Hvor mange af os har så lige den genvariant?
Joken er jo så, at det måske alligevel ikke var vores højt besungne disciplin, som gjorde, at vi slap letttere gennem pandemien end så mange andre.
At være ung og rask behøver ikke at være det eneste, der beskytter mod alvorlig sygdom, når det kommer til covid-19.
Forskere fra Karolinska Institutet i Sverige har gennemgået forskningen i genernes betydning i et stor metastudie, hvor målet var at finde ud af, om særlige genvarianter kunne give beskyttelse mod alvorlig covid-19-sygdom.
Især har studier af folk med europæisk baggrund vist, at mennesker med et bestemt gen har 20 procent mindre risiko for at blive alvorligt syg efter smitte med SARS-CoV-2.
Det drejer sig genet OAS1, som er tilknyttet immunsystemet, og uden for Afrika har omkring halvdelen af Jordens befolkning faktisk dette gen, som er nedarvet fra neandertalerne.
Det betyder dog ikke, at halvdelen af os kan regne med at blive mindre syge, for der er stødt en masse mutationer til i løbet af årene. Derfor har det været udfordrende at finde frem til lige den variant, som giver de største fordele.
For at komme nærmere svaret fokuserede forskerne primært på folk med afrikansk baggrund, som altså ikke havde arvet den del af genets sekvens, der kommer fra neandertalerne. Det mindre område, der blev tilbage, havde alle dog i deres dna på tværs af slægtsskaber, og derfor gik forskerne videre med det.
I alt blev næsten 3000 indlagte personer med afrikansk baggrund sat op over for godt 130.000 personer fra forskellige kohortestudier, og forskerne kunne i første omgang konstatere, at folk med afrikansk baggrund var lige så udsatte over for – eller beskyttet mod - alvorlig sygdom som alle mulige andre.
Derfor var det oplagt at snævre den videre analyse ind til det lille delte område af genet for så at se, hvilke sekvenser inden for dette område, der så ud til at have fordele.
Her fandt de frem til, at netop den variant hedder rs10774671-G og bestemmer selve længden af det protein, som OAS1 koder for. Ifølge forskerne svarer det godt til tidligere studier, som har vist, at jo længere dette protein er, des mere effektivt er det til at gøre kål på SARS-CoV-2.
Forskerne håber, at denne viden nu kan bruges målrettet i udviklingen på lægemidler mod alvorlig covid-19.
Metastudiet er publiceret i Nature Genetics.
Hvor mange af os har så lige den genvariant?
Joken er jo så, at det måske alligevel ikke var vores højt besungne disciplin, som gjorde, at vi slap letttere gennem pandemien end så mange andre.
Hvis denne genvariant virkelig skulle have en betydning på det aggregerede smitteniveau, så skal svenskerne i langt mindre grad end danskerne være udstyret med denne gensekvens - og nordmændene og finnerne i endnu højere grad. Jeg tror det er på rimeligt sikker grund at påstå at det gennemsnitlige smitteniveau er temmeligt meget mere styret af virus mulighed for at sprede sig i en befolkning end genetiske variationer. Bemærk bl.a. at kohorter uden medlemmer med denne genvariant ikke havde aggregeret forskelligt sygeforløb end dem med, så betydningen på befolkningsniveau har åbenbart ikke kunne måles.
Hvor mange af os har så lige den genvariant?
Her er nogen der må have den :-)
Der er håb for Sten Ole
Den russiske bokser Nikolai Valuev og hans børn har det med garanti også.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard