VIDEO: Beruset nordmand sover over rattet i sin Tesla

Illustration: Skærmklip

Norsk politi kunne tidligt fredag morgen berette om en Tesla Model S, der holdt stille i en tunnel med chaufføren i dyb søvn ved rattet.

Videoen, der er optaget af en forbipasserende, viser tydeligt, hvordan chaufføren hænger tungt over rattet, mens Teslaen kører omkring 100 km/t. Og her blev han hængende, da bilen holdt stille med katastrofeblinkene i gang og forbipasserende forgæves forsøgte at vække ham.

Teslas system sender regelmæssigt advarsler om at holde hænderne på rattet, hvis det ikke registrerer, at det bliver drejet.
Hvis disse advarsler gentagne gange ignoreres, vil autopiloten i sidste ende bremse bilen og få den til at stoppe. Hvor lang tid, Teslaen kørte i dette tilfælde, vides endnu ikke.
Politiet rapporterede, at de konfiskerede mandens kørekort.

Et lignende tilfælde er set i Palo Alto, Californien, hvor en mand blev anholdt i november 2018 i sin Tesla Model S, efter at en politipatrulje fandt ham besvimet ved rattet. Betjente fulgte bilen, der kørte 70 km / t.
For at få bilen til at stoppe måtte en Highway Patrol køre op foran Teslaen for at få den til at sænke farten og til sidst trække ind på en tankstation.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det var jo tydeligvis bilen, der havde mest hjerneaktivitet her. Men den burde være stoppet før. Eller have nægtet at starte, spritspærre er ikke noget helt ny og ukendt.

 • 8
 • 3

Teslas system, sender regelmæssigt advarsler om at holde hænderne på rattet, hvis det ikke registrerer, at der er noget drejningsmoment.

??

 • 1
 • 12

Skal det forstås sådan, at hvis man kører ligeud på en helt lige motorvej, så er det nødvendigt at slå et slag til siden i ny og næ?

Der skal være let vægt i rattet, som en hånd der hviler. Bilen skal altså kunne "mærke" at du er der. Jeg plejer at hvile venstre albue på knæet og holder let med venstre hånd kl. 21 på rattet.

Edit: Man kan læse mere om det på side 98-99 i denne - https://teslaclub.dk/onewebmedia/model_3_o...

 • 14
 • 2

Det er muligvis forkert brug af ordet. Så det er rettet

Det var faktisk helt korrekt brug. Man drejer netop ikke rattet - man tilfører blot et drejningsmoment, uden at rattet drejer.

Forklaring: Bilen forlanger, at føreren bekræfter sin tilstedeværelse ved at tilføre rattet et drejningsmoment, der er stort nok til, at bilen mærker det, men ikke stort nok til at "vinde" over autostyringen, så rattet drejer. Så man lader som om, man vil dreje rattet, men man drejer ikke rattet i virkeligheden.

Hvis føreren faktisk drejer rattet (ved at tilføre et endnu større drejningsmoment), vil autostyringen slå fra, da bilen så regner med, at føreren ønsker at overtage.

Drejningsmoment er sandsynligvis den billigst mulige metode til test af førerens tilstedeværelse, da man blot kan bruge servostyringens ratsensorer.

Det er til gengæld ikke den optimale metode set fra førerens side, da han for at holde autostyringen aktiveret tvinges til at give bilen et styreinput, der afviger fra vejens forløb. Det vil sige, at hvis det går ligeud, skal han lade som om, han vil dreje. Og hvis vejen drejer, skal han enten lade som om, han vil køre ligeud, eller lade som om, han vil dreje skarpere, end vejens forløb lægger op til.

 • 19
 • 1

Ja, lige netop. Rattet skal mærke et vist "vridningsmoment", men der findes talrige Youtube-videoer de viser hvorledes dette omgås.

 • 1
 • 0

der er for lidt fokus på det positive i denne historie.

Hvis ikke der havde været et autonomt line-assist / adaptiv fartpilot-system, var der helt sikkert sket noget alvorligt i denne sag. Selv om jeg langt fra er Tesla fanboy, har disse systemer nok reddet denne mands (og måske andres) liv.

At der er plads til at forbedre systemets detektion af "bevidst fører bag rattet", er imho en biting i denne sag.

 • 29
 • 1

Har det nogen særlig betydning hvor min fod befinder sig?

fodens placering (samt din personlige 'anatomi'!) er jo bestemmende for knæets ditto. Hvis jeg i min bil (Honda Civic) placerede albuen på venstre knæ, ville min hånd ikke kunne op til 'kl. 21' på rattet - og hvis den alligevel kunne, ville det forudsætte, at min overkrop var lænet markant fremad (væk fra ryglænet), hvilket ville afstedkomme en ganske ubekvem/belastende kørestilling!(?).

En selfie mens jeg kører må jeg vist ikke, men jeg kan måske tegne det for dig

du kunne evt. overtale en passager!? ;)

Hvis jeg en dag skulle være så heldig at blive inviteret indenfor i en Tesla, vil jeg afprøve 'ergonomien' in situ! :)

 • 2
 • 12

Hvis jeg en dag skulle være så heldig at blive inviteret indenfor i en Tesla, vil jeg afprøve 'ergonomien' in situ! :)

Nu ved jeg ikke hvor du bor, men du er velkommen til en prøvetur i min Model 3. Den holder oftest til i omegnen af Holbæk. Mit arbejde er i Ballerup så det er også en mulighed. Når vi er på tur går den oftest til omegnen af Silkeborg eller til Als. Du siger bare til hvis det har interesse.

Jeg bruger selv midterarmlænet til støtte for højre albue og holder i rattet ved kl 4 positionen. Der vil vægten af min underarm og hånd være nok til at den detekterer at jeg er tilstede og ved bevisthed. Det er mere afslappende end det lyder, men jeg har også den fulde pakke med FSD = Full Self Driving. Det er en løgn at den kan køre selv, men den har mange aktive og styrende systemer der gør at en motorvejstur på 400 - 600 km er meget afslappende.

 • 9
 • 2

Ikke bare Teslas, men også de andre producenters system, skal forstås og bruges som en hjælp til ekstra sikkerhed, netop som i de tilfælde beskrevet i artiklen, eller hjertestop mm.

Hvis man bevidst finder et punkt, så dødvægten af underarm/hvilepunkt forneden på indersiden af rattet passer til at aktivere sensorsystemet, er det jo helt det samme som at have hængt en genstand i rattet, hvis man mister bevidstheden.

Eftersom bilen i ovenstående tilfælde har kørt så langt som beskrevet (og filmet) med bevidstløs fører, er jeg ikke i tvivl om at det har været årsagen, da systemet i Tesla er pænt fintfølende.

Problemet vil ikke kunne forekomme hvis man blot holder en eller begge hænder nærmere kl3 og eller 9, eller udvendigt på rattet, så arm/hånd ændrer ratbelastning i det øjeblik bevidstheden mistes.

 • 6
 • 2

Hvis man bevidst finder et punkt, så dødvægten af underarm/hvilepunkt forneden på indersiden af rattet passer til at aktivere sensorsystemet, er det jo helt det samme som at have hængt en genstand i rattet, hvis man mister bevidstheden.

Jeg ved ikke om det er møntet på min og Jens' beskrivelse af hvordan vi holder, men hvis man holder vi har beskrevet vil hånden forsvinde fra rattet, hvis man mister bevidstheden og bilen vil opdage at man ikke er der. Hverken arm eller hånd sidder jo i "spænd".

 • 3
 • 0

Jeg ved ikke om det er møntet på min og Jens' beskrivelse af hvordan vi holder, men hvis man holder vi har beskrevet vil hånden forsvinde fra rattet, hvis man mister bevidstheden og bilen vil opdage at man ikke er der. Hverken arm eller hånd sidder jo i "spænd".

Det er udelukkende møntet på dem jeg beskriver have hånden liggende, hvilende ca kl 5 el. 7 indvendig i ratkransen.

Der vil hånden jo netop ikke kunne falde nogen steder, hvis man mister bevidstheden, da den allerede er "død"

Håber vi er enige, og alle forstår at det er en hjælp til sikkerhed, og ikke et system der er lavet til at skulle omgås af nogen som helst grund, selv om man skulle mene at man da selv er ved fuld "bevidsthed"

 • 4
 • 0

i så fald er det jo vinkeldrejning - ikke moment - det drejer sig om.

Hvis forklaringen fra Henrik Madsen var korrekt, ville du have ret.

Men der er jo netop ikke nogen vinkeldrejning, når man ser bort fra måske et par tiendedele af en grad pga. fjedring mellem rattet og styremekanismen.

Jeg er 100% overbevist om, at systemet bruger de momentsensorer, som man logisk set er nødt til at have i forbindelse med en elektrisk servostyring, uanset om der er autostyring eller ej. Bilen skal jo vide, at føreren ønsker at dreje hjulene i en anden retning, end de befinder sig nu. Dermed skal der være et eller andet, der føler, at føreren forsøger at dreje rattet, så servostyringen kan begynde at hjælpe til.

Og når disse momentsensorer er der alligevel, har Tesla så tænkt, at dem kunne de lige så godt bruge til at overvåge, om føreren har fast i rattet.

 • 5
 • 1

Er det noget du gætter på?

Er det vigtigt om det er den ene eller den anden metode der anvendes?

I praksis virker det på den måde at rattet skal påvirkes med en lille kraft i ratomkredsens retning CW eller CCW for at Tesla accepterer at der er en bevidst fører bag rattet.

Hvis denne påvirkning ikke kommer sender den en ping lyd og skriver på skærmen efter ca. ½ minut. Hvis man ikke har reageret på tre advarsler indenfor ca. 1½ minut sender den en meget høj og alarmerende lyd for at gøre føreren opmærksom på at nu slår den autostyringen fra. Hvis man stadig ikke reagerer med en påvirkning af rattet kører bilen ind til siden, bremser op, starter nødblinket og e-call til alarmcentralen.

Hvis du søger på nettet er der flere youtube videoer der demonstrerer dette.

 • 6
 • 2

Jeg er ikke i tvivl om at systemet sikkert virker ganske glimrende,

Det virker akkurat. "Glimrende" er et stort ord at bruge her.

Jeg er selv gået fra at køre med begge hænder på rattet til at køre med 1 hånd på rattet, netop for at skabe den momentpåvirkning, der får bilen til at tro på min fortsatte tilstedeværelse.

Jeg ville hellere køre med 2 hænder på rattet, men så mærker bilen ikke, at jeg er der, fordi netto-momentet fra de to hænders vægt er 0.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten