Boganmeldelse: Videnskab for børn

Inden for de senere år er der kommet flere bøger om videnskab på markedet, der er målrettet børnehavebørn. Flere har vi omtalt i Ingeniøren.

Jakob Lund Pedersen, som tidligere har udgivet en bog om ‘Familien Atom’ om den grundlæggende atomfysik, er nu aktuel med to bøger om henholdsvis Inge Lehmann og Niels Bohr.

»Jeg tror, det har en kæmpe værdi at introducere børn for naturvidenskaben i en tidlig alder – det skal bare gøres på den rigtige måde,« forklarer han.

Det kan man sådan set ikke være uenig i, og i de to nye bøger lader han to af vores mest kendte videnskabsfolk indtage hovedrollen i stedet for eventyrhelte og prinsesser.

Illustration: Børnebogsforlaget

Jeg satte mig i sofaen sammen med Elma, mit barnebarn på 4½ år, og vi læste de to bøger på samme måde, som vi læser om Bambi eller Anna og Elsa fra Frost. Jeg læste op og pegede undervejs på tegningerne, som vi talte lidt om, og jeg prøvede at flette en lille smule mere ind om jordkloden, jordskælv, atomer osv. Hun fulgte godt med, men måske ikke helt med samme koncentration, som når vi læser om Anna og Elsa.

En uges tid efter spurgte jeg, om vi igen skulle læse om hende, der opdagede Jordens kerne. Jeg vurderede og havde fornemmet, at hun bedre kunne relatere sig til Inge Lehmann end Niels Bohr, selv om jeg egentlig håber, at hun på et tidspunkt vil arve farfars interesse for kvantefysik.

Så kan det være, at hendes lillebror om et par år måske vil interessere sig mere for bogen om Niels Bohr og hans karriere som atomfysiker – og ungdomskarriere som cykelsmed, hvis man skal tro bogen.

Illustration: Børnebogsforlaget

Det var hun med på, og vi kunne igen både læse fortællingen og tale lidt mere om Jorden, vi lever på.

Jeg havde på forhånd spurgt forfatteren, om Elma ville være i målgruppen. Han havde svaret:

»Dit barnebarn er lige til den unge side, officielt er de til fem år og op (på hjemmesiden hedder det dog fra 4 år, red.). Jeg har haft 4-årige til at teste dem, hvor nogle har været opslugt af dem, men der er jo noget ‘fagligt' i dem, som kan gøre dem lidt tunge for de helt små.«

Efter min lille test er jeg enig i, at femårige nok vil få mere ud af dem end fireårige. Tegnestilen rammer dog helt godt de yngste.

I en bunke med Frost-bøgerne

Bøgerne er meget ens i deres opbygning. Vi møder henholdsvis Inge og Niels som børn, hvor de skiller sig ud i forhold til deres jævnaldrende og har interesser, der kommer til at præge deres liv. Noget er faktuelt rigtigt, andet selvfølgelig det pure opspind, men det er sådan set helt i orden, det er jo en fortælling.

Julie Østergaard har tegnet, og jeg synes, hun har ramt en god stil, som giver noget at gå på opdagelse i – og der er faktisk i tegningerne en henvisning mellem bøgerne, som nogle børn sikkert vil bemærke. Mange børn har en god visuel hukommelse.

Herudover har forfatteren allieret sig med eksperter i fysik og geologi. Efter den egentlige fortælling på 28 sider er der i begge bøger seks sider med lidt faglig uddybning på børnehaveniveau, som man kan fortsætte med – og her er vulkaner og jordskælv lidt mere håndgribelige end protoner og atomspektre.

Bøgerne er udgivet med støtte fra IDAs videnformidlingsfond, og der er planlagt flere fortællinger om videnskabsfolk af begge køn.

Jeg har nu placeret bøgerne i en bunke sammen med Frost-bøgerne, så bliver det spændende at se, hvilken bog Elma vælger, vi skal læse sammen næste gang.

I det skjulte vil jeg heppe på Inge Lehmann-bogen, men jeg er ikke helt overbevist om, at den vinder.

Jacob Lund Pedersen (forfatter) og Julie Østergård (illustrator): ‘Inge Lehmann opdager jordens kerne’, ‘Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser’. Børnebogsforlaget. Hver bog er på 36 sider og har en vejl. pris på 199 kr.