Vibrerende touchskærm snyder fingeren til at føle fysiske knapper

Ligesom alt andet skal touchskærme også være mere 3D-agtige. Forskere fra Canada, USA og New Zealand er i hvert fald i gang med at udvikle en ny teknologi til de trykfølsomme skærme, så de ikke blot føles glatte og flade, men også kan føles ru eller klistrede.

Teknologien fungerer ved, at højfrekvente vibrationer sørger for, at der automatisk kommer et tyndt lag luft mellem finger og skærm, når man bruger den. Det betyder, at fingeren i virkeligheden surfer på laget af luft, men bliver der slukket for vibrationerne, vil fingeren begynde at glide trægere ind over glasset.

Ved at justere på disse vibrationer skulle det være muligt at ændre så meget på følelsen af skærmen, at den ligefrem kan føles ru eller klæbende.

Datalog på University of British Columbia i Vancouver i Canada, Vincent Lévesque, siger, at det gør touchskærmen mere naturtro. Han har været med til at udvikle teknologien.

»Det bliver mere fysisk. Det føles, som om der er rigtige knapper på,« siger han til MIT's Technology Review.

Skal skabe fysiske følelser

Skærmteknologien lægger sig op ad lignende forskningstiltag inden for såkaldt taktil feedback. Det bruges bl.a. i nogle mobiltelefoner til få den til at sige klik, når man trykker på den.

Denne udgave skal dog gøre mere end at sige klik. Forskerne har ambitioner om at levere 'fysiske følelser' med den nye skærm.

For at skabe følelsen af den virkelige verden i touchscreenformat har de brugt piezoelektriske aktuatorer sat op mod en LCD-skærm. Strøm til aktuatorerne får dem til vibrere ved 26 KHz og sender disse vibrationer til glasset. Lasere 'ser', hvor fingeren bevæger sig, og det gør det også muligt løbende at ændre på vibrationerne.

Det betyder, at hvis for eksempel der er et billede af en tastaturknap på displayet, kan man indstille skærmen til at stoppe vibrationerne, når fingeren bevæger sig ind over denne knap. Det betyder, at overfladen vil føles anderledes, måske klæbrig.

Samme metode kan bruges, hvis man for eksempel vil flytte et dokument eller billede over i en folder. Så kan vibrationerne sørge for, at overfladen føles anderledes omkring folderen, så man kan mærke, når man rammer rigtigt. Lader man vibrationerne så at sige stå og blinke, kan overfladen føles ru i stedet for fedtet.

Stadigvæk meget udviklingsarbejde

Forskerne har udgivet et paper om projektet, hvori de skriver, at folk kan udføre opgaver hurtigere, når de på denne måde kan føle sig frem og spille på flere sanser.

Enkelte ulemper er der dog også ved skærmen, som i prototypeformat stadig er noget klodset. Nogle brugere skulle føle sig trætte i fingeren efter en tids brug, og så skulle vibrationerne også slide godt på batterikapaciteten. Derfor er der stadig en del udviklingsarbejde, før skærmene kan tages i brug.

Forskerne skriver også selv i deres paper, at selv om aktuatorerne fås ret små, larmer de lidt, og laserne kræver noget plads. Men de regner med, at teknologien er så fremskreden om blot to-tre år, at den vil findes på lige fod med nutidens touchskærme.

Se video af projektet

Enhancing Physicality in Touch Interaction with Programmable Friction from Vincent Levesque on Vimeo.

Dokumentation

Paper om projektet
Artikel i Technology Review

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Håber de har en aftale om at få lov til at bruge Immersions patenter.

http://www.immersion.com/products/touchsen...

Det sked Sony på og kom til at betale en milliard dollars i erstatning.

Hvert eneste år er der nye patenter og ideer af den slags og jeg har da også selv en lille håndfuld.

Hvad der gør at vi ikke har bedre touch teknologi på markedet i dag er vanskeligt at afgøre.

Det er i hvert fald ikke teknologiske begrænsninger eller pris.

Sandsynligvis malker f.eks. Apple markedet med suboptimal touch og venter til senere med at smide langt bedre teknikker på markedet.

Apples touch teknologi æder ca. 12% af skærmens energi og forøger skærmens refksioner, så apples notoriske dårlige ambient læsbarhed yderligere forringes. Apples touch screen er ude af stand til at acceptere hover input og den kan ikke opløse godt nok til at følge peninput.

Sålænge Apple ikke rykker på de nye touch teknologier, så ender disse spændende teknologier, hvor også mine teknologier hænger - limbo mellem kommercielle og ophavsretlige overvejelser.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten