VIDEO: Dampen lukkes ud af Københavns fjernvarme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Dampen lukkes ud af Københavns fjernvarme

Illustration: Hofor

Dampen stod op af den rødhvide New Yorker skorsten ved Fredensgade på Østerbro, da Hofor lukkede for ventilen til dampvarmerørene den 17. maj i København.

De lukkede rør har tidligere forsynet bydelene Nørrebro, Østerbro, Nordvest, Bispebjerg og Emdrup. Det har været en langvarig proces at komme hertil, blandt andet fordi der ligger flere vitale bygninger i området.

Læs også: Ny trend: Vil tunnellere fjernvarmen under Københavns Havn

»I det store område, vi nu har lukket, ligger blandt andet både Panum Instituttet, Rigshospitalet og Bispebjerg hospital. De kan jo ikke risikere pludseligt at stå uden varme eller varmt vand, og har fx også brugt dampen til at vaske alt sengetøj og kitler. Derfor er det ikke bare sådan lige at lukke for dampen«, siger René Bo Thiemke fra Hofor, der er projektleder for dampkonverteringen af Københavns fjernvarmenet.

Lukning er en krævende operation, fordi der først skal lægges nye rør ud og åbnes for fjernvarmen på vand, før man kan lukke dampen ud af det gamle system.

Udskiftningen af rør og varmecentraler svarer til at lægge et helt nyt fjernvarmenet i en by som Aalborg.

Klimavenlig fjernvarme klar i 2021

Driftsmedarbejderne Børge Nielsen og Niels Krogh Petersen lukker for ventilen til dampvarmen. De har begge stor erfaring med fjernvarme, da de har været hos Hofor i hhv. 45 og 40 år. Illustration: Hofor

Efter lukningen er der kun 4 pct. af fjernvarmenettet, der stadig kører på damp. Det er centreret i Indre By, der efter planen skal være omlagt i 2021.

Læs også: Se fjernvarme-tunnel 30 meter under københavns gader

Den skoldhede dampvarme på 220 grader er en teknologi fra 1925, som nu bliver erstattet med mere klimavenlig fjernvarme, hvor vand på max 100 grader fremover skal løbe igennem de 3.000 km rør under København.

Skiftet fra damp til vandbåret varme betyder, at varmetabet bliver reduceret med 140 GWh årligt.

Se videoen af dampvarmen, der lukkes ud

"Den skoldhede dampvarme på 220 grader fra 1925"

Hold da op, hvor varm var den så i 1925?

Det er fredag :-)

  • 15
  • 2

Hej Bent

Du får tre ord med på week-end: " er en teknologi".
Fredagsgave :o)

vh Henrik Heide
Redaktionschef

  • 4
  • 0

Ja, så mangler København vel så bare at sætte ca. 1.000.000m2 solfanger op. (kun ca, 1m2 pr indbygger)
I dag brændes der træ af for at holde varme på rørene.
Hvorfor er København så lagt bagud med VE energi?

  • 3
  • 2