Videnskabelig julekalender på vej
En række helt almindelige børn møder mere eller mindre godvilligt op 1. december på en Astro Camp, hvor de bliver modtaget af den lidt forvirrede, men hyggelige, underviser Panda-Søren – han render altid rundt med en sweater med en panda på.
Under et snyderi med en opgave finder fire af børnene en mystisk maskine i en aflukket, dunkel kælder. Ved et uheld får de den aktiveret, så to af børnene bliver teleporteret til den endnu ukendte Planet 9, som mange astronomer for tiden ihærdigt leder efter langt ude i solsystemet hinsides såvel Neptun som Pluto.
Her møder de to børn, som på et splitsekund er blevet syv år ældre, fordi de har pillet ved alderskalibratoren, de lokale beboere – som ikke er nisser, men nisere (9’sere).
På Planet 9 findes også anden dansker, som ankom ad samme vej ti år tidligere. Men returmaskinen er gået i stykker. Hvordan kommer de nu hjem? Hvem kan hjælpe, og hvem vil forhindre det?
Det er udgangspunktet for årets julekalender på TV 2, kaldet ‘Kometernes Jul’, som er blevet til i samarbejde med Niels Bohr Institutet og ikke mindst professor Anja C. Andersen.
Jeg så de to første afsnit ved en pressefremvisning i sidste uge og blev faktisk positivt overrasket. Det kunne sagtens være blevet en noget fortænkt fortælling, men såvel manuskript som instruktion og skuespil af børn og voksne var i top i de første afsnit. Nogle vil dog nok mene, at de taler lidt for hurtigt ind i mellem.
Det er en science fiction-fortælling, hvor man ikke skal opfatte alt alvorligt eller som sandt, men der bliver flettet en del rigtig videnskab ind, og science fiction-elementet er heller ikke ueffent. Hvor jeg tænkte: ‘Åh, hvordan kan det nu lige være?’, kom der faktisk en rimelig forkla- ring.
Det er ikke en julekalender for de helt små børn, men fra ni-ti-årsalderen fungerer den. Der er ikke så meget juleri på Planet 9, men tag det bare roligt: En ung og ivrig astrofysiker har det mest julede kontor, man kan tænke sig.
Og mon ikke det lykkes de to børn at komme hjem til Jorden igen lige præcis 24. december? Jeg ved det ikke, men jeg tror og håber det.
Som supplement til serien har Niels Bohr Institutet været med til at udarbejde et omfattende materiale under overskriften Universet Udenom. Det kan bruges uafhængigt af selve julekalenderen.
Universet Udenom findes HER eller ved at scanne en QR-kode på dagens låge i julekalenderen.
