VIDEO Førerløs båd fjerner olieforurening

Illustration: Blue Impact AS

Når havet bliver forurenet med olieprodukter, skal olien enten opsamles eller splittes ad i små partikler f.eks. med kemikalier, så den hurtigt kan blive nedbrudt.

Den ubemandede racerbåd Vorax, er et bud på, hvordan man rydder op på havet efter mindre olieforureninger helt uden brug af kemikalier.

Båden bygger på viden opsamlet gennem seks-syv års udviklingsarbejde, og teknologien i den seks meter lange katamaranbåd er udviklet af forskningsinstitutionen Sintef i Trondheim i Norge og kommercialiseret gennem spinoff-virksomheden Blue Impact AS. Desuden har flere norske forskningsfonde støttet projektet, skriver Gemini.no.

Pulveriserer olien

Vorax sejler frem og tilbage over olieforeningen og pulveriserer olien i små nedbrydelige partikler ved hjælp af vandstråler med højt tryk, og teknologien er så banebrydende, at man har fået patent på den.

Læs også: Her er det støjfri ion-fly uden bevægelige dele

Sintef har specialdesignet jetdyser, der forsynes med vand fra en højtrykspumpe, og når partiklerne er ganske små, tager naturens egne bakterier sig af den sidste nedbrydning af olien.

»På den måde vil oliepartiklerne gå i opløsning og blive en del af naturens kredsløb,« siger Stein Erik Sørstrøm, der tidligere var ansat på Sintef og nu har været med til at etablere Blue Impact AS.

Man har på forhånd kortlagt selve området, Vorax skal sejle i, og et følgeskib sørger for programmeringen af båden.

Se også videoen nederst.

Kan droppes af med helikopter

Båden har for nyligt været præsenteret for miljømyndighederne i Californien, der har testet teknologien ud for Santa Barbara.

Læs også: Goodbye sailor! ... Slip bare rattet og lad skibet styre selv

Langs Californiens kyst siver der olie naturligt op fra sprækker i havbunden. Mængdemæssigt svarer udslippet årligt til et udslip fra en stor olietanker. Eftersom det er forbudt at bruge kemikalier, er havvand under højt tryk meget velegnet, konkluderer myndighederne.

Med sin vægt på blot 1.200 kg er den norskudviklede førerløse båd let at sætte i søen fra en helikopter, og den kan både arbejde alene og sammen med andre førerløse både. En anden fordel ved, at båden ikke kræver mandskab, er at man dermed undgår, at besætningen bliver udsat for afgasning fra olieforureningen.

Ifølge Blue Impact viser tests, at teknologien virker til de fleste typer olie, og uanset om det er et nyt udslip eller en forurening, der har ligget på havoverfladen i et stykke tid.

Nu arbejder firmaet på at konstruere båden i tre størrelser, så teknologien kan bruges i havne, nær kystområder og i arktiske egne.