Videnskabsmand: Gode chancer for en sund mammut om fire år

17. januar 2011 kl. 13:0518
En japansk videnskabsmand vil genoplive og klone mammutelefanter, der har været uddøde i mere end 5.000 år. Selvom DNA'et tager skade af permafrosten, håber han, at det er muligt med en forholdsvis ny teknik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremover vil klassiske safari-destinationer som Sydafrika og Kenya måske opleve konkurrence fra Sibirien.

Om bare fire-fem år regner en japansk videnskabsmand nemlig med, at han vil kunne klone og avle en mammutelefant.

Det er aldrig lykkedes at genskabe de store dyr, der menes at være uddøde for 5.000 år siden, men det håber Akira Iritani, professor ved Kyoto University, at han snart vil være I stand til.

Udfordringen er, at mammut-DNA, der findes I Sibirien, skades af permafrosten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at bruge en teknik, der i 2008 blev brugt til at klone en mus, der havde været frossen I 16 år, håber Akira Iritani på, at det kan lade sig gøre at bruge samme teknik til at genskabe mamutter, skriver dailytech.com

»Når nu de tekniske problemet er blevet løst, er alt hvad vi har brug for et godt eksemplar af blødt væv fra en frossen mammut,« siger professoren.

Når professoren har fået fingrene i det rette væv, skal en afrikansk elefant agere rugemor.

»Succesraten ved kloning af køer var ringe indtil for nylig, men nu er chancen for at det lykkes på omkring 30 procent,« siger Akira Iritani til dailytech.com

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror, at vi har en rimelig god chance for succes, og for at en sund mammut kan blive født om fire eller fem år.«

Dokumentation

Artikel hos Daily Tech

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
22. februar 2012 kl. 11:00

Jeg ønsker blot at lave længe nok til at se Gudenålaksen klonet frem igen fra nogle gamle skælprøver eller lignende - selvfølgelig efter at Tangeværket også er fjernet ;)

19
21. november 2011 kl. 17:32

Det lyder vældig spændende, men jeg tror nu at 4 år er lidt for optimistisk. Måske vil 10 år lyde bedre, jeg er ligeglad bare vi får mamutter igen og jeg får lov til at se en.

18
19. januar 2011 kl. 15:53

Der må da være masser af mindre dyr, som også er dybfrosne, der kan anvendes skulle man tro.
For mig at se må det være lige spændende uanset hvilken art man prøver at genoplive, en Neandertal ville vel være det optimale, hvis det ellers er muligt at finde DNA fra dem.

Mammut = omtale = penge Myg = ingen omtale = ingen penge

17
19. januar 2011 kl. 06:29

..snip.. en Neandertal ville vel være det optimale, hvis det ellers er muligt at finde DNA fra dem.

Det var nu dagens bedste grin John, tak for det. Kik dig omkring, da vi efter de seneste 'nyheder' i faget alle indeholder både dele af ham fyren her samt også den seneste (glemt navnet), der er fundet i sted i Asien... lidt selektering og dyrkning i petriskåle, så er den hjemme.

Hmmm.. måske derfor den benævnelse om en medborgen bruges i visse tilfælde; vi fornemmede det, man kan nok ikke li' tanken :)

16
19. januar 2011 kl. 05:22

Der må da være masser af mindre dyr, som også er dybfrosne, der kan anvendes skulle man tro. For mig at se må det være lige spændende uanset hvilken art man prøver at genoplive, en Neandertal ville vel være det optimale, hvis det ellers er muligt at finde DNA fra dem.

14
18. januar 2011 kl. 08:10

Og min vurdering er: Han aner ikke, hvad han snakker om.</p>
<p>Rettet OMVENDT: Jeg vil Give en kasse øl mod en afbrændt tændstik. Eller vædde den!</p>
<p>Indiske elefanter ER mindre, men de er nærmere beslægtet med mammuter, det er Skov elefant også- mens afrikansk elefant er genetisk fjernere i slægt.</p>
<p>Jeg ville dog tro quagga måske var nemmere at genskabe, de er nærtbeslægtet med zebra-arter.</p>
<p>Mvh</p>
<p>Tine

Hej Tine

Du får intet væddemål fra mig ;o))

Sidst samme tema var oppe at vende, var de "meget tæt på", de havde nemlig adgang til hele 80+ % af DNA for kræet !

Når man så tager i betragtning, at vi deler omkring 97% med chimpansen, bliver det vist ret tilfældigt, hvad der kommer ud af det eksperiment. Jeg er helt enig med Finn i, at der er tale om en, der ved overskrifter forsøger at hente noget funding.

mvh Flemming

13
18. januar 2011 kl. 03:18

Og min vurdering er: Han aner ikke, hvad han snakker om.</p>
<p>Rettet OMVENDT: Jeg vil Give en kasse øl mod en afbrændt tændstik. Eller vædde den!</p>
<p>..snip..</p>
<p>Mvh
Tine

Ingen grund til at vædde Tine, prøv at læs det her.. "Når professoren har fået fingrene i det rette væv, skal en afrikansk elefant agere rugemor."

Manden er nå't den alder, hvor han gerne ser nogen forsyne ham med udstyr, folk og en pose penge, så han kan hygge sig de følgende mange år - har måske og søger velpolstret sponsor :)

12
18. januar 2011 kl. 02:58

[quote][quote]I betragtning af hvor hurtigt vi er igang med at reducere den biologiske mangfoldighed

I velfærdsstatens moderland, Danmark, hvor penge plukkes fra Solidaritetstræer, kunne vi starte med at tømme mange danske øer for den sidste stædige eneboer..... snip..

[/quote]

..snip.. Jeg foreslår at vi udnævner bestemt område til affolkningszoner, hvor intet nybyggerri eller nybosætning må finde sted. Mon ikke vi så kan gøre Lolland-Falster til nationalpark om en 50 års tid og Fyn om ca. 100! Masser af plads til den naturlige danske fauna som vildsvin, bævere, elge, bjørne og ulve.[/quote]

Ingen problem Jens, vi har allerede lagt sprængladninger ved broerne + tunnel (på vores side :)

15 min. efter lovens vedtagelse stryges flaget og lunten tændes. Ingen grund til at spilde tiden på småfolk, der kun er interesseret i at svine vores natur og luft, medens de fiser frem og tilbage over vores fredelige ø.

Så ka' de lære det, ka' de. :)

11
17. januar 2011 kl. 23:10

[quote]I betragtning af hvor hurtigt vi er igang med at reducere den biologiske mangfoldighed

I velfærdsstatens moderland, Danmark, hvor penge plukkes fra Solidaritetstræer, kunne vi starte med at tømme mange danske øer for den sidste stædige eneboer og overlade øen til naturen og dyrene. Peberholmen er pioneren.

[/quote]

Ja, og så kan vi fortsætte med Slotsholmen

10
17. januar 2011 kl. 21:34

[quote]I betragtning af hvor hurtigt vi er igang med at reducere den biologiske mangfoldighed

I velfærdsstatens moderland, Danmark, hvor penge plukkes fra Solidaritetstræer, kunne vi starte med at tømme mange danske øer for den sidste stædige eneboer og overlade øen til naturen og dyrene. Peberholmen er pioneren.

[/quote]

Glimrende ide. Hvis vi bare kunne ovetale politikerne til at lade være med at spille befolkningstal-pyramidespil for at få høje fødselsrater, der sikrer mulighed for tidlig pensionering...lige indtil hele systemet bryder sammen,...så kunne vi snart få plads til nogle gode nationalparker. Afskaf børnecheck m.m., og lad folk selv afgøre om de vil ha røde bøffer og udenlandsrejser eller fornøjelsen ved børn. Så skal vi i et ateistisk land som Danmark nok hurtigt få nogle fornuftige fødselsrater på om kring de 1,5 eller lavere. Jeg foreslår at vi udnævner bestemt område til affolkningszoner, hvor intet nybyggerri eller nybosætning må finde sted. Mon ikke vi så kan gøre Lolland-Falster til nationalpark om en 50 års tid og Fyn om ca. 100! Masser af plads til den naturlige danske fauna som vildsvin, bævere, elge, bjørne og ulve.

9
17. januar 2011 kl. 20:11

I betragtning af hvor hurtigt vi er igang med at reducere den biologiske mangfoldighed

I velfærdsstatens moderland, Danmark, hvor penge plukkes fra Solidaritetstræer, kunne vi starte med at tømme mange danske øer for den sidste stædige eneboer og overlade øen til naturen og dyrene. Peberholmen er pioneren.

8
17. januar 2011 kl. 20:04

Men hvad med først at udvikle kuglepenne som ikke efterlader skjortelommen i en sø af blæk?

7
17. januar 2011 kl. 19:33

Og min vurdering er: Han aner ikke, hvad han snakker om. Rettet OMVENDT: Jeg vil Give en kasse øl mod en afbrændt tændstik. Eller vædde den! Indiske elefanter ER mindre, men de er nærmere beslægtet med mammuter, det er Skov elefant også- mens afrikansk elefant er genetisk fjernere i slægt.

Jeg ville dog tro quagga måske var nemmere at genskabe, de er nærtbeslægtet med zebra-arter.

Mvh Tine

6
17. januar 2011 kl. 16:58

Så er det måske muligt at lave en ny Jurassic park.. i Japan..
Det er godt japan er en ø...

Elefanter kan svømme - og de har snorkel ;-)

Attenborough Rides an Elephant:https://www.youtube.com/watch?v=-B7qlAeiXNE

https://www.upali.ch/swim_en.htmlCita: "... Can Elephants Swim Long Distances? These strong animals can swim long distances without a problem. Experts suppose that elephants once swam from Southern India to Sri Lanka where they settled. ..."

31 julio 2007 The swimming elephantshttps://www.fogonazos.es/2007/07/swimming-elephants.html

https://www.funtrivia.com/askft/Question28652.html"... Here's a start. Elephants are excellent swimmers. Some have chosen to swim for food to islands up to 300 miles from shore. ..."

5
17. januar 2011 kl. 16:58

Meget langt fremme: Elefanter er drægtige i ca. 2- år! Derudover kommer, at det er ny teknologi på en pattedyrart, dvs man skal regne med, det ikke lykkes i en lang række tilfælde, aborter, misdannelser, hunner er ikke i brunst/har ikke ægløsning.

Det er forsøgt på næsehorn allerede uden succés (for at kunne klone det svært udryddelsestruede nordlige sorte næsehorn), næsehorn har godt nok (som andre semi-akvatiske dyr), nogen specielle forplantningsorganer, men det har elefanter også. Og det er ikke skovtur at bedøve en elefant, så man kan oplægge æg.

Fire år er MEGET optimistisk- alt taget i betragtning, og når man så vil vælge indisk elefant (også truet), og det reelt kræver en del fertile hunelefanter... Man kunne måske også bruge Skovelefanter, men dem er der endnu færre af i fangenskab.

Et dyr, er aldrig en art- og et solitært dyr er ikke repræsentativt, en genskabt mammut vil ikke kunne udleve alle facetter af adfærden, en del vil den aldrig have lært. Man glemmer igen, at sociale dyr lærer af hinanden, hvor mange dyreparker/zoos har plads til komplette elefantfamilier..?

Men 4 år er nok rigeligt optimistisk.

Mvh Tine

3
Indsendt af Johnny Paulick (ikke efterprøvet) den man, 01/17/2011 - 15:24

Så er det måske muligt at lave en ny Jurassic park.. i Japan.. Det er godt japan er en ø...

2
17. januar 2011 kl. 15:10

Så kommer du til at ligne Fred Flintstone.

1
17. januar 2011 kl. 14:28

Så skal jeg have en mammuthat og nogle mammutbøffer til grillen. Det skal nok blive godt.