan man høre kaptajnen råbe 'mayday' over radioen.

Fragtskibet Arvin - ejet af Arvin Shipping i Ukraine - sank i Sortehavet kort efter ulykken.

Seks besætningsmedlemmer blev reddet, mens fire ud af den i alt 12 mand store besætning druknede. To besætningsmedlemmer er ikke blevet fundet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Wouww! Dårlig dag på kontoret! Og interessant at høre en person begynde at råbe "Mayday" i VHF'en, men åbenlyst i panik og uden at vide, hvad han skal gøre: Han oplyser ikke kaldesignal, position, antal personer ombord, skadens karakter og om skibet synker (og i givet fald hvor hurtigt). Det første, han burde ha gjort var at udløse en generel alarm og få besætningen samlet og iført redningsveste/overlevelsesdragter. Og så få skadens omfang undersøgt og især finde ud af, om agterskibet ser ud til at holde sig flydende og hvor længe. Det er jo de oplysninger, redningstjenesten har brug for at kende. På den baggrund ikke underligt at halvdelen af besætningen omkom. Synd for de stakkels mennesker. Mvh Peter Riis, skipper

 • 14
 • 0

Han oplyser ikke kaldesignal, position, antal personer ombord, skadens karakter og om skibet synker (og i givet fald hvor hurtigt).

Nu kender jeg ikke protokollen for Mayday opkald - om man bare broadcast'er blindt ovennævnte information ? Umiddelbart lyder det som om, han siger "Mayday..., dette er Arvin", og han derefter afventer et svar, som ikke kommer, Da det knaser i radioen gentager han og udbygger meldingen med "Arvin" flere gange og skibet synker "vessel broken"...

 • 0
 • 0

Hej Claus!

Jeg hører det samme som dig. Og det fortæller mig, at han heller ikke kender til "protokollen for Mayday opkald", som du skriver. Han skal identificere sig med sit internationale kaldesignal, - det er entydigt, mens et skibsnavn på et fremmedt sprog kan misforståes på mange måder (mon en kineser kan stave til Arvin?). Og så skal han gi en position - i det mindste bare omtrentligt - så alle der hører ham, har en chance for at lokalisere, hvor der er brug for hjælp. Man ser jo på videoen, at der er et skib i nærheden, som måske kan gå til undsætning omgående, men hvordan skal han vide, at det er et skib lige i nærheden, der kalder på hjælp?

 • 14
 • 0

Det er ganske tragiskt, at det skal ske forlis 145 år efter hædersmand Samuel Plimsoll fik indført kontrol med skibes tilstand og der den dag i dag ikke føres syn, så sådanne " coffin ship " bliver hugget op, så de ikke koster menneskeliv.

Med tanke på de pårørende og til skræk og advarsel, så håber jeg at der bliver slået hårdt ned og ansvarlige kommer ind at ruske tremmer i lang tid.

Personligt synes jeg at vi har meget at takke S. Plimsoll for, at han virkede for at høje standarden som sikrer, at et nu passagerfærgen sejler trygt rundt øerne heroppe i langt værre vejr end i klip: https://www.youtube.com/watch?v=Tf6XR_mcZWQ

 • 6
 • 0

distress og mmsi. Skibsføreren har formentlig trykket på distressknappen på vhf-radioen, og har derved både angivet skibets identitetog skibets position, før der helt efter reglerne udsendes et mayday.

 • 1
 • 0

Ifølge notaterne til ene den ene Youtube video var det en flodpram, som var ankret op på åbent vand uden for en havn! Så skibene i videoen kunne nemt have talt sammen tidligere i de godt 12 timer prammen lå for anker, inden den sank.

 • 0
 • 0

havde for godt 20 år siden en god kollega på et landjob. Han havde været tilfreds færgestyrmand men måtte afmønstre grundet utilfredshed med at han forlangte lastemærkerne blev respekteret. Tror gerne det er værre i udlandet. Har selv været passager på en 25 pers. stål udflugtsbåd i strømhvirvlerne ved Aswandæmningen hvor eneste opdriftsmiddel var en slæk dieseltank og bådsens majspibe:-(

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten