Video fra folkemødet: Se debatten om energilagring

Biomasse er et produkt med høj værdi, og derfor kan vi ikke blive ved med at brænde den af i kraft- og varmeværker. Vi får nemlig brug for den til at producere blandt andet brændstof til biler, busser og fly.

Sådan lød en af hovedkonklusionerne på en debat om lagring af energi, som IDA og DTU fredag lagde fælles telt til på Folkemødet. Fire eksperter og en politiker diskuterede, hvordan vi skal gemme energien fra vindmøller og solceller.

Deltagerne var:

  • Søren Linderoth, direktør, DTU Energi
  • Søren Dyck Madsen, energiekspert, Det Økologiske Råd
  • Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune og formand for VEKS
  • Henrik Rasmussen, forretningsudviklingschef, EON.
  • Brian Vad Mathiesen, professor, Aalborg Universitet

Moderator var Ingeniørens nyhedsredaktør, Magnus Bredsdorff.

De var også enige om, at Danmark ikke kan nøjes med én teknologi til at gemme energien. Vi har brug for dem alle, og frem for alt for at få dem til at spille optimalt sammen.

Du kan se hovedparten af debatten i nedenstående video. Tekniske problemer gør dog, at de første minutter af debatten ikke er med i optagelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingeniøren har på ing.dk en artikel ”Siemens vil lagre strøm i kæmpe sandbunker”udgivet 29 november 2014. Undertegnede har kommenteret artiklen og foreslået et fjernvarme sandlager, som forsøg på at udvikle varmeveksler teknologi til sand. Da Siemens arbejder med varmeveksler til dampturbine og sandlager temperatur på 600grader, vil de ikke bruge nedennævnte forslag. Der er tidligere forsøgt med sand/stenlager til solvarme, Men det har ikke været har ikke været nogen succes, da rent tørt sand varmeledningsevne kun er 0,3W/(m x grad). Dansk sand indeholder fugt, når det opgraves i naturen, og der måles ohmsk modstand på 1000ohmmeter. Ved opvarmning af sandlager frigøres vand, så tør sand modstand er 3000ohmmeter. Udenlandske forsøg har vist, at hvis sand tilsættes et ledende stof (15% grafitpulver til sand, er der målt op til 3x bedre varme/elektriskledningsevne). Hvis grafitpulver tilsættes sand, kræver det test med ovntørret sand. Her måles modstanden i ohmmeter og der tilsættes grafitpulver (som blandes grundigt med sandet) til der måles 1000ohmmeter. På internettet er der set grafit pulver import fra Kina til 6.000kr/ton Hvis sandlager rumfang 200x4x3= 2400m3 og vægt 2400x2= 4800ton giver det ved 15% grafitpulver tilsætning 4800x0,15= 720ton. Grafitpulver pris 720x6.000= 5 mill kr Pris metaldele er tidligere beregnet til 5 mill kr for rumfang 2400m3 I alt pris metaldele 5 mill kr + grafitpulver 5 mill kr=10 mill kr svarer til 4000kr/m3 Energi for opladning af sandlager fra 30-100grader er tidligere beregnet til 75MWh.

Virkemåde elektrisk/vandvarmeveksler (Virkemåde er beskrevet i Ole Moeskjær kommentarer til ing.dk artikel ”Siemens vil lagre strøm i kæmpe sandbunker” udgivet 29 november 2014)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten