Vi vælger eltog, mens brinttog triller frem mod europæiske skinner

Plus26. august 2021 kl. 09:5810
Vi vælger eltog, mens brinttog triller frem mod europæiske skinner
På flere danske lokalbaner er det allerede besluttet, at de eksisterende dieseldrevne togsæt skal udskiftes med batteritog. Men rundt om i Europa bliver brinttog afprøvet, og der er mulighed for, at brint også kan blive et alternativ i Danmark. Illustration: Alstom.
Flere lande satser på brint som energibærer, hvor køreledninger ikke er en mulighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dette forår blev der sat en foreløbig stopper for dis­kussionen om batteritog kontra brinttog på de danske lokalbaner. Tre af landets regioner har tilsammen sendt 25 nye tog i udbud, og kravet er, at deres energi kommer fra batterier.

Region Midtjylland skal bruge syv batteritog til at betjene ruter i Vestjylland, og Region Sjælland og Region Hovedstaden skal erstatte 20 gamle dieseltog med 18 batteritog, der forventes at blive leveret i 2025.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
31. august 2021 kl. 13:08

Den væsentligste faktor for ike at vælge britn er, at hver eneste kWh vi kan producere skal anvendes så effektivt som overhovedet muligt. Det skal den fordi hvis vi spilder én kWh er der én kWh mindre energi til at fortrænge fossile brændsler.</p>
<p>

Det er en meget forsimplet tankegang, som slet ikke passer med virkeligheden på elmarkedet - og da slet ikke det fremtidige elmarked.

Begrænsningen i udbygningen af vindmøller er hverken plads, møller eller penge, men om der er tilstrækkelig efterspørgsel efter strøm, når vinden blæser.

Batterier er konkurrencedygtige, når de op- og aflades helst hver eller hver anden dag. Hvis produktion og forbrug skal udlignes over større tidsintervaller, opstår der behov for mere energikompakte aftagere, såsom brint (eller ammoniak, methanol el. lign.

For biler er regnestykket lidt anderledes, idet batterier viser sig at være lettere at finde plads til i en bil end brinttanke. Desuden ønsker kunderne at have batterikapacitet til mere end blot 1-2 dage. Og endelig er infrastrukturen til at lade stort set på plads, og mange elbilejere nyder (næsten) aldrig mere at skulle tanke ude.

9
26. august 2021 kl. 19:31

Der er flere fordele ved grøn brint som du ikke må glemme, der er store omkostninger ved anlæg og vedligeholdelse af køreledninger og pantografer, der er ingen kostbare batterier der skal udskiftes (incl. co2 udslip ved fremstilling af batterierne), det er nemt at opstille transportable brintanlæg hvor der måtte være behov.

Nu er det berygtede CO2 forbrug ved batteriproduktionen ved at forsvinde meget hurtigt. De fleste battericellefabrikker udenfor Kina bruger vedvarende energi til produktionen. Da genanvendelsesgraden af batterier også er høj - fx i stationære batterier og genindvindingsgraden for visse producenter er nær 100%, vender energi regnskabet nok den vej, at CO2 udslippet er mindst ved en batteriløsning.

De nyeste Tesla batterier siges at holde 1 mio km før de ikke kan bruges i biler. Herefter har de 10 - 20 års levetid som stationære batterilagre. Dette gælder nok også for batterier fra andre cellefabrikanter.

Brint løsningen kræver produktion af komplekse kompositmaterialer til tryktanke. Disse skal skiftes i faste intervaller pga det store tryk. Metalrør hvis svejsninger "rådner" og derfor skal skiftes med jævne mellemrum. Brændselscellen der skal skylles igennem eller udskiftes for at blive ved med at være effektiv osv. Alt i alt medfører at der ved brintteknologien er mange løbende omkostninger til vedligehold og udskiftninger.

Der ud over er det uafklaret hvordan man genanvender komposittankene og de brintforurenede metaller fra rørsystemerne.

Jeg tænker der er en hel industri der vil være glade for alt det vedligeholdelsearbejde og de mange udskiftninger der er ved at anvende brint. Jeg tænker også at kunderne er mindre glade for at betale for dette vedligehold. Et vedligehold der er ikke eksisterende ved batteriteknologierne.

Ligeledes er glæden vel også begrænset ved udsigten til alle de brintttanke og forurenede metaller der ikke kan genanvendes fordi komponenterne ikke kan skilles ad i sine oprindelige bestanddele og genanvendes. De skal deponeres - hvor?

8
26. august 2021 kl. 19:23

Der er flere fordele ved grøn brint som du ikke må glemme, der er store omkostninger ved anlæg og vedligeholdelse af køreledninger og pantografer, der er ingen kostbare batterier der skal udskiftes (incl. co2 udslip ved fremstilling af batterierne), det er nemt at opstille transportable brintanlæg hvor der måtte være behov.

Og alligevel står der i artiklen:

"På baggrund af en rapport fra Rambøll blev det vurderet, at batteritog ville være 50 procent billigere end tilsvarende brinttog"

Og dertil kommer så at du skal betale tre gange så meget til energi når toget kører. Jeg har lidt svært ved at få øje på fordelene.

7
26. august 2021 kl. 18:55

Der er flere fordele ved grøn brint som du ikke må glemme, der er store omkostninger ved anlæg og vedligeholdelse af køreledninger og pantografer, der er ingen kostbare batterier der skal udskiftes (incl. co2 udslip ved fremstilling af batterierne), det er nemt at opstille transportable brintanlæg hvor der måtte være behov.

6
26. august 2021 kl. 17:43

Den væsentligste faktor for ike at vælge britn er, at hver eneste kWh vi kan producere skal anvendes så effektivt som overhovedet muligt. Det skal den fordi hvis vi spilder én kWh er der én kWh mindre energi til at fortrænge fossile brændsler.

I ovenstående scenarie er batteriteknologiens effektivitet på op mod 80% en væsentlig beslutningsfaktor i valget af energiforsyning til tog. Dette fordi brintteknologien ligger på en energieffektivitet på omkring 20%. Vi får altså kørt toget 4 gange så langt på den samme mængde energi ved at vælge batteriteknologien.

3
26. august 2021 kl. 11:38

Spot on, tak for det Nicholas.

Og så kan man også nævne at batteriløsninger har problemer når der er bakker på ruten. Det er jo ikke et specielt stort problem i flade Danmark set i forhold til mange andre lande.

En fordel ved grøn brint (fra VE med elektrolyse) som dog også bør nævnes er, at den kan lagres. Dermed kan man nemmere og med bedre forsyningssikkerhed udnytte variende VE fra vind og sol. Den fordel har batterier til eltog ikke - de skal jo i hovedsagen oplades på givne tidspunkter hvor det passer ind i køreplanen.

1
26. august 2021 kl. 11:06

Som har været diskuteret mange gange, mister man utroligt meget energi ved at konvertere elektricitet til brint, inden man bruger energien. Brint er til situationer, hvor der er lang tid mellem at man har adgang til elnettet, eller vægten af batterierne ville være et problem.

Så LANGE togstrækninger gennem ødemark, mange flyruter og nogle skibe, vil være anvendelser hvor brint giver mening et godt stykke ud i fremtiden.

Lokaltog i Danmark er ikke en af dem.