VIDEO: Første hus 3D-printet i ét stykke

For første gang er et hus ved at blive 3D-printet fra bunden. Illustration: Apis Cor

Byggerier, der er 3D-printede, består normalt af elementer, der bliver printet i produktionshaller og bagefter samles der, hvor byggeriet skal stå. Nu er verdens første parcelhus blevet printet direkte på byggegrunden.

Det er det russiske entrepenørfirma Apis Cor, der for nylig printede det lille parcelhus på en byggeplads i byen Stupino nær Moskva. Det tog i alt et døgn at printe samtlige vægge i huset, der dog også kun dækker 38 kvm. Til gengæld koster det heller ikke meget mere end 71.000 kroner at bygge.

Læs også: Se Dubais 3D-printede ‘fremtidskontor’ blive bygget

3D-printeren er udformet som en kran og kan ifølge Apis Cor printe inden for et område på cirka 132 kvm fra et enkelt punkt.

Den måler i udgangspunktet halvanden gange fire meter og vejer kun to ton. Derfor er den relativt let at transportere, hvilket ifølge virksomheden gør det nemmere at printe præcis der, hvor byggeriet skal ende med at stå.

En af fordelene ved at bruge 3D-print i byggeriet er, at printeren nemt kan lave runde former, som giver mulighed for at tænke i andet end rektangler. Parcelhuset, som netop er blevet printet i Rusland, har da også en noget atypisk udformning, som det ses i videoen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hmm, det er jo råhuset som bliver printet; ikke med alt indmad, som efterfølgende skal monteres. Læg ligeså mærke til at der ligges løbende jern i væggene. El og andre skjulte installationer samt isolering i ydervægge udestår ligeså.

Jeg kan som ikke bygningsingeniør ikke se det fantastiske i printtet fremfor en væg, der kommer med fuldt monteret installationer ab fabrik.

  • 0
  • 0

Det er bestemt ikke sikkert at 3D-print bliver byggeriets hellige gral, men på den anden side må man også tænke ud af boksen.

Rigtig mange bygninger bliver i dag tegnet med rette flader og vinkelrette hjørner, ud fra en betragtning om, at det er de mest økonomiske løsninger. 3D-print kan muligvis ændre på dette. Det ville i hvert givet nu arkitektoniske muligheder, hvis (dobbelt-)krumme flader og skæve hjørner kun er marginalt dyrere end de traditionelle løsninger.

Dernæst vil man bedre kunne tillade sig "spræl" i byggeriet, hvis hvert element i facade kunne varieres, uden den førnævnte ekstrapris.

En anden udfordring, der kunne løses, er problematikken ved samlinger, der notorisk er svagere end de indgående elementer. Ved støbning på stedet udgås dette svage punkt.

  • 0
  • 0

Glansen går lidt af maleriet når der kommer manuel maling og isolering, med god gammeldags menneskelig indgriben, havde forventet at det også var udført af robotter.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten