Video: Forfalden tysk bro sprængt væk i rekordnedrivning

Illustration: Youtube: "Sprengung Talbrücke Rinsdorf am 06.02.2022"

Det 486 meter lange brodæk faldt til jorden og efterlod dalen i en støvsky, da et nedrivningsfirma satte tysk rekord i weekenden.

Motorvejsbroen Talbrücke Rinsdorf (Rinsdorf Viadukt) fra 1967 i Nordrhein-Westfalen er i forbindelse med en større opgradering af A45 blevet kasseret og erstattet med en ny model, der åbnede sidste år. Søndag fandt den længe planlagte nedrivning sted. Broen er med en højde på 72 meter angiveligt den højeste, der nogensinde er revet ned i Tyskland.

I månederne op til er asfaltlaget fræset væk, autoværnet fjernet og en stor del af dækket udhulet for at mindske vægten og gøre nedrivningen nemmere at kontrollere. Ifølge Der Spiegel blev der boret 1850 huller i konstruktionen til i alt 120 kg sprængstof. Heraf blev hovedparten placeret på de otte bærende søjlepar, der knækkede sammen ved sprængningen.

Talbrücke Rinsdorf er en blandt mange broer i Nordrhein-Westfalen og nabodelstaten Hessen, som skal udskiftes. Det har vist sig, at mange af dalbroerne fra 60’erne på A45-motorvejen, der blandt andet bevæger sig gennem det kuperede område Sauerland, er i så ringe forfatning, at renovering og opgradering ikke kan svare sig.

Flere steder er der nedsat hastighed for køretøjer og begrænset adgang for lastbiler for at levetidsforlænge de gamle broer. I december blev dalbroen Talbrücke Rahmede pludselig lukket, da der blev sat spørgsmålstegn ved bæreevnen efter fund af buler, revner og korrosion i konstruktionen. I januar besluttede Autobahn GmbH, der står for drift og vedligehold af de tyske motorveje, at lukke broen permanent og fremskynde et nybyggeri frem for at renovere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

“ Motorvejsbroen Talbrücke Rinsdorf (Rinsdorf Viadukt) fra 1967 i Nordrhein-Westfalen er i forbindelse med en større opgradering af A45 blevet kasseret og erstattet med en ny model”

Mellem Skanderborg og Aarhus S har man udvidet motorvejen til 6 spor uden at rive en eneste bro ned. Fordi motorvejen blev bygget med bred midterrabat, forberedt til udvidelse.

Mellem Vejle N og Skanderborg skal motorvejen udvides til 6 spor. SAMTLIGE broer over motorvejen skal rives ned, og erstattes af nye. Fordi de ikke er forberedt til udvidelsen. De fleste er blot 30-35 år gamle, og bygget til at holde i 100 år.

Kæmpe ressourcespild. Og vi har intet lært. Motorveje bygges i dag uden hensyn til fremtidige udvidelser.

 • 13
 • 26

Ja, det er ikke relateret til E45. Kan du forslå dem at ligge motorvejssporene i den anden retning forskudt under et nyt sæt broer, hvor de gamle broer så genbruges til den første retning?

 • 0
 • 2

“ Motorvejsbroen Talbrücke Rinsdorf (Rinsdorf Viadukt) fra 1967 i Nordrhein-Westfalen er i forbindelse med en større opgradering af A45 blevet kasseret og erstattet med en ny mode

Når man har valgtat rive den gamle bro ned, er det nok i høj grad et spørgsmål om betonkvalitet, 60'ernes broer er jo ikke kendt for at være de mest holdbare !

Mellem Skanderborg og Aarhus S har man udvidet motorvejen til 6 spor uden at rive en eneste bro ned. Fordi motorvejen blev bygget med bred midterrabat, forberedt til udvidelse.

Den brede midterrabat erstattede autoværnet. På den strækning har man "kun" etableret to ekstra spor i den brede midterrabat.

På de øvrige motorveje graver man hele vejen op, for at genopbygge vejkassen, så den kan bære dagens lastbiltrafik.

Fordi de ikke er forberedt til udvidelsen. De fleste er blot 30-35 år gamle, og bygget til at holde i 100 år.

En del af den strækning er "sparemotorvej" fra fattigfirserne, det er så et spørgsmål om broerne reelt kunne holde i 100 år.

Det er mit generelle indtryk at man benytter muligheden for at udskifte broer på anlægskontoen, selv om de har mange års restlevetid, for at spare på vedligholdskontoen. Det samme gælder ved elektrificering af jernbanen.

 • 5
 • 0

Kæmpe ressourcespild. Og vi har intet lært. Motorveje bygges i dag uden hensyn til fremtidige udvidelser.

Siden du nu ikke læser artiklen så skal jeg skære det ud i pap:

Flere broer på det tyske autobahn netværk i forhenværende Vesttyskland er blevet nærmere undersøgt og der er fundet alvorlige skader. I forhenværende Østtyskland er autobahnnettet opgraderet til tysk standard efter sammenlægningen (og udvidet) men man regnede ikke med at der var problemer på broerne i Vesttyskland - så faldt en bro sammen i Italien og tyskerne besluttede sig for at checke alle ældre broer bare for at være på den sikre side - og de blev ikke specielt glade over hvad de fandt.

Det er ikke resourcespild - det er nødvendighed - og det er ikke den eneste motorvejsbro som er ramt, der er et sted mellem "flere" og "mange".

 • 32
 • 0

Ret flot nedrivning. Flot hvordan bropillerne knækker symmetrisk sammen - så broen folder sammen, som om der var hængsler i bropillerne.

 • 15
 • 0

Jeg bemærkede at der var et banner med teksten Liesegang, det er er ellers sikkert ikke gået stille for sig :-)

 • 1
 • 0

Jeg er godt nok kørt over den bro mange gange på min tur mellem Weinheim og Gelsenkirchen. Der på A45 mellem Giesen og Dortmund, tænker jeg hver gang på hvordan man kører over bro efter bro med en størelse mellem Fiskebæk og Vejle Fjord, og hvordan de over de sidste 10 år har udskiftet dem alle. Det er noget af et ingeniørarbejde.

Som jeg husker har broen i videoen de sidste 8 år haft hastighedsbegrænsning for lastbiler på 30 km/t og for personbiler 80km/t pga skaderne.

I dag er det en drøm at køre på A45, den snor sig mellem bakkerne og over dale og det meste af vejen er hastigheden kun begrænset af forholdene og ikke af skilte.

 • 2
 • 0

Åh ja, jeg bytter ofte om på i og e på tysk; fik blev lidt til grin i folkeskolen da jeg brugte ordet Scheissrichter om en fodbolddommer :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten