Viborg betalte millioner for ingenting: Nu sender Aalborg 100 MW geotermi i udbud
Aalborg Forsyning har netop besluttet sig for, at Aalborgs fjernvarmekunder i fremtiden blandt andet skal forsynes med 100 MW grøn geotermi-varme.
Det er ellers kun fem år siden, at Energitilsynet gav Viborg Kommune lov til at sende kæmperegningen for Viborgs forgæves geotermi-undersøgelser videre til fjernvarmekunderne. Det blev dengang vurderet til at blive 850 kroner mere om året for hver fjernvarmekunde – i 16-20 år vel at mærke.
I Aalborg vil man for alt i verden undgå, at varmekunderne står med en lignende kæmperegning for et anlæg, der aldrig bliver til noget. Derfor har man valgt at indkøbe det nye geotermianlæg efter den såkaldte turnkey-model.
»Geotermi er en teknologi, som vi kan se breder sig internationalt, men som har stået stille i Danmark siden Viborg-sagen,« siger Lasse Olsen, der er bestyrelsesformand for Aalborg Forsynings energiselskaber. Han fortæller, at fremtidens Aalborg ud over geotermi skal opvarmes med el fra solceller og varmepumper.
Sælger tager risiko
I den føromtalte turnkey-model påtager en eventuel udbyder af geotermi-anlægget sig alle risici i forbindelse med de omfattende undersøgelser, der skal til, inden man kan opføre et anlæg.
Disse undersøgelser skal fastslå, hvor langt man skal ned, før jordvarmen når de ønskede temperaturer, og dermed også, hvorvidt det er økonomisk rentabelt at bruge jordvarmen til at opvarme de aalborgensiske hjem.
I Viborg stod det lokale fjernvarmeselskab selv for at afholde udgifterne for de indledende undersøgelser kun for at finde ud af, at det ikke kunne svare sig.
»Det er klart, at selskabets udgifter kommer oven i prisen for et endeligt anlæg, men hvis det, ligesom i Viborg, ikke viser sig at være pengene værd så risikerer vores kunder ikke en krone,« lyder det fra Lasse Olsen.
Sælgere interesseret i model
Ifølge ham afskrækker den ekstra risiko ikke eventuelle udbydere af anlæggene. Aalborg Kommune har været i dialog med flere mulige leverandører, herunder Mærsk.
»Den dialog, vi indtil nu har haft med markedet, viser, at det godt kan lade sig gøre,« siger Lasse Olsen.
Udbuddet er ikke klar endnu, men Aalborg Forsyning regner med at kunne sende det ud i EU inden årets udgang. Det nye anlæg skulle gerne være i drift senest i 2028, hvor nogle af forsyningens eksisterende anlæg går ud af drift.
Regeringen nedsætter geotermi-råd
Aalborgs beslutning om – blandt andet – at satse på geotermi kan tyde på, at Danmark igen er klar til at prøve kræfter med den relativt klimavenlige fjernvarmekilde.
Det understreges yderligere af, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) netop har nedsat et ekspertråd, der skal »fremme udnyttelsen af geotermisk energi«.
Blandt andet ved at undersøge mulighederne for at friholde dem, der vil investere i geotermi-anlæg fra risikoen ved forundersøgelserne. Det skriver Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.
