Vibrationer stoppede blæser på Fynsværket: Måtte lukke røg ud af ovenlysvinduerne

Illustration: Vattenfall

En blæser slukkede lørdag morgen i Fynsværket, så røgen ikke blev ledt korrekt ud. Derfor måtte Fjernvarme Fyn åbne tagvinduerne, så røgen kunne komme ud, fortæller TV2 Fyn.

Driftschef hos Fjernvarme Fyn Søren Moltrup Rasmussen fortæller til Ingeniøren, at problemet var en sugetræksblæser, der pludseligt stoppede:

»Den faldt ud pga. høje vibrationer. Der sætter sig belægninger på, når en blæser kører gennem lang tid. Eller måske er noget af coatingen faldet af, så blæseren er ude af balance,« siger han.

»Vi tager et regulært stop på anlægget her i løbet af ugen. Så kigger vi på, hvad der var galt og får afbalanceret løbehjulet,« fortæller Søren Moltrup Rasmussen.

»Der er nogle grænser for, hvor meget blæseren må vibrere, og når vibrationerne bliver for kraftige, så kobler den fra, udtrækket forsvinder, og så forsvinder røgen op den forkerte vej.«

Røgen endte med at fare op gennem trakten, hvor affaldet fyldes ned i kedlen, og derfor måtte ovenlysvinduerne åbnes, så røgen kunne komme ud.

Kører igen på reduceret kraft

Fynsværket kører igen – dog med reduceret last indtil problemet er løst, da Fjernvarme Fyn helst vil undgå, at ulykken gentager sig.

Søren Moltrup Rasmussen fortæller, at der i forbindelse med en revision til august forventes at blive installeret nyt løbehjul og ny blæser.

Han understreger desuden, at der ikke er noget at være nervøs for helbredsmæssigt for hverken de ansatte eller beboere i området.

»Røg er jo altid giftigt, så man skal tage nogle forholdsregler, men det gjorde vi også i lørdags,« påpeger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er helt sikkert tale om affaldsforbrændingen her, til trods for dette ikke er nævnt.

Jeg finder denne sikkerhedsfunktion noget malplaceret, man redder en blæser, men brænder måske værket ned. I min bog, vil det korrekte være at få alarmer på høje vibrationer, og så ellers lave en kontrolleret nedlukning. Men hvis der er tale om et decideret haveri, så er det ikke sikkert man kan det.

  • 2
  • 2

Sugetræksblæseren tripper pga. vibrationer, man får røg op gennem indfødningstragten (og fyldt hallen med røg). Man åbner tagvinduerne og ventillerer røgen ud den vej. Problem løst.

Tommy: Den oprindelige kilde fra tv2fyn.dk nævner tydeligt affaldstragten - Ingeniørens journalist er lykkedes fint med at forplumre det opringelige indhold.

Allan: Derfor har de fleste værker en "vandkanon" (á lá lufthavns-brandbil) monteret over affaldsgruben.

  • 3
  • 0

Hej Per :)

Jeg ville havde foretrukket en sikkerhedsfunktion der havde trippet ovnen (slukket for pri og sek. luft, stoppet riste) Evt. tvangskører sugetræksblæser ned til 20%.

Jeg ved vi ikke har trip funktion på vores affaldslinjer på vibrationer på sugetræksblæser.

Mvh Tommy

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten