Video: 5G er på vej – se virkningen af lav latency

Se videoen længere nede i artiklen. Illustration: Louise Holst Andersen

Når 5G bliver rullet ud, må hastighed træde i baggrunden for latency, der bliver den nye teknologis store stjerne.

Latency kan groft oversættes til forsinkelse og er den tid målt i millisekunder, der går fra handling til respons. Det er nemlig den tid, det tager for data at blive sendt fra din computer og tilbage igen – eller fra du vender hovedet med VR-briller på, til billedet følger med.

Jo lavere din latency er, desto bedre. Hvor man på en 4G-forbindelse typisk vil have en latency på omkring 40-50 ms, kan man på en 5G-forbindelse komme helt ned på 2 ms.

Latency visualiseret

Se, hvordan den lavere forsinkelse kommer til udtryk i praksis i videoen herunder. Videoen viser et setup med tre robotarme, en plade og en grøn bold. Setuppet er leveret af Nokia og fremvist på et 5G-event hos Telia.

Et kamera over setuppet filmer den grønne bold og sender data om boldens placering videre til skyen, som sender den videre til de tre robotter. De skal balancere pladen, indtil den grønne bold ligger helt stille inde i midten. Der foregår således en konstant udveksling af data mellem bolden, kameraet, skyen og robotarmene.

Fremtidens teknologi har brug for 5G

Men 5G kommer ikke bare til at handle om forbrugernes trang til at kunne arbejde hurtigere og hurtigere på internettet. Det bliver også et gennembrud for fremtidsfænomener som selvkørende biler, telekirurgi og VR-gaming.

Lav latency er en forudsætning for alle tre dele. Ved VR skal billedet reagere i det øjeblik, du selv bevæger dig – ellers er oplevelsen ikke optimal. Selvkørende biler skal kunne sende data frem og tilbage så hurtigt som muligt, og en kirurg skal kunne bevæge et par robotarme med perfekt præcision, når hun skal udføre en operation på en patient, der er flere hundrede kilometer væk.

‘Internet of Skills’ kalder man sidstnævnte. Det er en teknologi, som kombinerer robotter, kunstig intelligens og 5G, så folk med særlig ekspertise – f.eks. kirurger eller musikere – kan udføre deres arbejde over store afstande.

5G forventes at blive den dominerende teknologi herhjemme i Danmark mellem 2023 og 2025, spår TDC.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det ikke teknisk forkert at kalde 3G -> 4G LTE for hastighed, når det reelt er båndbredde / kapacitet?

Da den oplevede hastighed hænger direkte sammen med båndbredde og kapacitet er det vel ikke helt ved siden af.

På samme måde er det lidt ligemeget om du angiver en mængde af vand som liter eller kilogram når du skal beskrive en omtrentlig størrelse, men 'liter' er nemmere for menigmand at forstå når du skal tale om mindre mængder, mens vægt er mere forståeligt når det er store mængder det drejer sig om.

At nævne f.eks. 'en dæmning der holder på 100.000 kubikmeter vand' giver ikke umiddelbart forståelse for belastningen af bygningsværket, men når du siger '100.000 tons vand' så forstår man hurtigere de kræfter som konstruktionen skal kunne holde til.

  • 4
  • 0

Hvad nu hvis vandet stables i kun en meters højde!

Ved du nu hvad, Kurt. Hvis det er tilfældet, så angiver man det sikkert også som liter. Det det drejer sig om er, hvad vil man formidle?

Vil du formidle hvor meget noget fylder, så bruger du kubikmeter eller liter. Vil du formidle hvor meget noget belaster sine omgivelser, så bruger du vægt.

Beskrivelsen af vandet bag en dæmning er på den måde bedst angivet i tons. Beskrivelsen af en palle med brænde du køber hos jemogfix er kubikmeter.

  • 1
  • 2

Som regel er lyd og video komprimeret kraftigt.

Hvis der skal opnås lav forsinkelse på lyd og video, kan komprimeringen være et problem. Enten, må bruges decideret hardware, eller en meget kraftig processor, eller der må anvendes dårlig komprimering.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten