Video: Den værst tænkelige orkan i New Orleans

Orkanen Gustav, der har sendt næsten to millioner mennesker på flugt og nærmer sig USA's sydkyst med vindhastigheder på over 200 kilometer i timen, rammer med en altødelæggende kraft. I værste fald.

Det viser en række risiko-scenarier udarbejdet for tidsskriftet Wired af forsikringsselskabet First American Proxix Solutions. Skal udfaldet være mere lempeligt, kræver det, at orkanen rammer, når det er ebbe.

First American Proxix Solutions scenarier og kort har en resolution på 30 meter og tager udgangspunkt i naturlige og menneskeskabte barriere mod vandmasserne, der hvis Gustav har et vindstød på over 150 km/t meget vel kan resultere i flodbølger på omkring fire meter.

Den tropiske storm Gustav har kurs mod Jamaica og ventes at ramme oliefelterne i Den Mexicanske Golf. (Foto: Fleet Numerical Meteorology and Oceanography Center). Illustration: Fleet Numerical Meteorology and Oceanography Center.

De røde områder på kortet viser de områder, der vil lide mest under flodbølgerne lige meget, hvordan Gustavs styrke bliver i sidste ende.

Mandag morgen dansk tid nedgraderede det amerikanske National Hurricane Center Gustav til en kategori 3 orkan med vindhastigheder på op omkring 200 km/t.

Tidligere prognoser vurderede, at den ville komme helt op omkring en kategori 4 eller måske endda 5, men den tabte lidt af pusten, da den fejede hen over Cuba, Haiti, Den Dominikanske Republik og Jamaica, hvor 86 mennesker har mistet livet.

Stort set alle boreplatforme og raffinaderier placeret på og langs kysten fra Texas og New Orleans er blevet lukket forud for Gustavs kommen. De henter en fjerdel USA's olieproduktion op fra undergrunden, hvorfor stoppet kan føre til yderligere prishop på benzin.

For tre år siden blev New Orleans ramt af orkanen Katrina. Orkanen var en kategori 3 og medførte 1.800 dødsfald og skader for over 500 milliarder amerikanske dollars ifølge amerikanske forskere.

Myndighederne mødte krads kritik, da mange af digerne i New Orleans bukkede under på stribe og evakueringen mislykkedes, så strandede ofre forgæves eller i dagevis ventede på hjælp.

For opdateret dækning af Gustav på vej mod New Orleans og omegn, se indlæg fra beboere og reportere stadig i området på digg og twitter.

Dokumentation

Twitter: GustavReporter
Digg: In New Orleans, blogs become crucial decision-making tool