VIDEO: Elbil slår verdensrekord i 0-100 km/h

Ikke engang Formel 1-biler kan følge med, når elbilen E0711-6 sætter af fra startlinjen. E0711-6 ligner en ydmyg gokart, men på 1,779 sekunder kan den accelerere fra 0-100 km/h, hvilket den beviste til konkurrencen Formula Student Electric i juli i år. En tid, der slår den tidligere verdensrekord blandt elbiler fra 2014 på 1,785 sekunder.

Læs også: Klar til week-endens ræs: Verdens hurtigste elbil kommer fra Hvidovre

Rekord-elbilen vejer 168 kg og er bygget af studentergruppen Green Team fra Stuttgart Universitet i forbindelse med Formula Student Electric, hvor hold fra hele verden konkurrerer om at bygge den hurtigste elbil. Green Team-gruppen har udstyret deres racer-elbil med fire motorer og et batteri på 6,62 kWh.

En fart tæt på det dobbelte af frit fald på 25 meter

Forholdet mellem vægt og kraft er 1,6 kg/kW i Green Teams elbil. Til sammenligning har Formel 1-biler et vægt-kraft-forhold på 1 kg/kW, og en Bugatti Veyron har et vægt-kraft-forhold på 2,08 kg/kW og accelerer desuden fra 0-100 km/h på 2,2 sekunder. Og hver en detalje måtte være på plads for at kunne slå den gamle rekord. Det fortæller Benedikt Bauersach, teknisk project manager i Green Team, til MailOnline.

»Bilens fører skal være let og skal have kontrol over bilen under den ekstreme acceleration. For at opnå hastigheden har vi kun brug for 25 meter og får en kraft på 1,8 G. Det er næsten det dobbelte af kraften i et frit fald,« siger Benedikt Bauersach.

Ud over at have en let, kvindelig studerende i førersædet har teamet fået hjælp af den seneste batteriteknologi og brugt kompositmaterialer for at kunne lave verdens hurtigst accelererende køretøj, skriver MailOnline.

Læs også: Klik dig rundt i verdens hurtigste elbil

De 40 studerende, der var med i Green Team, venter nu i spænding, mens Guinness Rekordbog behandler deres rekordforsøg. Der mangler dog stadig et stykke vej, før elbilernes acceleration kan konkurrere med deres væskeslugende søstre. De når 100 km/h på under et sekund.

Se rekorden i videoen nedenfor:

Emner : Biler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"når elbilen E0711-6 sætter af fra målstregen." Øhm. Målstregen. Er det ikke dér, man normalt slutter? ;-)

Desuden. Handler det alene om acceleration? - Sikkert skide sjovt, men...... formål....?

 • 0
 • 0

For at opnå hastigheden har vi kun brug for 25 meter og en styrke på 1,8 G. Det er næsten det dobbelte af kraften i et frit fald,«

Håber det er Google translate og dovenskab - forståelse af artiklen kræver en god portion fantasi. Er det for meget at forvente af artikler på Ingeniøren, at i det mindste brugen af enheder er korrekt?

1,7 sekunder gør forøvrigt på ingen måde til hurtigst accelererende køretøj. Top fuel dragstere som må være en væsentlig mere nærliggende parallel er under 1 sek.

 • 0
 • 0

For at få en tur :)

Det ville dog være mere interessant at sammenligne med en dragster som også er bygget til "kun" at kører lige ud. Den klare 0-100 på under 1 sekundt. En formel 1 bil skal kører væsentligt længere, og skal også dreje. Dertil kommer at den er konstrueret til at accelerer når den har effektiv downforce, dvs. efter 100 km/t og, at den efter reglerne skal veje mindst 690 kg. ink. fører.

Imponerende lille maskine de har bygget. Er der nogle regler og specs. som skal overholdes, eller er der frit slag?

/Morten

 • 0
 • 0

"Forholdet mellem vægt og kraft er 1,6 kg/kW i Green Teams elbil. Til sammenligning har Formel 1-biler et vægt-kraft-forhold på 1 kg/kWh, og en Bugatti Veyron har et vægt-kraft-forhold på 2,08 kg/kWh"

Lidt ærgeligt at Ing.dk roder rundt i enhederne. Måske skulle man lade en ingeniør læse korrektur . . .

\Petter

 • 0
 • 0

Selvom det er vigtigt for en F1 at kunne komme hurtigt fra start, så er andre funktioner langt vigtigere for denne.

Det samme må man sige om en Bugatti Veyron, som endvidere slæber rundt med en masse luksus, men endnu vigtigere, en masse sikkerhed, som er tilpasset trafikken på offentlig vej og ikke på en lukket bane.

Og hvis det er et spørgsmål om at sammenligne med hvad som helst man kan komme i tanker om af ,otordrevne køretøjer, med fremdrift via hjulene, så er denne elbil ikke i nærheden af nogen verdens rekord.

En topfuel dragster yder over 8.000 hk til ca 1 ton køretøjsvægt, eller omkring 0,093 kg/kW .... og de accellerer fra 0-100 km/h på ca 0,7 sekunder!

... og det vel at mærke selvom de er designet til at fortsætte accellerationen til 530 km/h! ;-)

 • 0
 • 0

ødelægger man den smule lyd der er på en el bil med den jammerkomode af støj man sætter på, amatøragtigt.

 • 0
 • 0

I forhold til rekordforsøget kender jeg ikke begrænsningerne, men de er nok ikke så mange. Bilen kører normalt i Formula Student (FSAE), hvor både biler ned elmotor og forbrændingsmotor deltager. Her er der et klart regelsæt og også en begrænsning på ydelsen. Til rekordforsøget har man så skruet voldsomt op for ydelsen, for at opnå denne acceleration. Og tror mig, denne bil kan også dreje! Aalborg Universitet og Syddansk Universitet deltager hhv. med en benzindrevet og en eldrevet bil.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig handler det ikke kun om acceleration! Formula student er en international design konkurrence, hvor ingeniør studerende fra rundt om i verden konkurrerer om at bygge og designe den bedste racerbil. Der konkurreres på parametre som udholdenhed (endurance race 22km), acceleration, skid pad (styring) og sprint med hurtigste omgangstider. Hvert år afholdes der omkring 8 officielle events forskellige steder i verden f. eks. Silverstone (England), Hockenheim (Tyskland) og Red Bull Ringen (Østrig). Ydermere konkurreres der om bedste design, business plan og cost.

Er selv medlem af SDU-Vikings, formula student holdet på Syddansk Universitet, vi har tidligere bygget forbrændings biler, men er gået over til at bygge elektriske racerbiler. Jeg kan love dig for at vi har meget lækkert embedded elektronik, f. eks. FPGA noder der kører hardware RTOS og Ethernet PowerLink til kommunikation mellem noderne med en Round-trip time til alle noder på 2ms. Vi har udviklet et komplet WiFi telemetri system med bandwitdh nok til at streame webcam live fra bilen + et datalogger system der logger med 500Hz og meget mere. Der er altså også tale om en spændende lærings process, for de studerende.

 • 0
 • 0

Det er jo et privilegium at have så opmærksomme læsere som jer....Vi mener det.

Ja der blev vist skrevet KWh i stedet for KW, og en fejloversættelse af et enkelt ord fik det til at lyde som om bilen skulle tilføres en styrke på 1,8 G. Og ja.......Top Fuel dragsters er accelerationens konger. Men bemærk lige, at det er rekorden for elbiler, altså verdens hurtigst accelererende elbil.

Vi bøjer og takker, og strammer os an....men bliv endelig ved med jeres kommentarer. Produktet bliver kun bedre.

Mvh Redaktionen

 • 0
 • 0

Hvad med at oprette en brugergruppe (ikke mig) hvor udvalgte brugere kan sende forslag direkte til journalisterne (ikke bare email), og evt. foretage mindre rettelser? Det kan evt. gøres inden offentliggørelse. Så får vi hurtigere korrekte og detaljerede artikler.

 • 0
 • 0

...en kraft på 1,8 G. Det er næsten det dobbelte af kraften i et frit fald,« siger Benedikt Bauersach.

Hvis man måler på den rå acceleration er det rigtigt nok, men der er en temmelig alvorlig forskel: Ved et 'frit fald' er alt stof som en genstand/person består af påvirket af samme kraft. Dvs. man er i princippet vægtløs, og kroppen udsættes ikke for nogen belastning overhovedet. Ved en vandret acceleration på 1,8 G bliver alt stoffet i objektet skubbet bagud, så alting trykkes sammen mod den kraft som foretager accelerationen. Derfor udsættes kroppen for (næsten) den dobbelte belastning af hvad den gør ved at ligge på et gulv.

 • 0
 • 0

Enkelte kommentarer stiller spørgsmålstegn ved relevans af denne konkurrence, (bortset fra fornøjelsen ved at deltage).

Måske stilles spørgsmålet ud fra en tro om at det aktuelle køretøj er specialbygget til kun at kunne accelerere og køre ligeud mv. Da dette ikke er tilfældet i helt snæver forstand (der er trods alt ikke tale om en familiebil !?!) bliver præstationerne måske nok en smule mere relevante også for os almindeligt dødelige.

 1. Branding af elmotorer i køretøjer (fremstilling af den rå kraft)
 2. Udvikling/inspiration til udvikling af mere effektive elmotorer og energilagring i køretøjer

Jeg må dog tilslutte mig kommentaren om den fjollede larm/musik der skal dække over, at elbiler altså trods rå kraft ikke brøler som en løve/bavian. Man bør vel netop beundre den (tættere på) lydløse rå kraft der netop udskiller elbiler fra osende og larmende "fossile biler".

 • 0
 • 0

Bare lige for at slå det fast :)

Jeg er selv mekaniker på en top fuel dragster. Vi regner med at bilen har 10.000Hk ( lidt mere end de 8000 der står ) 0-100km/t på ca 0,6 sekunder.

Når den sætter afsted, så kører bilen over 100km/t, når baghjulet når det punkt, hvor fordækket stod :)

 • 0
 • 0

Ved en vandret acceleration på 1,8 G bliver alt stoffet i objektet skubbet bagud, så alting trykkes sammen mod den kraft som foretager accelerationen. Derfor udsættes kroppen for (næsten) den dobbelte belastning af hvad den gør ved at ligge på et gulv.

Nu vi er i afdelingen for intim omgang med insekter, så giver vektoraddition af 1,8G vandret plus 1G lodret ca 2,06G, altså godt den dobbelte belastning af at ligge på gulvet. Jeg har for nyligt haft fornøjelsen af at trykke en Tesla P85D af i Insane Mode, og selvom det "kun" er ca 1G, er det nok til at blodet løber fra hovedet, og man kort kan mærke en kølig fornemmelse i ansigtet. Ubeskriveligt mere spændende end at ligge derhjemme på stuegulvet ;) Og tak til Redaktionen / Thomas Djursing for at være lydhør over læsernes kommentarer om enheder. Jeg er selv typen, der generes lige så meget af KW som af stavefejl, selvom jeg godt kan regne ud, at der menes kW og ikke Kelvin x Watt.

 • 0
 • 0

Ved en hurtig beregning med en konstant acceleration fra 0 til 100, får jeg at der kræves en friktionskoefficient på min. ca. 1,6. (Vil ikke garantere for om beregningen er rigtig)

Det fik mig til at spekulere på hvornår friktionen vil sætte en begrænsning for accelerationen. Er man allerede ved dette punkt med benzin?

 • 0
 • 0

Den statiske friktion skal være ekstrem høj for at kunne accelerere på den måde, friktionskoefficienten er nærmere 3 ved starten, derfor bruges der ligeledes ET dæk/ dragster dæk med en speciel blød compound, ( det kan tydeligt ses i videoen at dæksiden bliver vredet som en spiral og kontaktfladen med asfalten næsten ikke bliver brudt. Eks. en topfueldragster kan ikke accelerere hurtigere en dækkets friktionskoefficient, brug eks. et gadedæk med R specification Toyo R888 friktionskoefficient 1,2 varme 80 grader plus. 0-100 ca 3 sek.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten