Video beviser for første gang sort hul i Mælkevejen

Forskere behøver ikke længere strides om, hvorvidt der findes et sort hul i midten af vores egen galakse, Mælevejen. Den europæiske rumorganisation ESO har netop frigivet en video, der ifølge organisationen beviser eksistensen af et sort hul i midten af Mælkevejen.

ESO har gennem 16 år tålmodigt fotograferet 28 stjerner i kredsløb om Mælkevejens centrum og nu er alle optagelserne lagt sammen til en film, der tydeligt viser, at stjernerne - som forventet - bevæger sig i ellipser omkring et punkt i midten af Mælkevejen, men som man ikke kan se.

Optagelserne er foretaget fra ESO teleskopcenter i Chile og er gennemført ved brug af infrarøde optagelser.

Læs også: Video: Se beviset for det sorte hul i Mælkevejen

»Det er første gang i menneskehedens historie, at man har lavet optagelser, der viser, at stjernerne inde omkring Mælkevejens centrum kredser omkring et sort hul. Man ved godt, at stjerne bevæger sig rundt, men der er aldrig nogen, der har kunnet fotografere det så tæt på. Man havde nok regnet med at det var sådan, men der er aldrig nogen, der har set det, som man kan nu,« siger Ingeniørens fagmedarbejder inden for rumforskning civilingeniør Poul-Erik Karlshøj.

Forskerne har også været i stand til at regne sig frem til, hvor stor massen er af det sorte hul, og i følge ESO "vejer" det sorte hul 4.000.000 gange så meget som vores egen sol. Dette tal sammenlignet med, at al denne masse befinder sig på et meget lille område, får forskerne til at konkludere, at der er tale om et sort hul. Mælkevejens centrum ligger omkring 25.000 lysår borte.
Ifølge videoen fra ESO vil den nuværende viden blandt andet skulle bruges til at efterbevise blandt andet Einsteins relativitetsteorier.

»Med denne optagelse kan alle se, hvordan det forholder, og det kan være med til at åbne øjnene for en masse mennesker,« siger Poul-Erik Karlshøj.

Dokumentation

ESOs hjemmeside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

en film, der tydeligt viser, at stjernerne - som forventet - bevæger sig i cirkler

Jeg ville have forventet at de bevægede sig i ellipser.

 • 0
 • 0

Hej John,

”SORTE HULLER” FØR STJERNER OG GALAKSER?

Opdagelsen af supertunge ”sorte huller” i centrene af de fleste galakser er ikke i overensstemmelse med den gængse model, der beskriver dannelsen af ”sorte huller”. I den accepterede ”sort-hul model” menes et ”sort hul” at være slut-stadiet i udviklingen af en tung stjerne. Hvis det centrale ”sorte hul” i Mælkevejen skulle være slutstadiet af en ’stjerne’, ja så skulle denne stjerne have haft en masse på mange millioner solmasser.

I øvrigt har man også opdaget, at der fandtes ”sorte huller” i det tidlige Univers.

ENTROPILOVEN: FRA MASSIVE OBJEKTER TIL MINDRE MASSIVE OBJEKTER. Den accepterede teori om stjerners udvikling er, at ”sorte huller”, neutronstjerner og almindelige stjerner er dannet ved tyngdekraft-forårsaget stofsammenfald af oprindelige (og langsomt roterende) kæmpe ’partikel-systemer’ med meget lille massedensitet.

At stofsystemer i naturen generelt skulle udvikle sig fra mindre massive og ’kaotiske’ systemer og til mere massive og mindre ’kaotiske’ systemer er, generelt betragtet, ikke i overensstemmelse med ENTROPI-LOVEN, der ’dirigerer’ udviklingen i modsat retning, nemlig fra mere massive og ordnede systemer og til mindre massive og mere uordnede systemer. Fra kosmos til kaos!

DEN KOSMISKE UDJÆVNINGSLOV Det mest logiske er: At ALT, også menneske-racer, sprog og kulturer søger mod udjævning!

Derfor er mit postulat: De supertunge stof-objekter (kaldet ”sorte huller”), der findes i galaksernes centre er de præ-objekter, hvorfra stjernerne og sidenhen galakserne er dannet. Dannelsen er sket ved desintegration af supertunge ”sorte huller”!

Læs mere på: http://www.rostra.dk/louis

Hilsen fra Louis Nielsen

 • 0
 • 0

Jamen det gør de naturligvis også Bo. Hvis du ser videoklippet er du slet ikke i tvivl. På ESOs hjemmeside kan man se andre klip, bl.a. et udelukkende med S2s banebevægelse omkring det sorte hul - dvs. renset for interviews med forskerne. Det fylder lidt mindre og er meget let at downloade. Man ser tydeligt at vinkelhastigheden er størst omkring peri-hvad-det-nu-hedder-ion

 • 0
 • 0

DEN KOSMISKE UDJÆVNINGSLOV Det mest logiske er: At ALT, også menneske-racer, sprog og kulturer søger mod udjævning!

Det var en meget genneral lov - betyder det også, at plutonium vil slippe ud af reaktorer, at gift vil spredes over jorden, og at menneskeheden vil dø? Følger en "katastrofe" eller "undgangsteori" med denne lov?

Er det udledt udfra termodynamikkens anden hovedsætning?

 • 0
 • 0

Hej Jens,

På den meget, meget lange bane, så må man vist svare "ja" til alle dine spørgsmål. Men jorden er heldigvis ikke et lukket system, og så længe vi modtager energi fra solen, er Louis' "kosmiske lov" ikke andet end en lommefilosofi :-)

 • 0
 • 0

Sorte huller i centrum af en masse galakser modbeviser da ikke, at det er slutstadier af kæmpestjerner. De første stjerner var meget større end de fleste stjerner er nu. De opstod vel i centrum af de første galakser, hvor stofkoncentrationen er størst. Store galakser har det med at opsluge nabogalakser. Sorte huller opsluger alt som kommer indenfor en vis afstand, uanset det er gas eller stjerner. Jo mere stof de opsluger, jo mere kan det opsluge. Hvordan kan det næsten ende anderledes, end at der er gigantiske sorte huller i centrum af store galakser?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten