VIDEO: Dansk politi tester to slags droner

Politiet vil nu også have del i det danske droneboom. Etaten har indkøbt to slags droner og uddannet 20 dronepiloter, der skal bruge de fjernstyrede quadkoptere til dokumentation og eftersøgning.

Det er kriminalteknikerne i Rigspolitiet og to politikredse, der frem til efteråret skal finde ud af, om droner er et brugbart værktøj for det danske politi.

Læs også: Nasa tester elektrisk ti-motor-drone

»Udviklingen i verden omkring os har gjort, at vi har tænkt, at vi skal prøve denne teknologi af. Det har heller ikke skortet på opfordringer fra droneinteresserede. Droner giver mening i politiet fordi vi har en helt klar interesse i at kunne overskue opgaver. I dag bruger vi helikopter, men droner er klar med kortere responstid og er billigere, så de er et oplagt supplement,« siger vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt, der er leder af Rigspolitiets afdeling for plan og udvikling og ansvarlig for droneprojektet.

Illustration: DJI

Læs også: Indisk politi bevæbner droner med peberspray

Politiets droner bliver ikke udstyret med særligt udstyr, men skal udnytte de medfølgende kameraer til at overskue store områder eller dokumentere, hvordan en politiindsats forløber. Det er særligt relevant på steder, hvor politiet ellers kan have svært ved at danne sig et overblik. Det gælder for eksempel en nylig drabssag i Herlufmagle, hvor et offer blev fundet i en mergelgrav, og der var behov for at overskue området rundt om offeret.

»Dronerne har allerede været brugt i meget forskellige sager, men over mergelgraven var for er et oplagt sted at sende en drone i luften, inden man selv træder ind. Så ved vi, om der er noget, vi skal være opmærksomme på,« siger Benny Øchkenholt og henviser til, at politiet på den måde kan undgå at ødelægge beviser, de ellers ikke ville være opmærksomme på på vej ind på et gerningssted.

Læs også: IDA: Ny dronerapport kan hjælpe droner ind i erhvervslivet

På grund af overbliksopgaverne har politiet især lagt vægt på kameraets kvalitet, da de skulle udvælge droner til forsøgsperioden. Se politiets egen præsentation af den ene af de to typer droner i videoen herunder.

»Vi har lagt vægt på en meget høj grad af funktionssikkerhed og meget høj kvalitet i billedtransmissionen fra dronen. Samtidig skal det være noget, vi kan flytte rundt og som er nemt at pakke sammen og flytte ud og anvende hurtigt. Et argument er netop den korte responstid i forhold til eksempelvis en helikopter,« siger Benny Øchkenholt om politiets valg af dronemodeller.

Benny Øchkenholt vil dog ikke fortælle, præcis hvilke to typer droner politiet arbejder med, da han understreger, at de endnu ikke har lagt sig fast på, hvilken model der kan komme til at fortsætte arbejdet i politiet. Han vil derfor ikke fremhæve de to fabrikanter i forhold til andre.

Læs også: Helikopter-drone hjælper med at finde og redde bådflygtninge i Middelhavet

Politiet køber anmelderrost videodrone

Vurderet ud fra politiets egen video er en af de to droner dog den nyligt lancerede Inspire One fra DJI. Den udmærker sig ved at kunne hæve benene, når dronen er lettet, så kameraet kan panorere hele vejen rundt. Dronen filmer derudover video i 4K, som kan streames direkte til droneføreren.

Ud over den høje opløsning har Inspire-dronen fået ros for sin stabilisator, der betyder, at dronen kan manøvrere meget frit, uden at det går ud over billedkvaliteten.

Endelig har DJI implementeret et navigationssystem, der gør, at dronen kan stå stille i luften, selv om der ikke er GPS-dækning, eksempelvis indendørs. Det fungerer ved hjælp af lydbølger og et lille navigationskamera, som tilsammen holder øje med dronens afstand til omgivelserne.

Politiets droneprojekt startede ved årsskiftet, men er først for alvor kommet i gang nu, hvor alle 20 dronepiloter er uddannet, og udstyret er klar.

En DJI Inspire koster i dag omkring 25.000 kr. i løskøb i danske webbutikker. Se Make Magazines begejstrede anmeldelse af politiets nye drone i videoen herunder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan forestille mig kriminelles (eller blot modvillige borgeres) svar med en ny sportsgren: Nedskydning af droner! Alt lige fra slangebøsser til rifler kan anvendes!

 • 1
 • 1

Dejligt at se at det offentlige for en gang skyld ikke er gået igang med at udvikle deres eget udstyr. En drone til 25.000kr er jo næsten inden for brug-smid-væk budgettet. Hvad koster 3-4 timers flyvning med en almindelig politi-helikopter?

 • 6
 • 0

UAV fungerer bare ikke til en erstatning - men mere som en addition. For det første er kameraet ikke specielt lysfølsomt, hvilket kun giver mulighed for eftersøgning i godt dagslys og kameraet kan ikke konverteres til termisk udgave. DEn testede droner har også en meget begrænset airtime, før der skal skiftes batteri. Dernæst vanskeliggør de danske regler mange oplagte muligheder og sidst kan den kun flyve i stille og tørt vejr.

De helikoptere der lejes af forsvaret og fungerer som politi helikoptere, kan direkte sammenlignes i funktion. Men UAV'en kan selvfølgelig klare nogle nye opgaver under nogle specifikke forhold.

 • 1
 • 0

Det er klart at helikoptere kan meget mere og at droner ikke kan afløse dem, helt enig, men det er heller ikke planen. De er et supplement, som de også skriver i artiklen

" men droner er klar med kortere responstid og er billigere, så de er et oplagt supplement,« siger vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt, der er leder af Rigspolitiets afdeling for plan og udvikling og ansvarlig for droneprojektet."

De kommer helt sikkert til at blive brugt meget mere end helikopterne. Til mange opgaver hvor at der normalt ikke ville blive rekvireret en helikopter vil de være et godt værktøj. Ved nogle få opgaver kan de sikkert overflødiggøre en helikopter som er meget dyrere i drift, og dermed spare penge som politiet så kan bruge på andre opgaver. Men afløse helikopterne kan de selvfølgelig ikke, ikke endnu i hvert fald, men tror at de bliver meget mere udbredt i fremtiden. Man kunne forestille sig små droner der kan flyve inde i bygninger, eller droner med en form for bevæbning, eller støre droner som ikke er så afhængig af vejr og vind til overvågning af bestemte områder eller personer som man ser med militære droner. Mulighederne er mange.

 • 0
 • 0

At købe en hyldevare er da både prisværdigt og modigt efter yderst moderate successer med både Tårnfalke og ICskod4-tog!

 • 0
 • 0

Hvor er det dejligt, at se etaten vælge en billig og gennemprøvet hylde vare, i stedet for at gå i det sædvanlige "vi skal udvikle vores eget produkt" mode..!

 • 0
 • 0

Man kan forestille sig droner afløse parkeringsvagter, overvåge lyskryds, hastighedsoverskridelser og ulovlige overhalinger, parkering på cykelstier, uhjemlet brug af biler på gule plader oma.

Måske skulle man overveje at få nummerplader på taget.

Cyklister kunne også være i søgelyset.

 • 2
 • 1

Man kan jo forestille sig, at alle patruljevogne har en drone i bagagerummet som kan sendes ud, uden at nogen skal ud af bilen. Ved en ulykke eller terrorhandling vil den øjeblikkeligt begynde at streame video af ulykkesstedet og kunne fjernstyres fra centralt hold.

Der mangler en station hvor dronen kan vende tilbage og få byttet batteri uden menneskelig indgriben. Så ville det også være attraktivt for Hærens køretøjer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten