Videnskabsminister: Nej tak til dansk rumagentur

Trods udsigt til fornyet politisk fokus på det spirende danske rummarked, skal man ikke regne med oprettelsen af egentlig dansk rumagentur. Sådan lyder det i dag fra forskning- og undervisningsministeren.

»Det vigtige er ikke, om det bliver et rumagentur eller ej, men at opgaverne løftes. Vi er interesserede i hjælpe forskning- og erhvervslivet, men også i at gøre os gældende på hele rummarkedet,« siger Esben Lunde Larsen i dag til Ingeniøren og fremhæver at fokus især har været at række ud til de virksomheder, der opererer bredt på rumfronten og har en interesse i at nå længere ud.

Rumagentur højt på DTU's ønskeliste

På DTU Space har man længe efterspurgt oprettelsen af et dansk rumagentur, som man kender det fra Sverige og Norge. Professor John Leif Jørgensen ser fine tiltag i arbejdsgruppens anbefalinger til en ny rumlov og et nyt 'rum-kontor' på tværs af ministerierne. Han mener dog ikke, det er tilstrækkeligt til at løfte det potentiale Danmark i virkeligheden ligger inde med.

»Jeg frygter, det bliver tre indianere og en høvding, der skal sidde og samle rådene fra de andre ministerier. Det system bliver mættet med administration og får ikke tid til at løse de væsentlige problemer,« siger John Leif Jørgensen, der dog mener, at rapporten behandler udfordringen med at kortlægge rumfartens samlede omfang i Danmark fint.

»Men jeg er bange for, at det ikke samler en proaktiv indsats, der giver den stærke teknologiske base, som vi har mulighed for,« siger han og peger på, at de fleste af rapportens konklusionerne er rettet mod at løse ministeriernes problemer og maksimere udbyttet af EU.

DTU-professor: Rapporten mangler slagkraft

»Det Europæiske Rumagentur er en vigtig spiller, men hvis vi også skal eksportere til Kina, USA eller Indien, har rapporten ingen slagkraft. Et sådant kontors første formål bliver at lave ministerbetjening. Jeg siger ikke, vi skal efterligne Nasa, men bare gøre det, der fremmer industriens virke,« lyder det fra John Leif Jørgensen.

Anbefalingerne til Danmarks længe ventede rumstrategi blev i går præsenteret af en tværministeriel arbejdsgruppe. Her foreslog arbejdsgruppen, at rumområdet i fremtiden skal koordineres mellem Folketingets ministerier af et kontor med fokus på rummets betydning for dansk erhvervsliv, forskning og samarbejdet med ESA.

Dagens udmelding fra ministeren ligger i tråd med tidligere afvisninger af oprettelsen af et egentligt rumagentur. Et sådan har ellers længe været efterspurgt af fagfolk i rumsektoren for bedre at koordinere de mange indsatser fra staten, erhvervslivet og forskningen og få disse instanser til at spille sammen med det Europæiske Rumagentur, Nasa og andre internationale nøgleprofiler.

Princippet om armslængde spænder ben

Et rumagentur er typisk en statslig organisation, som samler myndighedsansvar for rummet, men som i modsætning til en tværministeriel løsning, som den nedsatte arbejdsgruppe har lagt op til, også selvstændigt kan lave forskning og udvikling af rumaktiviteter.

Skal Danmark få mest ud af sit potentiale, vil et rumagentur være nødvendigt, forstået som en selvstændig enhed med en direktør, der træffer beslutninger og kan have en mening om nationale og internationale forhold, påpeger John Leif Jørgensen.

Læs også: Videnskabsminister vil have bedre kontrol med danske raketbyggere

»Det kan en embedsmand ikke, for så blander han eller hun sig, og det må man ikke ifølge dansk lov. Jeg er tilhænger af armslængdeprincippet, men vi behøver en forskningspolitisk stillingtagen, og den ende mangler vi totalt. Jeg er ked af, de ikke går skridtet videre,« siger han og fremhæver, at syv procent af teknologierne i Danmarks BNP udgøres af teknologi med direkte eller indirekte tilknytning til rumforskning.

Forskningsminister Esben Lunde Larsen mener ikke, det burde være et problem at koordinere udenlandske ordrer og teknologiefterspørgsel med dansk erhverv og forskning. Han mener, at såvel et nyoprettet kontor som Forskningsministeriet er fint i stand til at betjene det opsøgende marked og samtidig fjerne eventuelle barriere i forhold til koordinering på tværs.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis Nasa ringer, skal mit ministerium nok svare. Men Danmarks niveau matches bedst i den her størrelse, og vi mener ikke et agentur er nødvendigt med det fokus, vi har lagt for dagen. Det gør man i vores øjne bedst med et fælleskontor,« slår ministeren fast.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er gået et eller andet helt galt med denne regering. Hvem lytter de til, når det åbenbart ikke er erhvervslivet eller befolkningen? Sig selv?

 • 13
 • 2

Det er vel ikke så mærkeligt at en mand som tror at jorden er 6000 år gammel og at svarende på alle de store naturvidenskabelige spørgsmål kan findes i biblen også mener at det er spild af penge at bruge penge på en rum agentur. Det er nærmest tragikomisk at han blev forskningsminister.

 • 17
 • 3

Esben Lunde er jo Ph.d'er:

"Ph.d. - forsvar ved cand.teol. Esben Lunde Larsen Frihed for Loke Saavelsom for Thor. N. F. S. Grundtvigs syn på åndelig frihed i historisk og aktuelt perspektiv "

Det er jo en mægtig fin (men dog ubrugelig) baggrund for at kunne bedømme behovet for et dansk rumagentur og anden naturvidenskablig forskning.

Burde man ikke istedet udnævne den mand til kirkeminister i stedet for? Så kan han måske udtale sig med en smule indsigt. Han interesserer sig jo alligevel kun for eksempelvis vindenergi hvis det kan gavne hans familie.

 • 12
 • 1

Som tilhænger af både kernekraft og rumfart kan denne beslutning jo ikke undre.

Gud forbyde at vi skal forsøge at dygtiggøre os på et felt som kræver både dedikation og indsigt.

Begge kvaliteteter er til stede blandt de danske raketbyggere og de danske kernekraft virksomheder og åbenbart også på DTU.

Mig bekendt var stjernkameraet til rumnavigation en revolutionerende dansk opfindelse fra DTU. En præstation fra en nation som ikke har deres eget rumcenter.

Jeg føler mig overhovedet ikke repræsenteret af den førte politik.

Mvh Thomas

 • 10
 • 0

Når statsadministrationen ikke vil forsøge at samle trådene i en dansk indsats for rumfartsindustri, kunne de relevante i dansk industri prøve at gøre det. Forudsætningen for et godt resultat er et godt netværk, uanset om koordinationen sker på offentligt eller privat niveau.

mvh Jens

 • 2
 • 0

Vi har i gennem 60 år givet store beløb til Risø vi fik dog aldrig atomkraft det blev en blæser =vindkraft. Ligeledes har vi anvendt betydelige ressourcer og penge på KU især Niels Bohr instituttet og Cern. Så man selvfølgelig med rimelighed spørge om man ikke burde have prioriteret rumfarten som i høj har ført til anvendelse og resultater højere. Nu virker det som om dagens Danmark prioriterer grundforskning og tro højere, ja så skal vi hverken bruge penge på Risø, ATV institutter eller Rummmet. Jeg vil ikke foreslå at man skal begynde nu. Fordi hvis det skal føre til en vis succes kræver det meget langvarig og konstante bevillinger ellers vil forskning og industri på området hensygne og uddø.

Det er egentlig trist nok for faktisk lykkedes det Europa ikke mindst takket være Frankrig, Tyskland Spanien og Italien og England at etablere en kommercielle succes som Ariane og et fly som Airbus. Dette var næppe sket uden ESA's og de nationale support organisationer. Men efter torsdagens resultat trækker udviklingen væk fra samarbejde, og da skal vi slet ikke tænke mere på det. (pensioneret rumfartsingeniør)

 • 1
 • 0

Men efter torsdagens resultat trækker udviklingen væk fra samarbejde, og da skal vi slet ikke tænke mere på det.

Vrøvl. At 53,1 % af danskerne ikke vil risikere at få den danske retspolitik ændret af udenlandske magter, har intet med samarbejde at gøre. Tværtimod hører jeg fra rigtigt mange ja-sigere og nej-sigere at de støtter drømmen om EU - men at det EU vi har nu er for meget. Samhandel, åbne grænser, fælles front - alt det er meget fint. Men at arbejdskraften død og pine skal kunne flytte land og medtage hjemlige lønninger, at de får ret til sociale ydelser til børn og familie som ikke er i landet, er for meget. At en rumænsk dommer (som per definition åbenbart er korrupt? Nej, jeg er heller ikke enig) kan tillade ransagninger i Danmark er åbenbart også over grænsen.

 • 5
 • 0

Bortset fra de mange andre praktiske applikationer med et rumagentur (som f.eks. at sikre GPS-signaler til Danmark) så kunne fokus på asteroider tage Danmark langt; et asteroide forsvar (www.asteroiddefence.com) kunne potentielt redde flere liv end Forsvaret nogensinde kommer til.

I stedet for at bidrage til NATO med nedslidte fly og skibe vi ikke fuldt kan bemande kunne man levere et globalt forsvar mod asteroider der sætter Danmark i særklasse og giver vores allierede ti gange så stor en hjælp med det halve budget - og stadig have råd til et meningsfuldt Forsvar på andre områder.

NATO kan trods alt klare land- og søkrigen ganske godt uden Danmark, men kommer ikke rigtigt ud af stedet når det gælder asteroidetruslen, selvom de hos bl.a. NASA (her direktør Charles Bolden) har anerkendt faren og behovet for finansiering, samt talte med store bogstaver efter det seneste på national skala farlige asteroidenedslag i februar 2013: https://www.youtube.com/watch?v=6iat1rGEOv...

Evt. kan det kommercielt kobles sammen med forsikringsselskaber (som kan få store økonomiske problemer ved et uheldigt nedslag) og firmaer der ønsker at indgå i asteroideminedrift.

Men det kræver at politikerne tør tænke bare nogle år fremad og rent faktisk regne på hvilke indsatser der objektivt set giver de største resultater, og ikke bare 'gør som de andre siger'.

Med venlig hilsen, Søren O. Ekelund

EADP - Emergency Asteroid Defence Project - www.eadproject.com

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten