Viborg-formand om Apples spildvarme: Derfor tror vi på smuthul

Apples egen illustration af det kommende datacenter uden for Viborg. Illustration: Apple

Forsyningsselskabet Energi Viborg forventer, at både selskabet selv og Apple kan slippe for at betale afgifter på at udnytte spildvarmen fra et kommende datacenter, fordi Apple ønsker at give overskudsvarmen væk.

Skat har helt unikt valgt at fritage et Arla-mejeri i den midtjyske by Rødkærsbro for at betale afgifter på den overskudsvarme, som de gratis leverer til et nærliggende fjernvarmeværk. Det får håbet til at vokse i Viborg:

Læs også: Fjernvarmeværk slipper for at betale afgift af restvarme fra mejeri

»I sin begrundelse for fritagelsen i Rødkærsbro lægger Skat blandt andet vægt på, at Arla overdrager overskudsvarmen til Rødkærsbro Fjernvarmeværk vederlagsfrit. Det er det samme her, hvor Apple vil forsyne Viborg gratis,« forklarer Niels Dueholm.

Ifølge Dansk Fjernvarme er det dog ikke sikkert, at sagen i Rødkærsbro kan danne præcedens. Det skyldes blandt andet, at de geografiske placeringer af mejeriet og fjernvarmeværket her gør, at Rødkærsbro fjernvarme har kunnet koble sig på allerede eksisterende spildevandsledninger fra Arla-mejeriet og på den vis kunnet udnytte overskudsvarmen mere eller mindre direkte.

Dansk Fjernvarme mener, at de geografiske forhold har været afgørende for Skats beslutning, men den detalje får ikke Niels Dueholm til at miste håbet:

»Det er ikke sådan, vi læser afgørelsen fra Skat,« vedholder bestyrelsesformanden med henvisning til lighederne mellem den vederlagsfrie varmelevering.

Læs også: Omsider tror Viborg på, at spildvarmen fra Apples datacenter kan varme byens bygninger

Forhandler på Apples vegne

Fordi det er Apple, der skal levere overskudsvarmen, gælder afgiftsfritagelsen også den amerikanske it-gigant. Fritagelsen er afgørende for, hvorvidt Energi Viborg vil investere i udnyttelse af datacentrets spildvarme. Forsyningsselskabet vil ikke gå ind i projektet, 'hvis ikke det kommer til fordel for forbrugerne'.

For at hjælpe en fritagelse på vej vil Energi Viborg derfor gå i dialog med Skat på vegne af Apple for at opnå en bindende aftale om dispensation:

»Vi har ansøgt Apple om en fuldmagt og når vi har den, vil tiden herefter gå med sagsbehandling hos Skat. Så vi håber på en afgørelse inden forsommeren,« siger Niels Dueholm.

Læs også: Apples salg af overskudsvarme fra Viborg-center truet af høje afgifter

Forskellige situationer

Ifølge John Tang fra Dansk Fjernvarme er der tale om to meget forskellige situationer i henholdsvis Rødkærsbro og Viborg, da der er tale om udnyttelse af overskudsvarme fra allerede opvarmet spildevand i Rødkærsbro, mens varmen i Viborg bliver leveret i form af varm luft:

»Så jeg er ikke overbevidst om, at det kan lykkes i Viborg, men jeg vil da bestemt være glad for det,« siger John Tang, der med sin tvivl på Rødkærsbro-afgørelsens præcedens alligevel forstår viborgensernes optimisme:

»Der er en chance for fritagelse, men hvor sandsynligt det er, vil jeg ikke gætte på.«

Med en afgiftsfritagelse i Viborg vil fremtiden for udnyttelse af overskudsvarmen fra kommende, planlagte datacentre i Danmark se lysere ud. På den måde vil Viborg-sagen kunne fungere som et mere betydningsfuldt fortilfælde end Rødkærsbro.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad får Apple ud af det? Det ligner ikke dem at gøre noget uden at tjene en masse på det.

 • 7
 • 0

Reklame? At de fremstår som nogle gode drenge - kostede det dem penge, ville de sikkert have blandet sig meget mere i sagen.

I øvrigt kan jeg slet ikke forstå at der skal være skat på spildvarme som kan udnyttes. Men det er vel typisk i DK at man skal straffes på alle leder og kanter.

 • 2
 • 3

Køling + green wash

Fjernvarmen kan aftage ufatteligt meget varme og er en stabil, forudsigelig kølekilde med professionelle operatører.

 • 6
 • 0

Har du overhovedet læst andet en overskiften Thomas? Hvis du blot læser underoverskriften eller de tre første linier i artiklen så finder du ud af hvad Apple får ud af dette økonomisk.

 • 1
 • 6

Godt at der kommer fokus på overskudsvarme hos Skat. Har lige hørt at Coop nu har næsten 1200 butikker som kan levere varme til fjernvarme, sikkert til en lav pris. Der bør ikke dobbelbeskattes på varme, så politikerne bør hjælpe Skat med de rigtige regler herfor.

 • 2
 • 0

Anders ved du noget om køleanlæg/varmepumper? ;) Det kan da aldrig blive en god forening at levere gratis fjernevarme, hvis men kigger på energi forbruget på et r717 anlæg, vil det altid være billigst at køre med at kondenserings tryk som er afhængig af den danske ude temp. kontra at skulle levere til fjernvarme nettet!

 • 0
 • 0

Google..Microsoft .. de har alle gang i at bygge vindmøller, eller købe vindmølle strøm.

jeg gætter på at data trafik skal kunne markeds føres som grøn data. Dem der ikke har grøn data overførsel er sort data overførsel, og det er der jo ikke nogen der har lyst til at bruge.

Tænk hvis en konkurrent til facebook dukkede op.. 100% grøn!. Facebook ville jo være udkonkurreret i løbet af en uge.

 • 0
 • 0

Jeg forstår godt hvordan man laver en organisation (af den danske stat) og derfor har myndigheder og styrelser som forvalter deres resort-områder. Men jeg forstår ikke, hvordan nogle af disse helt kan overtage magten fra folkevalgte og ansvarlige ?

Hvordan kan det være, at adminstrative afgørelser, her fortaget af Skat, har så enorm virkning UDEN at ansvarlige, valgte, repræsentanter ser på sagerne og, med ansvar overfor vælgerne, laver en offentlig kendt konklusion ? Er det et strudse-princip ? Hvis jeg bare er helt rolig, så opdager vælgerne ikke at det er mit ansvar, min styrelse eller mit ministerium som er ansvarlig for tåbelighederne ?

I en anden tråd blev det nævnt, at det tilhørende energiregnskab var "kompliceret". Hvorfor er det mere kompliceret end et moms-regnskab ? - afgifter på modtaget energi - fradrag af afgifter på videregivet energi (så skal de nok lære ikke bare at smide energien væk).

 • 3
 • 1

Tjah, måske ikke så meget et strudseprincip som et armslængdeprincip:

Politikerne vedtager de regler, man ønsker skal gælde, og alle kan så agere efter dem. SKAT forvalter, at reglerne bliver lige og retfærdigt benyttet i alle tilfælde.

Hvis det i stedet blev til at borgmesteren i Viborg kunne give denne helt særlige rabat til virksomheder i sin kommune ... hvilke rabatter kunne borgmesteren i den næste kommune så ikke finde på at give?

Næh nej: Politikerne skal ikke blandes ind i enkeltaftaler, men skal lave gode rammer, som der kan forvaltes indenfor.

... at der så udpræget mangler nogle bedre rammer omkring overskudsvarme og udnyttelsen heraf, og at skattesystemet og afgørelserne generelt i det er helt umulige at finde ud af, er en helt anden sag.

 • 1
 • 0

aldrig blive en god forening at levere gratis fjernevarme

(går ud fra at der menes forretning)

Apple leverer et varmereservoir som er varmere end luften, Viborg leverer et kuldereservoir som er varmere end luften (Nørresø og Søndersø tæller ikke). Hver har kurver for temperatur og Joule-mængde hen over året. Puslespillet består i at få dem til at spille sammen teknisk og økonomisk, med varmepumper som forbindelse.

Hvis Apple selv skulle køle, vill det om vinteren kræve el til blæsere, men om sommeren ville det også kræve varmepumper (air conditioning). Det kunne godt være betydelige mængder ekstra strøm oveni computerforbruget.

Da kuldereservoiret er varmere end luften, er fjernvarme dårligere for Apple end luftkøling, og Apple skal lokkes med en gulerod for at acceptere ordningen. Guleroden er i dette tilfælde gratis køling. Jeg tror derfor at Viborg står for at garantere bestemte kølemængder ved bestemt temperatur som Apple uden videre kan bruge.

 • 1
 • 0

@Rune Broberg Jo, jo, og det er givet vis, naturligvis, svært at lave love og bekendtgørelser uden utilsigtede fejl og mangler.

Læs lige forordet til Jyske Lov - der er noget at lære.....

Men når de så konstateres, typisk af pressen og typisk på enkeltsager, så tilsiger et princip om omhu, at genoverveje hensigt i forhold til det skrevne ord og ikke mindst fortolkningen.

Og i den konkrete sagstype synes jeg sund fornuft tilsiger: "energi skal ikke spilles" og "sund fornuft" skal ikke udarte til en ekstra kilde for provenu.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten